10 Декември, 2017 10:52 15 304 22

КАТ започва да глобява и през нощта

  • кат-
  • глоби-
  • нощ-
  • скорост

Рановски отчете и като тежък месец ноември, през който са станали 570 катастрофи със 70 загинали

Вече над 70 мобилни камери имат светкавици и всяка областна дирекция разполага с поне една или две оборудвани. Пътните полицаи няма оправдание и трябва да работят и през нощта. Това обясни пред "Дневник" шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.

Доскоро катаджиите не можеха да налагат глоби през нощта на провинилите се шофьори, защото камерите им нямаха светкавици. "Карахме ги да стоят само в светли участъци. Вече няма нужда и не могат да се оправдават. Трябва да работят", коментира полицейският шеф.

Той заяви още, че глобите от електронните фишове отиват в специален фонд, от който се купуват нови камери. Например вече е сключен договор след обявени търгове за доставка на 28 мобилни камери, които трябва да бъдат "раздадени" на областните управления на МВР около Нова година, прогнозира Рановски. В ход са и обществени поръчки за други 56 преносими и 15 стационарни камери.

Парите за тях идват именно от фонда от глоби с електронни фишове, обясни ръководителят на Пътна полиция.

Рановски представи и статистика, според която за 10-те месеца на тази година са наложени много повече санкции с фишове и актове спрямо 2016 г. До края на октомври издадените фишове са 306 911, което е с 50 259 повече от миналата година. Електронните фишове през 10-те месеца на 2017 г. са били 322 324, което е повече с 35 597 спрямо 2016 г. Наложените актове пък са 192 258 или с 22 754 повече от миналата година.

Рановски отчете и като тежък месец ноември, през който са станали 570 катастрофи със 70 загинали, което е ръст за тази година и все пак има лек спад спрямо същия период за 2016 г. Той заяви, че броят на транспортните произшествия и загиналите през миналия месец е повече от традиционно тежките в тази статистика летни месеци. Той все пак предупреди, че започват още по-трудния зимен период, през който неподготвени шофьори причиняват тежки катастрофи. "На пътя дебнат изненади и всяко подценяване на ситуацията води до тежки последици", обобщи Рановски.

Иначе и миналата година България е била лидер по брой на загиналите след катастрофи с 99 жертви на 1 млн. души, следвана от Румъния с 97 на 1 милион. Средното ниво за Европа е 50 загинали на 1 млн. души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бибиян

    82 6 Отговор
    Безрезултатни МВР, както винаги... Хем повече контрол, хем повче жертви. Ако идеята е да се купуват камери - осмислиха си битието. Накрая само те ще са на пътя и ще се святкат един друг с новите камери.

    Коментиран от #11, #17

  • 2 Ташунко

    31 6 Отговор
    Сега и моят шев сигурно ще ми сложи на ура фенер че да работя и нощем.
  • 3 Вальо

    38 5 Отговор
    До сега можеха да стоят и да снимат само на осветени участъци а сега ще се крият и щракат само в тъмното......
  • 4 Бай Тошо

    36 5 Отговор
    И каква полза има от тия снимки ? освен че се краде законно от народа. Били снимали преди месец два, и сигурно бай Иван ще си вземе поука от това, ако въобще се сети дали е минавал по тоя път
  • 5 Дойчо фиша

    55 3 Отговор
    От парите за камери да вземете да си купите борчета че поне да има къде да се криете......По пътищата нарочно има знаци които са нереални за пътната обстановка но полицаите нарочно стоят там защото това са места хранилки. И после полицаите съблюдавали за спазването на законите ама ми е интересно що стоят все на едни и същи места. Едно от местата хранилки е изхода на магисралата в посока Варна- Бургас като естествено стоят точно до знака за начало на магистралата. Много ми е интересно там какво вардят.....
  • 6 СтарТИРаджия

    50 5 Отговор
    Вчера следобед, главен път Е 79, с. Срацимир или Срацимировци. Официално с население 36, да тридесет и шест души, които едва ли са в пълен състав, а и котките били вече избягали! Пътят минава при това през източният край на селото. Широк, с чисто нов асфалт и прав, като стрела! Писта - от едната табела се вижда другата, дето се казва за начало и край на "населено място". Няма, а при многото ми преминавания не се е мяркала жива душа! Рехаво разхвърляни къщя от едната и порутени силози и ТКЗС-та от другата. И понеже има табела за населено място, накрая на "селото"... зайците в храстите!!! Щото по презумция трябва да си с безсмислените в случая 50! Без коментар!
    ПП По други "слабо развити" европейски държави, при това положение ограничението е най-често 70 км/ч /може и 80/. Ама там държавните служители освен да си вземат заплатките, явно внимават да има и нещо разумно свършено насреща!
  • 7 гост

    18 3 Отговор
    Тоя като се пенсионира трябва да му скъсат задника от глоби....Или си мисли,че като е Бойко е вечен.
  • 8 mediator37

    40 4 Отговор
    Не камери, АСФАЛТ е рецептата.
    Няма ли асфалт на 2, 3 , 4 ленти в една посока, само кръстове ще биеме, статистики отчитаме и жалейки ще раздаваме.
    АСФАЛТ, изправени пътища без завои и много ленти за изпреварване.

    Коментиран от #22

  • 9 Гост

    33 1 Отговор
    Трябват хубави Пътища !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 10 Гост

    22 3 Отговор
    Е как няма да сме с най множо жертви , като сме най бедната страна в европа и караме упадъка на европа. Ние сме с най стария автопарк в европа. Първо помислете и оправете стандарта на живот в България, после мислете за камери. Пътищата са зле , ограниченията на пътната инфраструктора е остаряла от соца , променете първо това.
  • 11 КАТ

    4 12 Отговор

    До коментар #1 от "Бибиян":

    ОТВОРКО МВР НЯМА КАК ДА СПРЕ ТЪПАНАРИТЕ МАЙ И ТИ СИ ОТ ТЯХ

    Коментиран от #12, #20

  • 12 баса

    18 2 Отговор

    До коментар #11 от "КАТ":

    За тъпанарското шофиране на много хора и аз съм съгласен. Но наистина има и много участъци, където скоростта е отдавна една и съща и непроменена и неадекватна още от соца и досега... Например отсечка от Казанлък - Стара Загора, на съвсем равна магистрала ограничение от 70 км има на дълъг участък. На много места е подобно...ненужно ограничена скорост. А, реално и пътишага са трагедия - на много места са на вълни... Строителните фирми са все на няКОЙ човек и все печелят търговете и все същите разбити и некачественно направени пътища. И все такива като ББ и други градят България и все не я съглаждат и по-зле отива? Не са виновни само шофьорите, много други фактори също са лоши. Каквито и камери да има КАТ, то и пътищата скапани и нагли шофьори има не един. Но пък и само шофьорите да изкарват виновни не е работа.

    Коментиран от #13

  • 13 КАТ

    2 14 Отговор

    До коментар #12 от "баса":

    ДА ПРАВ СИ НО НА ТАЗИ ОТСЕЧКА ИЗЛИЗАТ МНОГО ДОМАЩНИ ЖИВОТНИ КАКТО ПРЕЗ ДЕНЯ ТАКА И ВЕЧЕРТА ЗАТОВА Е ТОЛКОВА ОГРАНИЧЕНИЕТО ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ ШОФИРАЙТЕ РАЗУМНО
  • 14 гнида

    16 0 Отговор
    Алоууууу . пак ли спирате войната по пътищата ? Фарове ли не бяха , глоби ли , камери и т.н. Ве война на пътищата се спира като първо има ПЪТИЩА !

    Коментиран от #15

  • 15 гнида

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "гнида":

    Това дето ви го остави Тодор Живков дори да го поддържате не можете ! Магистралата покрай Пловдив на колко години е , ми тя като новата , навсякъде си троша колата - и на соц пътищата и на модерните тиквенски пътища ! Ама соц няма от 30 години !!!!!! Малко срам , а ???
  • 16 gsn43

    9 0 Отговор
    Пътя от к-с М.Рудник към ЦГ4 на Бургас е трилентов в двете посоки,ограни4ението на скороста 30км.Има ли умисъл ?Според мен да.Ако сте решили да намалите ПТП ,спрете движението в този у4астак.
  • 17 Георги

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бибиян":

    Колко повече караш толкова повече снимки получаваш и накрая без книжка оставаш, а катастрофите се правят от неопитни водачи които си карат колата само в неделя и то не всяка неделя, че и златни талони размахват да докажат на себе си колко са добри.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Morgoth

    6 0 Отговор
    Рановски, докато се отчиташ с брой актове, а не с брой жертви по пътя ще продължаваме да сме на последното място!!!
    Половин година вече имаме двойно по-високи глоби за превишена скорост (това което според вас е причината за 40% от ПТП-тата) и явно по случая сте се активирали и сте написали много повече актове. А резултата къде е? Защото актовете са инструмент, а не резултат, ама кой да го набие това в куха катаджийска глава? Не случайно е казано - акъл под фуражка не вирее!
  • 20 Morgoth

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "КАТ":

    Докато КАТ стоят срещу всички шофьори и ги наричат тъпанари наистина няма как да спрат истинските тъпанари. Ако обаче от КАТ вземат, че се сетят, че не са богоподобни и малко се приземят. Ако се сетят, че са там не да събират пари, а да гонят тъпанарите, тогава нещата ще се променят. Оня тъпанар на Хемус в насрещното КАТ ли го хванаха? Ако масовката от нормални водачи бъде приобщена към мерките за опазване на живота на пътя, тъпанарите много бързо ще бъдат ловени. Само че това няма как да стане докато има малоумни ограничения, а от КАТ мишкуват в храстите точно на тях, защото е най-бързо да се изпълни норматива от снимки с които да се хвалят на края на годината.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 НЯКОЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "mediator37":

    Не си съвсем прав. Българина като цяло е прост и дадеш ли му хубав път ще вдигне още повече скоростта. Като цяло релефа на България е доста разчупен ,така че на доста места е невъзможно "прав път без завои". Необходима е култура,култура на шофиране каквато ние нямаме.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове