Last news in Fakti

5 Декември, 2017 19:20 1 991 42

Овчаров: АЕЦ "Белене" ще ни трябва, след 10 г. колите ще са само електрически

  • аец "белене"-
  • румен овчаров-
  • електрически коли-
  • доклад-
  • бан

Проектът АЕЦ "Белене" бил прекратен след визитата на държавния секретар на САЩ

Няма цена от 10 милиарда за АЕЦ „Белене”. Цената е договорена и тя е 4 милиарда. Това каза пред bTV бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

От тези 4 милиарда 1 милиард вече платихме. Оборудването е тук, техническият проект – 200 милиона, също е тук, посочи той.

Далавера „Белене” няма, категоричен беше бившият енергиен министър.

По думите му проектът „Белене” е необходим на България от гледна точка на покриване на нашето собствено потребление. И не е само защото ще спрем тецовете след 4-5 г., те просто изчерпват ресурса си на експлоатация, уточни той.

Да си представим, че след 10 или 15 г. всички автомобили в България се движат на електроенергия. И всеки като се прибере вечерта, си вкарва щепсела в контакта и зарежда автомобила си, за да може да отиде на работа. Зарежда например 20 киловатчаса, това са 15 млрд. киловатчаса за година, това е в момента производството на двата реактора в Козлодуй”, посочи Овчаров.

„АЕЦ „Белене” не беше спряна поради това, че няма достатъчно добри и надеждни експертни оценки за това, че тя е необходима, ефективна и жизнеспособна, а по чисто политическо решение, и то на чуждо правителство. Проектът беше прекратен в началото на 2012 г. след визитата на държавния секретар на САЩ”, посочи той.

„Не очаквах, че учените от БАН ще посмеят въобще да кажат, че „Белене” е жизнеспособен енергиен проект, но от друга страна, ми се струва, че и радостта на тези, които си мислят, че АЕЦ „Белене” ще бъде строена, е малко преждевременна”, подчерта Овчаров по повод доклада на БАН.

„Като гледам, всички „експертни” структури и енергийни експерти, които са на хранилката на разни американски фондации, вече тръгнаха срещу проекта и срещу доклада на БАН”, допълни той.

Според Овчаров, ако искаме да вървим в посока на изграждане, трябва да има политически консенсус между всички партии в парламента. По думите му е нужен и ясен обществен контрол върху този проект, за да не се допусне източване на средства.

„Това, че БСП е опозиция, е очевидно за всички. Няма игра с ГЕРБ и не виждам как би могло да се случи”, заяви още Румен Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3395

    26 1 Отговор
    Тук със сигурност няма да са само електрически.
  • 2 Vulpes

    30 8 Отговор
    Само незнам,защо още си на свобода! Ти си от многото предишни които трябва да бъде обесен в центъра на София и да висиш дни наред,за да те гледат всички!!!

    Коментиран от #31

  • 3 Чичи

    14 9 Отговор
    Абсурдистан а краварите се кълнат че не се мешат в работата на другите страни хахахах а и тоя ка си представя след 10 години масово хората да платят 50 000 евро за ел кола или от мизерните доходи та отделят за лизинг каско оскъпяване и така насетне?щото на мене не ми го ражда главата ка ше стане тва

    Коментиран от #5

  • 4 jambazina

    21 3 Отговор
    Още 10 години ще си чешат езиците и всеки ще дърпа чергата към себе си и ще се чудят на коя чужбина да се нагъзят, в 21 век ще минем на свещи заради тия чепове.
  • 5 Мордор

    12 8 Отговор

    До коментар #3 от "Чичи":

    Чичо няма как от празно да се роди нещо!!! В случая главата ти!!!
  • 6 aha

    14 9 Отговор
    Не съм им ФЕН. Но мисля , че има някакво прово да казва истината . Няма да стане след 15 год. , но след 25 год. съм съгласен . А и тезЪ
    АмЕрИкАнЦи , не ми харесват.
  • 7 Да да

    16 12 Отговор
    4 милиарда какво? Круши,ябълки,откраднати левове? Долари,евро или британски паунди!!! Ток трябва другарю Р.Овч,но може да се произвежда и от ВЕИ. Дори там инвестицията ще е по-евтина отколкото за "Белене",а после ио няма разходи за гориво и отработка и гладни комунисти на хранилка.

    Коментиран от #10, #16

  • 8 Радо

    12 6 Отговор
    Родителите ми навремето, след като се махнаха от Козлодуй, се точеха да работят в новата АЕЦ-Белене, като стартира проекта - не стана...после аз, като млад турбинист, преди 20 години, с колегите ми си мечтаехме да бачкаме на Белене със семействата си за много пари...и съответно пак нищо не стана...нека дебилите си мечтаят за атомни централи, мечтите са безплатни все пак - това им е най-хубавото.
  • 9 АЕЦ

    13 3 Отговор
    Овчи, овчии - ами ако имат по две коли, то ще ни трябват две централи!
  • 10 Чичи

    13 8 Отговор

    До коментар #7 от "Да да":

    Истината и бъдещето е в ядрената енергетика разните там перки и фото клетки са ала бала неска пече утре вали другиден нема ветър не стават за стратегически ел производство на ток
  • 11 турарег

    12 3 Отговор
    Хубаво би било да се направи АЕЦ Белене не само заради
    колите,ами и заради въздуха,който дишаме,много по-
    добре е да се топлим на ток отколкото на дърва и въглища.
    Освен това преди 20-25 год. цените на някой стоки,като
    компютрите бяха от порядъка на 2 работни заплати а сега
    дори и бабите на село имат .Същото ще стане и с елек-
    тромобилите неминуемо ще измислят нов по-евтин начин
    на съхранение на ел. енергия,което ще доведе до масовото
    им навлизане в живота ни.
  • 12 Shmeker

    18 2 Отговор
    Абе то че ток трябва - трябва.
    Обаче някой не ни дава да си правим.

    Коментиран от #13

  • 13 Чичи

    14 4 Отговор

    До коментар #12 от "Shmeker":

    Ми ако знаеш какви катедрали има в софия на бояна драгалевци и симеоново шапка ше ти падне тва е построено с пари на саш дето са давани на продажниците да унищожават страната
  • 14 Пак сме пре...ани

    10 3 Отговор
    Имаше референдум и за това и мнозинството беше за . И заради борбите им за комисионни и тем подобни народа отново ще го духа. А на баровците които ни грабят потрябва ли им ток ще си направят
  • 15 Бесен Язовец

    14 9 Отговор
    Като спре козлодуй след няколко години,ще внасаме ток от Турция която в момента строи АЕЦ.Тогава вече бойко няма да е на власт но ще се види че Р.О. е прав.Ама народа не мисли за в бъдеще а се води с каишка.
  • 16 Гост

    10 5 Отговор

    До коментар #7 от "Да да":

    Поредния ти ник ли е това?
    Слънце и вятър има през 25 от времето. През останалото време, откъде ще вземеш ток?
    Пък да знаеш, че полупроводниците стареят във фотоволтаиците, а неодимовите магнити губят свойствата си - така, че вземи малко се образовай, че няма нищо вечно!

    Коментиран от #17

  • 17 Мордор

    8 6 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Що Ве, аеца вечен ли е? А? Кажи е Дънкан Маклауд?

    Коментиран от #18, #21, #26

  • 18 Мордор

    8 7 Отговор

    До коментар #17 от "Мордор":

    Тука е така най-удобният продажен и глупав народ.Затова 500 години са ни мачкали.
  • 19 АЛОООООО

    13 8 Отговор
    Кабеларката БТВ и Ризова да се извинят утре пред народа защо е поканен за коментар човек който е с най голям криминален потенциал по тази тема????Що за наглост е това госпожо Ризова???
  • 20 Чавдар войвода

    5 0 Отговор
    Не разбрахте ли, че ние ще бъдем богати, а вие бедни?!?!

    Коментиран от #22

  • 21 Гост

    8 4 Отговор

    До коментар #17 от "Мордор":

    АЕЦ-а е с постоянен цикъл на производство на ток, ВЕ бургаски!
    Ама ти откъде да знаеш?
  • 22 Чавдар войвода

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Чавдар войвода":

    Беше казал Р.Овч.
  • 23 Колю

    6 1 Отговор
    Е,представих си. Виждам как циганските махали карат колите си и как освен за топло,готвене и евентуално пране и баня ,започват да се предвижват и безплатно. Да му мислят онези на които се начислява процентите "загуба по преносна мрежа" .Точно те обаче едва ли ще имат средства за да заредят своите колкото и икономии да правят защото тук ще са основно м...ли.
  • 24 некойси

    4 5 Отговор
    Лицето "Р. Овч." е седнла да раздава акъл и да прави прогнози за бъдещето.
  • 25 bibos

    9 5 Отговор
    Стига сте цитирали този боклук. Наистина ми писна от самовлюбени и нагли галоши.
  • 26 ТАС

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Мордор":

    АЕЦ не е вечен, но когато го има го има.

    А не като фотоволтаиците мине облак и се смъкне добива, някой запали стърнище и дима ги засенчи пак ги няма. А пък ся зимата, като се заоблачи с дни, кво праим, ако се отопляваме на ток тях. Треперим да се стоплим.

    Вятърните няма вятър няма ток. Много силен вятър пак няма ток(щот ще се разрушат). Вятъра е на на пориви пак проблем.

    Водните има вода има ток. Ама им изсякохме горите и се вода се изсипва прай поразии и дим да я няма в отива в морето. И няма вода за ток.

    Всички до толкова сме свикнали с електроенергията, че не осъзнаваме, колко капризно нещо е.

    При нея трябва да произвеждаш толкова колкото консумираш с разлика от няколко процента. Ако е повече уредите горят, щот е много, ако е малко горят щот е малко. А проклетите слънчеви и вятърни централи, не могат да правят точно това да дават постоянно ел. енергия 24 час в денонощието 365 дни в годината. Обикновенно точно когато ти трябват никакви ги няма( в големите студове заимата).
  • 27 стоян георгиев

    4 10 Отговор
    сега всички лаици ще зацвилят в група.на вас скъпи убавци ви трябват началници като румен овчаров!!!!та да си имате панелки,ватенки и москвичи.тоя идиот сега намали централата на 4 млрд. като само за площадката отиде един,а тва е само началото на цялата инфраструктура.да не говорим за ел частта да не говорим за управлението и т.н. и т.н. и само да попитам ,къв проблем имат страните без аец,а тва са повечето в европа и то доста по-големи като икономики?

    Коментиран от #28

  • 28 ТАС

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Тука се изказа неподготвен.

    В 14 от 28 държави в ЕС се използва ядрена енергия. От големите само Италия и Австрия не ползват АЕЦ.

    Тези които не ползват разполагат със други достъпни ресурси, или са твърде малки за да си го позволят.

    За съжаление ние сме от тези, които нямат с какво да заместят АЕЦ

    Коментиран от #29

  • 29 стоян георгиев

    5 9 Отговор

    До коментар #28 от "ТАС":

    гърция с кво замества ядрените централи?неината икономика е двоина на нашата ,населението вече също!всички наши тецове могат да станат газови централи с малки промени.единственото дето трябва е да се деференцират доставките на газ.имаме ли такива ще сме като останалите европеиски държави дето се надяват също на този тип енергия.няма как един аец да излезе на сметка при цена 20 млрд за да се изгради и 300 милн.печалба при сегашните цени на изкупуване.не е вярно че потреблението в българия ще се вдигне в близките 10-20 години.икономиката ни няма амбициите за някакви огромни електроизползващи предприятия ,а електромобилите у нас ще доидат уви наи-накрая и няма да е в близките 10 години със сигурност.тенденцията ни да намаляме ,а също така да се инвестира в санирането на сградите ни допълнително ще намали консумацията поне в близките 10 години.та казано накратко тва с аец а е празни приказки за постоянно прецаканите соцносталгици.няма да казвам че аец а ако се изгради трябва да се мисли и за неговото затваряне в един момент което ще ни струва пари в дългосрочен план.демек за следващите 10 години трябва да клатуркаме козлодуи и да преминаваме на газ вместо на въглища!

    Коментиран от #35

  • 30 гост

    7 4 Отговор
    Това за колите е гнусна лъжа . Но от гнусен тип , гнусни неща .
  • 31 Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Vulpes":

    Дано да го доживея това , но не само за този , но за всички изверзи на прехода . Гоцета,тикви,костовци, бутафорни царе ,хидроинженери,свинчовци,..................................................................................................................никой да не се отърве.
  • 32 Овчаров недей

    2 0 Отговор
    Овчаров недей да ни плашиш. Толкова пари се откраднаха, че вече да имахме по една електрическа кола
  • 33 ЧОБАН ти си ПРЕДАТЕЛ ПОЗОР

    3 2 Отговор
    Аз ще си купя дизелов телефон, за да се цепя от колектива!
    Сега всичко е чалга, БМВ, дюнери и Дришо !
    Искам да живея във времена на класическа музика, театър, опера, социална култура, позитивна етика и настроение...
    АЕЦ Белене ще заработи, когато се роди 5-та Българска Държава!
  • 34 ТАС

    5 2 Отговор
    Гърция е основно на въглища. Те имат още по голям проблем от нас

    Нали всички еколози искат да затворим въглищните централи.

    В България 40% от ел. енергията е от АЕЦ, 15-20% от ВЕИ(всички ревете от цената на тока им) Останалото е от ТЕЦ.

    Ако изкараме от играта всички ТЕЦ и АЕЦ (това е над 80% от ел. енергията), какво правим. Минаваме на свещи ли.

    За минаване на природен газ трябва инфраструктура, която я няма и засега няма изгледи да се изгради. Сегашната не може да осигури нужния газ за да се захранят заместващи мощности равни на Козлодуй.

    Спряха южен поток и за момента газ няма от къде да дойде.

    По изчисления до 30 години на Мариците ще им свършат въглищата.

    В Мариците и Козлодуй се произведа над 70% от ел. енергията в България, като отпаднат на къде.

    Не съм привърженик на атомната енергетика, но виждам реалността. Реално за мен АЕЦ Белене не най-добрата идея, но при тия изисквания, които налагат не виждам алтернатива.

    Коментиран от #40

  • 35 турарег

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Главо,ти с Гърция,ли ще ни сравняваш,където зимните
    температури са поне с 10 градуса по-високи,толкова
    колкото да не ти трябва печка.Сложил съм 5 см фибран
    за изолация и ако не запалим парното умираме от студ.

    Коментиран от #37, #39

  • 36 Българофил

    3 4 Отговор
    Интересно ми къде Русия е построила реактор извън територията си?Май никъде.
    Защо цената и целия договор бяха засекретени тогава и защо от консорциума за Белене поетапно отпаднаха всички?
    Е затова лъже Р.Овч., който служи на Русия, а не на България.
  • 37 Ники Дудука

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "турарег":

    Да ама летата им са с 20 градуа отгоре и са много по дълги.Климатиците им през лятото харчат много повече ток от нашият през зимата.При нас има и парно и дърва и въглища.

    Коментиран от #38

  • 38 турарег

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ники Дудука":

    Така де,ама досега не съм чул някой да хване грип от
    жега.Може с климатик и без климатик лятото,ама зимата
    без топло не може.
  • 39 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "турарег":

    зимните хубаво ами летните?в гърция лятото колко ток се харчи бе убавец за климатиците?сега ще мълчиш като бит пе..л!аман от аругантни умници като теб!освен това гърците зимата се топлят на ток в огромната си част .у нас не е така!
  • 40 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "ТАС":

    гърците нямат никакви проблеми с тецовете напротив сега ги обявиха за приватизация.няма как да ги обявиш за приватизация ако ще ги затваряш!за тецовете към момента няма европеиско решение забраняващо ги ,а и дори да има такова то ще бъде със сериозни срокове за да се изградят алтернативни мощности.както казах тецовете на въглища лесно могат да станат такива на газ .справка тецовете дето обслужваха софия ,те минаха от мазут на газ.ако се вземе такова решение в европеиския съюз ще бъдат отпуснати и помощи на държавите за да извършат трансформирането,което ще улесни процеса.та не виждам защо правиш тоя песимистичен вариант да вадиш 80% от мощностите ни?няма ни близко сипране на аец а ,ни на тецовете.аец а ще бъде удължен поне за още 15-20 години ,а тецовете както казах за сега остават ,но дори и да се реши да се трансвормират в газови тва българия може да го постигне.инфраструктурата за газа я има .българия има магистрални газопроводи до повечети си стратегически точки.единствения ни проблем е че нямаме надеждни източници освен руския ,но за изграждането на такива има опция ,която също не е нито скъпа нито трудна.ако се вземе и решението ес да договаря газа с русия единно ,ние няма да имаме никакъв проблем от към цената му ,което ни прави адекватни като електропроизводители с цяла европа ако ли не може да договаряме газ по регрес системата ,а именно да го купува германия евтино от русия и да ни го доставя на ниски цени или да си договаряме такъв от северна аф

    Коментиран от #41

  • 41 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "стоян георгиев":

    а именно да го купува германия евтино от русия и да ни го доставя на ниски цени или да си договаряме такъв от северна африка или сащ ако руснаците вдингнат цените само за нас.и накрая .като отпаднат всички възможности за производсто ще си купуваме ток.тва не е проблем за повечето икономики по света и нито е страшно нито е лошо.по-добре евтин ток от вън отколкото скъп и на загуба от български производители.

    Коментиран от #42

  • 42 ТАС

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    Ех мечти мечти някой да ни спасява и помага винаги.

    Гърция има същи проблем, като нас с тецовете. Въглеродните емисии цената им. Ако не са те тока ще е доста по евтин.

    Мислиш, че на германия и пука за нас, или на ЕС, чакай да свършат периодите на присъединителните фондове и че разбереш за какво става въпрос.

    Ти правил и си нещо по евро програми да разбереш за, какво става въпрос. Те ти дават 100 000 евро като 70% процента си ги прибират обратно под формата на машини които то ти ги доставят и можеш да купиш от ЕС само.

    Газопреносната система осигуряваща алтернативен източник засега я няма.

    Германия да купува газ за нас, възможно е, но не мисли, че те няма да си преперат съответната печалба. " приятелството си е приятелство но сиренето е с пари".

    Ще купуваме ток възможно е ако има от къде и най вече със какво(валаута).

    Тока не е домати и краставици да ги сложиш в хладилника и да ползваш когато имаш нужда.

    Защо е нужно собствено производство ли. Е ми никой не подържа достатъчно излишъци да ни хрантути и нас.

    Спомни си миналата зима искаха да купят но нямаше от къде, та се наложи да пускат студен резерв. За ради леда и той не можа да тръгне.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове