Last news in Fakti

4 Януари, 2012 13:40 653 0

София отбеляза 134 години от освобождението си

  • софия-
  • освобождение
София отбеляза 134 години от освобождението си - 1
Снимки: БГНЕС

134-ата годишнина от Освобождението на София от турско робство беше отбелязана с тържествено литийно шествие, което тръгна от храм „Света Неделя” до паметника на Цар Освободител. Шествието бе съпроводено с тържествено биене на камбаните на централните софийски храмове.

Преди това в храма „Света Неделя” беше отслужен тържествен благодарствен молебен. Освен много граждани на церемонията присъстваха членовете на дружество „Гургулят - потомци", кметът на Столична Община Йорданка Фандъкова, дипломати, висши духовници от българската и руската православни църкви.

Стотина души се включиха в шествието, предвождано от свещеници от софийските храмове.  
Пред паметника на Цар Освободител бяха поднесени венци и цветя. На пост пред него бяха опълченци с униформи и пушки от преди 134 години. Цветя положи кметът Фандъкова, след което шествието продължи с поклон пред паметника на Незнайния войн и паметника на Опълченеца.

„Няма българин и жител на този град, който да не си спомня онзи героизъм отпреди 134 години“, каза Знеполският епископ Йоан в словото си на тържествения молебен. „Един подвиг, достоен за преклонение и почит. Ние не можем да забравим кое събра тези велики хора преди 134 години - вярата в Бога“, обърна се той към присъстващите на молебена.

Той благодари на столичния кмет Йорданка Фандъкова, както и на официалния представител на Руската православна църква Борис Александрович.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че много се радва, че е възстановена традицията тържествено да се отбелязва днешният ден и пожела на всички да са живи и здрави и да помнят историята. 

На 4 януари 1878 г. руските войски под командването на генерал Йосиф Гурко разгромяват орханийската османска армия и след четиридневни бойни действия София е освободена от турско владичество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА