Last news in Fakti

28 Декември, 2017 15:24 1 709 8

КАТ Пловдив: Повдигнатите зебри не пазят хората

  • кат-
  • зебри-
  • пловдив

58 са загинали в Пловдив и региона от началото на годината

20-те новоизградени повдигнати пешеходни пътеки в Пловдив са неефективни, отчете КАТ. Според пътни полицаи те не вършат работа, тъй като не предпазват минувачите.

"Единственият ефект е, че хората не стъпват в локви и обувките им не се мокрят", казват униформени. Зам.-кметът по транспорт Златин Велев пък смята, че точно този тип зебри са по-удачни, тъй като шофьорите се съобразяват с тях и намаляват скоростта, за да ги преодолеят. Той е категоричен, че и през 2018-а общината ще продължи да изгражда повдигнати пешеходни пътеки.

Те излизат доста по-скъпо, отколкото обикновените, защото се използва и асфалт за направата им. "За да има ефект, трябва на 10 метра от тях да бъдат поставени изкуствени неравности, за да намаляват скоростта, а оттам и инцидентите с блъснати хора", посочват униформени.

58 са загинали в Пловдив и региона от началото на годината, а 1130 са ранени, сочи статистиката на КАТ. Повечето са пресичали именно на зебри и им е било отнето предимството от страна на водачите. Според пътни полицаи в някои случаи и минувачите имат вина, тъй като внезапно хукват по пешеходната пътека.

В КАТ приветстват инициативата на главния прокурор Сотир Цацаров за проверка на всички зебри. Тя ще започне веднага след празниците и трябва да приключи до края на февруари. Където бъдат установени нередности, кметовете ще получат писма от полицията, за да ги отстранят. Ако закъснеят или откажат, ще бъдат глобявани. Оказа се, че и друга гордост на местната власт в Пловдив не отговаря на изискванията - цветните зебри. Те са боядисани в червено или жълто.

"Не мога да кажа, че пешеходните пътеки в града са в цветущо състояние. Има какво да се желае. Готови сме след празниците да създадем нужната организация и да започнем инспекцията, разпоредена от Цацаров", каза за "24 часа" шефът на областната дирекция на МВР Атанас Илков.

Той смята, че трябва да се включат и специалисти от общинското предприятие "Организация на транспорта", тъй като ще се гледа под лупа не само дали зебрите са боядисани, но и дали отговарят на условията, регламентирани в специална наредба на министерството на регионалното развитие и благоустройството.

При платно с еднопосочно движение пешеходната пътека трябва да е с ширина 1,80 м, а при двупосочно - 3 м. Разстоянието между лентите е 50 см. Изграждането на всяка зебра трябва да е съгласувано с КАТ, регионалната дирекция за строителен надзор и общината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалата

    8 2 Отговор
    Г жа Цацаров да види как се правят легнали полицаи за принудително намаляне на скоростта на авто идиотите в България. Определено може да се поучи от стара Англия. Може да вземе и Боко да огледат как аджеба се прави това.

    Коментиран от #3

  • 2 будаламенти

    13 0 Отговор
    Те и КАТ не вършат работа ама ги има...
  • 3 Винету

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Будалата":

    Не отивам в Англия ако няма да играя там танц със саби!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 България

    8 6 Отговор
    Изключително малоумно заключение, но какво да очакваш от полицаи....Даже трябва да ги повдигнат още повече, понеже това е единствения начин за безопасност в българската реалност. Другия начин е КАТ да си вършат работата, но това няма как да стане, и понеже няма контрол, няма и спазване на правила, за това легнали полицаи навсякъде.
  • 6 Истината винаги боли

    4 1 Отговор
    Всеки тъпунгер от управляващите ни говеда,може по всяко време да влезне в Google Earth и да види как хората са си решили проблема,а не да похарчат от народните пари за разходки по кабарета и ресторанти 100000 хиляди лева..
  • 7 onq s konq

    4 0 Отговор
    Като има некадърни карачи в Пловдив е така.Там сте най калпавите.
  • 8 Пръцко

    5 3 Отговор
    Повдигнатата зебра е най-тъпото и опасно нещо на пътя! Аз лично като наближа такава простотия, а и повечето водачи, вместо да огледам спокойно обстановката и евентуалните пешеходци, се вторачвам първо в таблото - 5 пъти си проверявам скоростта, после пак в гърбиците пред мен, и така ... пешеходците се превръщат в последна грижа!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове