Last news in Fakti

3 Януари, 2012 08:58 2 339 10

Андрей Райчев: Вероятността за предсрочни избори нараства

  • андрей райчев-
  • бойко борисов-
  • огнян минчев-
  • избори

Огнян Минчев: Нужни са публични политики от ГЕРБ

Андрей Райчев: Вероятността за предсрочни избори нараства - 1
Снимка: БГНЕС

Вероятността за предсрочни избори нараства. Президентът на страната плюс това след 20 дена ще се казва Росен Плевнелиев и Бойко Борисов няма да е застрашен, ако направи такива избори. Това каза пред "Тази сутрин" по бТВ социологът Андрей Райчев в разговор с политолога Огнян Минчев за евентуални предсрочни избори.

Това е реална възможност за Борисов в момента. Има редовни избори, предсрочни могат да се проведат тази пролет или предсрочни тази есен. Есента ще бъде глупаво 6 месеца преди редовните, значи през май месец 2012 г. е по-подходящо да има предсрочни избори. По-луксозна ситуация за управление от гледна точка на мнозинства, няма да се получи, добави Райчев.

Политологът Огнян Минчев от своя страна каза, че не е необходимо да има кой знае какви катаклизми, за да бъдат предизвикани предсрочни избори. „Ще бъде трудно за ГЕРБ да спечели едни избори, ако те бъдат проведени в късната пролет на 2013 година. В България нещата не вървят добре от икономическа гледна точка. Самата динамика на политическия процес предполага подобна стъпка на предсрочни избори. Има поредица от добре обосновани предпоставки за това да бъдат предизвикани избори тази година", обясни Минчев.

Според него обаче, и премиерът и представителите на ГЕРБ ще отричат подобна възможност.

Заслугата на ГЕРБ е по-стриктното спазване на финансовата стабилност, но пък няма особени трансформации на публичните политики в България, те са в изключително тежко състояние, заяви Огнян Минчев.

Доброто за обществото се получава в момента автоматично от пазара, това не е вярно, ако това беше вярно нямаше да има нужда от политика, от икономика и т.н. Ако хората ви бягат на запад или на изток, трябва да се направи нещо извън пазара, някаква публична политика, за да не бягат, каза Минчев. Той подчерта, че трябва да се работи върху определени сектори в образованието и определени сектори в социалната сфера, за да се задържат младите хора тук в България.

Според Минчев, през бюджетни излишъци става източването на държавата, а не чрез бюджетни дефицити. Въпреки балансираните бюджети, бюджетните ограничения са само за простолюдието. Трябва да има приоритети, може да има безопасни лимити на бюджетни дефицити – 3%, но публичните политики трябва да има, защото иначе се получава това, че тъкмо Настрадин Ходжа научил магарето да не яде и то взело, че умряло, каза Минчев.

Според Андрей Райчев България изобщо не се занимава с бъдещето, а само крепи сегашното положение. „Ако направим реформа в жп, означава да съкратим хора, да направим реформа в болниците, значи да закрием болници. Нашето производство не стига, производителността на труда не стига, за да покрие социалните ни разходи", категоричен е Райчев и според него това е големият проблем. Не бива да задлъжняваме, отбеляза още Райчев.

За Първанов, политологът Огнян Минчев каза, че партията на Георги Първанов ще бъде от типа на отечествено фронтовски патриотарски съюз. "Станишев може и да не съумее да модернизира партията БСП", каза Минчев.

Според Райчев, лидерът на БСП Сергей Станишев си е закрепил властта в БСП до следващите избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    1 1 Отговор
    борко разкарай се ние искаме политик който ни осигурява благоденствие а не да ни рекламираш че сме мизерници и робуваме за едното ядене а ти да си разчистиш пътя на наркоканалите и останалите престъпни действия
  • 2 SSSR

    0 1 Отговор
    Кик , в голяма гешка си . На нас ни трябва дисциплина и равенство пред закона .Само толкова от държавата и борко прави точно това и аз вярвам ,че до края на втория му мандат ще бъде така на 100 %..Другото сами си го правиме .Твоето е плач по социализма да ти дава тато благоденствие. Затова народа гласува за "борко" .А който го мързи и чака на държавата и на схеми му е тегаво нещо.
  • 3 GOGO

    1 0 Отговор
    Ние, българите, сме не само глупави, но и много работи вършим на инат!
    Няма изобщо да се изненадам, ако при извънредни избори отново дадем властта на тази очевидна грешка - ГЕРБ!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 цвецо

    1 0 Отговор
    SSSR за какъв втори мандат пишеш не разбра ли че в Гърция заплатата е като в България х8 и в края на втория му мандат(ако не дай боже има такъв)ще бъдеш употребен и ненужен като Волен.За какъв мързел говориш?Къде са работните места?Всички сме равни пред закона ,но някои са по равни.Закона Витоша ски .....имаш ли очи?
  • 6 гласувал

    2 0 Отговор
    На този народ са нужни два мандата да минат докато загрее че насреща си има мошеници.(справка:сакса два мандата)
  • 7 Иракли Иракли

    0 1 Отговор
    Българино от племе произхождаш,роб си бил и си страхлив!!
    /не изключвам групата на ИРАКЛИ/..........Е ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!
  • 8 ДолуГЕРБ

    0 0 Отговор
    Да Свалим Подлеците от ГЕРБ !!!! лъжливи, некадърни мошенници и мутри!!!
  • 9 Марто

    0 0 Отговор
    Господи пази България от втори мандат на ГЕРБ ! Господи ако си българин направи така , че да прогледне роба как му смазват въжето около врата!!!!
  • 10 уха

    0 0 Отговор
    от какво да ви пази господ? България винаги е била бедна държава и такава ще си остане, без значение кой дойде на власт! Изберете Кунчето следващия път, че след още 3г и нея да е подреждате по същия начин!