12 Март, 2018 12:42 2 669 9

КАТ връща снимащите патрулки. Законно ще е!

  • скорост-
  • кат-
  • камера-
  • джигит

Отпада изискването за спецзнак, предупреждаващ, че полицията снима

КАТ връща снимащите патрулки. Законно ще е! - 1

Камерите за контрол, поставени в движещи се автомобили, могат да бъдат върнати скоро. Това обяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Той уточни, че това са бъдещи мерки, които ще бъдат прилагани, но не уточни от кога.

Идеята за подобни камери не е нова. Първоначално страната купи такива устройства и започна да ги използва, след което обаче Законът за движение по пътищата беше променен и беше въведен текст, който задължава да има предупредителен знак при засичане на скоростта, което наложи демонтирането им, припомня в. „Сега“.

Голяма част от старите патрулни коли "Опел" са с изчерпан ресурс и ще бъдат поетапно подменени. Той уточни, че не всички камери, които са поставени в тях, могат да бъдат инсталирани в новите полицейски коли "Киа". Те най-вероятно ще бъдат стационарни, като ще бъдат поставени извън автомобилите, затова и от декември м.г. тече процедура за купуване на такива камери.

Снимането от цивилни коли става възможно, след като управляващите промениха Закона за движение по пътищата, и вече не се изисква участъците, в които се снима, да бъдат обозначени със специален знак. Такъв знак беше въведен преди време след тълкувателно решение на Върховния административен съд, което извади от строя за дълго камерите на КАТ. След това обаче парламентът отново промени закона.

Сега в наредбата на МВР, с която се определя как се извършва пътният контрол, няма изискване колата, от която се снима, да е обозначена. Там е записано само, че камерите се монтират в служебни коли и мотоциклети. Освен това се дава възможност да се снима и от движеща се кола или мотор. На практика това значи, че устройството може да бъде монтирано във всеки автомобил, който по документи се води на МВР, но иначе няма никакви отличителни белези.

И в момента пътната полиция снима и издава фишове, но резултатите не са особено обнадеждаващи. Нарушителите обикновено се измъкват от санкции, защото полицията има проблеми с обработката на фотоматериала, както и с връчването на фишовете за глобите. Дори когато бъдат връчени, голяма част от глобите не се плащат, защото куца процесът по събирането им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТАПИ

    18 1 Отговор
    И колко пари изпраха до сега МВР с тези неработещи системи ? Чий фирми се облагодтелстваха за това време ? За сметка на това броя на катастрофите и смъртните случаи продължава да се увеличава. Ако имаше добре поддържани пътища сигурно ще е по-добре , ама кой да го разбере ?
  • 2 Бате Цецо

    1 11 Отговор
    Е па че снимат, материала се е оборудвал с всякакви джипове и лимузини и при всяка възможност вдига огромни скорости, това вече не са коли ами летящи танкове шофирани от ......... БАЯ ГАНЯ и ЛЕЛЯ ГАНКА, само глоби, глоби, глоби ....... и ощи глоби, наказания, отнемане на книжка ........ затвор ...........

    Коментиран от #5

  • 3 Рамбо

    16 2 Отговор
    Никой не трябва да плаща!!!
    ТОВА Е ЧИСТ РЕКЕТ !!!
    Ама при такива "управляващи" -- РЕКЕТЬОРИ
    Само се чудят как да ограбват народа !!!!!!!!!!
  • 4 Боко алчния

    18 0 Отговор
    Тябва да се пълни бюджета дреме му на Боко за катастрофи, жертви и ограничения, той си има буркан и кара, като Батман !
    Всичко се прави в името на парите останалото е приказки от под миризливата фуражка !
  • 5 за кокошка няма прошка за милиони няма з

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бате Цецо":

    Така е баце обаче софтуера е "програмиран" и не ги "обработва" точно тия и глоби до тях не стигат ?
  • 6 München

    17 0 Отговор
    80% от ПТП -та са заради неразумното ограничение на скоростта. Всички тези камери и средства са, за да се пълни хазната и респективно джобовете на тези, които договарят тази "толкова нужна" апаратура. Махнете НЕНУЖНИТЕ ограничения за 3 месеца и ще видите резултата. За там, където има непредвидими опасности нека останат. Но, като има ограничение, значи наистина е необходимо. Не може на път с 3 ленти, визирам изхода от София за Пловдив, да има ограничение 50 и 60 км/ч. Пълно безумие!!!

    Коментиран от #7

  • 7 МАК

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "München":

    Абсолютно и не само Цариградско ами Ботевградско!! Широк магистрален тип път -50 км/ч.малоумници.мръсна Катска сган нарочно се прави това за да имат къде да дерат!! Ще се противодейства има средства затова малко повече пари ще дам но няма да спя по пътя!!
  • 8 Тъй Тъй

    1 1 Отговор
    На изхода за Пловдив има възможност да се минава от едното платно към другото от пешеходци, което ако не е потенциална опасност, здраве му кажи. След Горубленското кръстовище до караулката е същата работа - пак има пешеходна пътека. Затова има и ограничения.
    След караулката няма такива опасности и съответно няма такива ограничения. Какъв вие проблемът не ми е много ясно?
  • 9 асфалт

    1 0 Отговор
    НЕКА напьлнят дупките с парите за камери
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове