Last news in Fakti

30 Декември, 2011 21:25 831 1

Съдът върна на работа уволнения за изтичането на матурата

  • асен петров-
  • матура

Магистратите не приемат представеното изследване с полиграф

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени заповед, с която експерт от просветното министерство беше уволнен заради изтичане на информацията за матурата по български език през 2010 г., съобщи offnews.offroad-bulgaria.com.

Уволненият Асен Петров е напълно оневинен, а министерството е осъдено да плати 650 лева на Петров, които са разноски за касационното производство. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Решението на петчленката е с дата 29 декември 2011 година. Председател на съдебния състав е Галина Солакова, а членовете са Александър Еленков, Атанаска Дишева, Тодор Тодоров и Николай Гунчев.

Асен Петров трябва да бъде възстановен като държавен експерт в отдел "Достъп до образование" в дирекция "Достъп до образование и подкрепа на развитието" с ранг ІV старши.

Петров беше обвинен за изтичането на падналата се на изпита на 14 май 2010 година тема: "Силата на словото в одата "Левски" на Иван Вазов". Според доклада на ГДБОП по случая темата е изнесена при брайлирането й от Асен Петров и е предоставена на главния счетоводител на този център Красимир Лефтеров, който пък я дал на дъщеря си. Заповедта за уволнението му е от 9 юли 2010 година, разписана е от министър Сергей Игнатов.

Според съда обаче няма представени доказателства за нарушения, извършени от Петров. Съдът не приема и представеното изследване с полиграф по случая. Тя не е била представена в съда, като нито в заповедта, нито в друг документ са били посочени номер, дата, издател и други признаци на тази справка. Няма и данни за образувана проверка в МВР, мотивират се още съдиите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 :-)

    0 0 Отговор
    Този случай показва, че в много от министерствата работят некомпетенти юристи, назначавани къде за да защитят нечии интерес, къде с връзки. В комбинация с некомпетентното ръководство и нескончаеми вътрешни дразги се получават и по-големи изцепки (къде случайно, къде нарочно).