Last news in Fakti

30 Декември, 2017 13:48 4 825 2

Парализиран щангист се бори мъжки за щастието си

  • севдалин иванов-
  • нови пазар-
  • парализа-
  • щангист

Трудностите не спират Севдалин Иванов и семейството му

Парализиран щангист се бори мъжки за щастието си - 1
Снимки: Facebook

Обещаващ спортист остава неподвижен и парализиран след нелеп инцидент. Той обаче не се отказва и най-голямата му радост сега е да вдига над главата си прекрасната си дъщеря.

Севдалин Иванов е от Нови пазар. Животът му тръгва неприятно още от 12-годишна възраст, когато губи майка си. Той, двамата му братя и баща им трябва да живеят с една инвалидна пенсия. Тя обаче не е достатъчна и така Севдалин се озовава в дома във Велики Преслав. Там започва да се занимава със спорт - вдигане на тежести - нещо, в което е много добър. Печели с лекота първия си медал, в същата година, в която е влязъл в залата.

Познати му помагат и след като завършва техникума в първата столица, той се премества в Шумен, където започва да тренира при олимпийския шампион Иван Иванов. Успехите не спират - той обира медалите по републикански състезания, взимат го в националния отбор и започва подготовка за предстоящото европейско състезание.

Парализиран щангист се бори мъжки за щастието си

През това време Севдалин не спира да работи, за да се издържа - така ходи като заварчик по строежи. Среща и своята половинка - Фани, и през 2012 г. им се ражда прекрасна дъщеричка - Алиса.

Младежът и бъдеща спортна звезда отива да работи на обект във Варна. Лятната жега кара Севдалин да се разхлади в морето. Той скача от кея, но за нещастие си удря главата в дъното.

„Усетих някаква светкавица. Нямаше болка - нищо. Затворих си очите и се отпуснах - помислих си, ударих се, сега ще изплувам. Мъча се да изплувам, но не мога - само китките ми се движеха. В един момент се предадох - глътнах вода и само мозъка ми работеше и си мислех само едно - за детето ми Алиса - колко много я обичам“, разказва спомените си от злощастния ден пред "Дарик" Севдалин.

Приятели го вадят и той е закаран в болница. „Казваха ми спокойно, ще се оправиш, но аз знаех, че няма да стане“, спомня си той.

В болницата става ясно - има счупване на шести шиен прешлен, което ще остави Севдалин парализиран от шията надолу.

„Попитах жена ми дали ще бъдем заедно - силни, тя каза да и така продължихме“, разказва най-трудния си момент младият мъж. Така с подкрепата на семейството си той започва сам да раздвижва ръцете си и успява.

Първоначално само ги вдигал, а впоследствие започнал и да ги движи.

„С много воля и усилия успях“, казва той и добавя, че вече прави лицеви опори, завърта се в леглото и може да сяда. Познат пък направил специална стойка на леглото му, с която да си помага.

„Според медицината това бе невъзможно, но го направих - няма невъзможни неща, всичко е в човека“, казва той.

Освен физическите упражнения Севдалин тренира и с дъщеря си Алиса.

„Татко, хайде да летим“, казва малкото момиче и бащините ѝ ръце я вдигат нагоре.

Парализиран щангист се бори мъжки за щастието си

Младият човек има и друго занимание - компютрите. Той сменя хардуера на познати, занимава се и с преинсталиране на лаптопи и с удоволствие би се занимавал с това.

„Искам да работя, това ми е най-голямата мечта“, казва Севдалин. За да се справят с ежедневните си нужди, семейството разчита на пенсията му, както и на заплатата на съпругата му.

Състоянието му може да се подобри, но той трябва да направи рехабилитация. "Искам да мога да си движа пръстите добре, за да готвя", обяснява младежът.

Затова са му необходими средства, с които да отиде на санаториум. „Оттам ще ми издадат становище и ще кажат евентуално колко би струвало лечението за година напред и тогава ще търсим средства за процедурите“, обяснява Севдалин.

Този млад мъж не моли за помощ, защото не иска да е в тежест и казва, че има хора, които са по-зле от него, но ако все пак тази история ви е трогнала и искате да му подадете ръка, може да го откриете ТУК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 до всички парализирани

    1 0 Отговор
    Отдавна исках да напиша това, за да помогна на парализираните и хората с физически травми. Имам котарак, който падна от покрива и се парализира от плешките надолу. Получи стеснение на канала на гръбначния стълб. На косъм от счупване и смърт. Лекарите казаха, че нищо не може да се направи и му предписаха витамин В комплекс. Бях чела, че Шведската горчивка помага при всякакви травми, дори стари. Дори бях пробвала на себе си и близките си с огромен успех при много лоши падания. Затова започнах да правя компреси на котарака на мястото на травмата (на гръбнака между плешките). Държах компресът по няколко дена, защото трудно успявах да сменям превръзките. Само овлажнявах памука, защото той изветря. Правех малка почивка от един ден и пак няколко дневен компрес. След 15 дни котаракът ми проходи! Аз продължих още малко с компресите, за да стабилизирам мястото. Котето се излекува. Шведската горчивка възстановява тъканите прекрасно. И тогава си помислих за всички парализирани хора. Абсолютно сигурна съм, че някои от тях (ако не и повечето) биха проходили след настойчиви компреси от Шведска горчивка. Мили хора, опитайте, нищо не губите!!! Само изпробвате шанс за нормален живот. Компресите от Шведска горчивка се правят така - мястото на травмата се намазва с някаква мазнина, за да се пази кожата (зехтин, олио или мас). Слага се напоен памук с шведска горчивка. Отгоре се поставя найлон и после някаква, достатъчно стегната, превръзка (за добър контакт с мястото), наприме
  • 2 продължение

    1 0 Отговор
    Компресите от Шведска горчивка се правят така - мястото на травмата се намазва с някаква мазнина, за да се пази кожата (зехтин, олио или мас). Слага се напоен памук с шведска горчивка. Отгоре се поставя найлон и после някаква, достатъчно стегната, превръзка (за добър контакт с мястото), например бинт. Компресът се държи минимум 1 нощ. Добре е, ако изсъхне, памукът да се навлажнява с леко пръскане под превръзката. Прави се всеки ден, упорито, с малки почивки. Все ще има смисъл, защото някои тъкани (ако не всички) ще се възстановят и ще има подобрение. Непременно опитайте!!!! Не ви коства нищо. Дано този ми постинг стигне до това парализирано момиче и до всички, които имат нужда!
    И всички да знаят, ако някой път паднете или имате травма, Шведската горчивка върши чудеса. Съвсем искрено ви го казвам. Не правя реклама, най-малкото защото това е чуждестранен продукт и се продава във всяка аптека. Опитайте!!!
    Шведската горчивка представлява настройка от около 28 шведски билки в ракия.
    Пълна информация за Шведската горчивка можете да получите от книгата на билкарката Мария Требен - "Здраве от Аптеката на Господ". Книгата я има и в интернет. Желая ви здраве. :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове