19 Декември, 2017 08:13, обновена 19 Декември, 2017 08:16 20 687 49

Технически преглед без платен данък

  • технически преглед-
  • данък-
  • автомобили

11 общини в страната не са свързали базата си данни с тази на агенция "Автомобилна администрация"

Технически преглед без платен данък - 1
Снимка: СБА

Коли минават технически преглед по втория начин. Aвтомобили без платен данък, без документи и дори с технически неизправности безпроблемно получават талон за годишен преглед.

Измамата е възможна заради пролука в системата. 11 общини в страната не са свързали базата си данни с тази на агенция "Автомобилна администрация". Това дава възможност на пунктовете за прегледи да мамят. Заради такива нарушения от началото на годината за съставени 208 акта и са затворени 29 пункта.

При проверка на "Нова телевизия" със скрита камера се узна какво се случва в софийски пунктове за годишни прегледи. Пред един от тях - дълга опашка. Причината - преглед тук се минава бързо, лесно и без документи. Преглед по правилата в този пункт струва 35 лв. Преглед без документ за платен данък - само 5 лева повече.

У нас има 11 общини, които не са свързали базата си данни с тази на агенцията. Така, ако не сме платили данък в София, системата няма да ни издаде талон за преглед.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алгафари

    52 32 Отговор
    За пръв път да не ми хареса разследване на Нова

    Коментиран от #28

  • 2 Затваряне

    43 63 Отговор
    Затваряне на пункта ЗАВИНАГИ и затвор за собственика -такива трябва да са наказанията за ГТП пускащи неизправни автомобили и такива без документи !
    Писна ми от убийци и тарикати по пътищата !

    Коментиран от #6, #9, #35

  • 3 Петър

    59 12 Отговор
    Кажете кои са тия та да се знае къде да се минава на ГТП

    Коментиран от #8

  • 4 Кики

    66 4 Отговор
    Така ни преглеждат и лекарите така всеки в държавата си върши работата на всички нива. Накрая всички на свой ред се оказваме прецакани .Днес съм аз утре вие и те така.
  • 5 Имаа и по лесен начин

    14 17 Отговор
    Има и друг начин - взима се банкнота от 100лв и се подава на приемчика заедно с документите - където липсва квитанцията за данъка, сяда се спокойно и след 15 минути всичко ток ! пали се колата и продължава да се кара

    Коментиран от #7

  • 6 Петър

    26 7 Отговор

    До коментар #2 от "Затваряне":

    Какво означава неизправен автомобил-ми такива са 90% от автопарка в България,а без документи (без автомобил може)няма как да минеш ГТП ако ще и да отидеш в най корумпираният пункт
  • 7 Петър

    30 5 Отговор

    До коментар #5 от "Имаа и по лесен начин":

    Когато пункта е вързан с данъчното даже и собственика на пункта не може да си мине личната кола на ГТП без платен данък-просто системата не разрешава техническият преглед да започне
  • 8 JEEP

    40 3 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Навсякъде. Глад е, а пунктове много. Всички са склонни на компромиси. Нали се сещаш с тоя нет и форуми.... един път да се разчуе, че някъде не пускат и до месец пункта е затворил. Контролът е нулев, а своеволието пълно. Тука ако въведат примерно TUV, смятай че ще забравим и трафик и задръстване и всичко. Около 2/3 от колите ще са на трупчета...

    Коментиран от #11

  • 9 Зорлем

    35 6 Отговор

    До коментар #2 от "Затваряне":

    Интересно защо няма статистика за броя на катастрофите и т.н., причинени поради техническа неизправност на автомобилите? Може и да бъркам, но причините (почти) винаги са "несъобразена скорост" или "грешна преценка на водача".

    И преди да скочи някой за прословутите "отработени газове", ето ви още един парадокс - колата ти трябва да отговаря на някакви норми за отделяни газове и сажди, но печката вкъщи, на вилата или барбекюто на двора не! Силно ме съмнява абсолютната бройка на печки на твърдо гориво да са много по-малко от автомобилите по пътищата, но пък знам ли...

    Коментиран от #43

  • 10 ХОНДА

    43 2 Отговор
    Всичко е рекет!!! Като се замислиш какво се гледа на тоя ГТП? Някой поглежда ли колата отдолу. Може 20 годишната кочина едва да се крепи от ръжда. Това , че ти гледат отработените газове каква предпоставка е за ПТП? Гледат ми мигачи и стопове, това и аз го виждам. Спирачките добре, днес ще хванат, но дали не са ти за смяна дисковете, имаш ли накладки??? Всичко е ала бала, както в цялата държава. Ела да ти вземем парите е цялата работа. Прегледа трябва да цялостен. Имаш разбита ходова част, нямаш накладки оправяш и тогава идваш. Тогава ще има смисъл цялата хамалогия.
  • 11 Петър

    24 4 Отговор

    До коментар #8 от "JEEP":

    В Перник има 15 пункта и в нито един не става да минеш без платен данък,за TUV в България не можеш да си представиш колко си прав това дето го казваш че трафика ще изчезне за дълги години и затова ти давам два ++
  • 12 Ссссс

    40 6 Отговор
    И какво общо има изправноста на един автомобил с това дали му е платен данъка.
  • 13 морган

    16 1 Отговор
    Това е реалността в големо село София. За 50лв. минаваш без платен данък. Иначе как ще си караш бангията 163 коня?

    Коментиран от #49

  • 14 Gost1

    18 2 Отговор
    Какво сте се заяли с хората? Я всеки да се замисли дали не си прави оглушки или не гледа собствения си интерес катоработи? Та и Вас ли сега да вкараме в затвора доживот? Всеки гледа да има за хапването, НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ВЕЛИКАНИ.
    И в Германия като дойде с Компа на място ти дават преглед с опция да си отстраниш този и този проблем. През това време нали може да се удариш!!!!И не те питат дали дължиш нещо някъде!!! Та най-добре да се сменим всички в тази държава.
  • 15 jambazina

    36 1 Отговор
    Плащането на данъците трябва да си е грижа на данъчните. На ГТП най-важното е да не минават строшени коли, ама и това не става.
  • 16 Българин

    25 2 Отговор
    По големите крадци хващат много по малките.
  • 17 Гост

    35 0 Отговор
    Дрън-дрън.... Невъзможността на една институция да се справи със задълженията си се прехвърля на друга такава! Типично по български! Пунктовете за ГТП трябва да отговарят за това, за което са създадени - техническото състояние на МПС-тата. За данъците си има данъчна служба към общината.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 пия бира за инфото

    4 4 Отговор
    България има 264 общини , като извадим 11 всичко останало е по старо му.Там може да се мине без разрешение от системата.

    Коментиран от #22

  • 20 председател в пункт за ГТП

    12 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Измамата е възможна заради пролука в системата. 11 общини в страната не са свързали базата си данни с тази на агенция "Автомобилна администрация". Това дава възможност на пунктовете за прегледи да мамят

    ТОВА НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА!!!! Дори да бяха свързани всичките общини, пунктовете пак имат възможност да мамят ако поискат. Проблема е, че тогава веднага ще бъдат затворени. А това не се случва с този пункт, защото е на някой ВЕЛИК ВЕЛМОЖА, ХРАНЕЩ НЯКОЙ ВИСОКОПОСТАВЕН БГ ЧИНОВНИК. Лъжат ни и продължават да се пишат простотии по темата.....
  • 21 председател в пункт за ГТП

    8 0 Отговор
    Дори и в други пунктове, не е никакъв проблем да се мине с незачислен автомобил с неплатени данъци- просто за целта се ползва предварително направена фалшива бележка за данък. Тогава топката остава в този, който я е донесъл и пункта е чист! Това е често срещана практика..... Истината е обаче, че все пак заради всички мерки около данъците, огромната част от скатаващите се преди, сега взеха да си ги плащат....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Буко Баламата

    3 0 Отговор
    Ама Нова откри топлата вода.
  • 24 Знам ги аз

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "председател в пункт за ГТП":

    Само да те светна, че опцията със сканиране я има и в София. Кола с неплатен данък се прекарва та и от там. Друг е въпросът, кои са склонни да я прилагат и за кого. И преди да ме нападнете - данъците са ми платени, но имам познати на доста интересни места и знам това онова.
  • 25 сойкаПрисмехулка

    6 2 Отговор
    Ако беше някакво изискване към гражданите, до този момент хората са щели да го изпълнят, а онези, които не са го направили ще бъдат глобени. Обаче общините може да не изпълняват безнаказано. От къде на къде 11 общини още не си били свързали базата данни с тази на агенция "Автомобилна администрация"? Несвършената работа в България ще продължава, ако не започнат да се глобяват кметовете. Ама не да ги глобяват от бюджета на общината, а да ги глобяват от личните им джобове. Това обаче няма да стане никога, защото са във властта.
  • 26 Гоуст

    5 0 Отговор
    Като всяко нещо в България и тук отиваш и ти лепят едно стикерче без абсолютно никакви проверки. Да не говорим, че по провинцията ГТП струва 25 лева, а по големите градове 40-50 лв. Нима тези от 25 да не работят на печалба? Ми не, а какво остава за 50 лв. за ГТП
  • 27 ГОСТ

    18 0 Отговор
    Аз искам да попитам - от какъв зор трябва да си платил данъка за да минеш преглед - къде е връзката?

    Истината е че общината е некадърна да си събере данъците и измисля ей такива простотии.

    Има хора с десетки години не плащат ДНИ, ТБО и данък МПС. Начисляват им само лихва - някой да е чул за принудително събиране на задължения към общината?
  • 28 до Алгафари

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Алгафари":

    Разбирам те колега - явно караш руски автомобил ...
  • 29 НСИ

    8 0 Отговор
    Катадтрофите заради технически неизправно МПС са 0,27% тоест на около 400 катастрофи една.
  • 30 Бай Тошо

    9 0 Отговор
    Спрели да си плащат на любимата ни партия и айде дървото
  • 31 Въпрос

    17 0 Отговор
    И как точно платения данък се свързва с изправността на автомобила? И защо частни фирми, каквито са пунктовете за ГТП трябва да обслужват събирането на данъци, при това безплатно??? И защо да мислим, като може просто да хейтим? Няма толкова прост народ като нашия...
  • 32 Vasik Atanasova

    4 2 Отговор
    истината е че се плаща 150 за автомобил и 200 за джип и си минаваш

    Коментиран от #36

  • 33 The TRAPPER

    6 0 Отговор
    Каквато държавата - такива и пунктовете.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 JEEP

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Vasik Atanasova":

    Това за крадени ли или без никакви документи?
  • 37 пешо

    13 2 Отговор
    Не виждам защо е необходимо в пунктовете за технически преглед да се носят каквито и да е документи. Задачата на пункта е да прегледа колата, а не да проверява документации. Колата нали има регистрационна табела - по нея да се прави прегледа. Аман от бюрокрация.
  • 38 Б.Х

    5 0 Отговор
    Каквито са ни дупките....пардон " пътищата" така ще си правим и прегледите.....нямам нищо против да си платя данъка и да бъда редовен, но как....как като всеки ден си чупя колата в невероятните дупки в гр Враца в които може да клекнеш и да свършиш някоя работа при нужда
  • 39 Патриот

    3 0 Отговор
    за да има ефективен контрол на изгорелите газове нека има и ефективен контрол на качеството на горивата. Когато ми сипват в резервоара вонящи боклуци как да покрия нормите?
    И защо трябва да имам данък за да мина преглед?
    Какво е общото?
    Това е просто безсилие на общината да си събира данъците и за това е приет този модел на работа.
  • 40 бай село

    2 0 Отговор
    Хонда хубаво го казваш , но не знам , ако на пункта ти кажат , че трябва да смениш спирачни дискове , накладки , шарнирни болтове, накрайници , спирачни маркучи , карета и др подобни , дали ще отидеш да отстраниш всичко , или ще се насочиш към следващия пункт? Далеч съм от мисълта , че трябва да минават технически неизправни МПС-та преглед , но никой ни иска да изпусне клиентелата! Причината не е в пунктовете , а в тия , който разрешават да има такива. Едно време преглед се правеше само в КАТ и нямаше проблеми. Държавата , ако иска да не стават злоупотреби с пътен данък и некачествени прегледи , да измисли някоя държавна институция , която да се занимава с тая дейност!

    Коментиран от #48

  • 41 Чурулик чурулик

    2 0 Отговор
    Аз мисля да си купя офис техниката и заготовки от печатница или от китаи направо да пратя мостри и на никъв преглед нема да ходя и да фърлям грешни пари за прегледи ами направо ше си пускам заготовката на принтера и е ти преглед хахаха и ше си лепа на жама лепенката и нема данък нема дявол хахаха пък вие тука взаимно се избиваите кои да го тури на останалия и да му е зле
  • 42 Тадев

    3 0 Отговор
    Да не се влиза в парламента бз платени данъци
  • 43 Дишаме смрад

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Зорлем":

    Такива хубавци много: https://grajdanite.bg/signals/e2122ce0-f93e-11e7-9d22-9105d2ac8c2c
    Ефекта да караш след този е поразителен. :-(
  • 44 Митко

    2 0 Отговор
    Какво общо има прегледа с плащането на данък има си закон как се събират данъци
  • 45 Емо

    3 0 Отговор
    Боклуци, защо създавате проблеми на хората, какво като не са си платили данъка? Защо сега хората трябва да карат без да могат да минат ГТП? Защо не поразсъждавате за какво се плаща този данък и на каква основа се формира? За автомобил на стойност 2-3 хил. лв. се плаща на база мощността на двигателя и данъка може да е 150-200 лв, което е 10% от стойността му. Ако данъка беше нормален всички щяха да си плащат. Сега в момента се плащат 3-4 вида данъци във връка с автомобила - освен пътния данък - общински, има и друг пътен данък - винетка; трети пътен данък - акциз на горивата; четвърти данък - ДДС върху горивата; пети пътен данък - застраховка ГО. И още един задължителен при определени условия и на определени места - такса за паркиране.
    Освен това даже и да искаш да си платиш данъка, да речем неплащан няколко години назад, не е възможно, ако си имал друг автомобил с неплатени отпреди данъци - трябва парво да си платиш първо най-старите задължения, ако ще автомобила да е отдавна спрян от движение, откраднат или бракуван. Сега пунктовете за ГТП са ви виновни, че все пак помагат на хората да не са в нарушение.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "бай село":

    Едно време прегледа ми го носеха в кафето под блока не ми говори за прегледите в кат
  • 49 Пламен

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "морган":

    Каде се намира
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове