18 Януари, 2018 14:31 1 693 10

Колите в София няма да се делят на четни и нечетни номера

  • мръсен въздух-
  • забрана

Няма да се спират автомобили на принципа четни и нечетни номера в дните с превишено замърсяване на въздуха в София.

Тази мярка, във връзка с качеството на въздуха в столицата бе отхвърлена вчера на заседание на постоянната комисия на СОС по транспорт и туризъм. Предложението да не се приема бе на общинският съветник и съпредседател на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев, пише Дир.бг.

Според него тази мярка е прилагана в някои европейски столици, но не е доказан нейният ефект. Аргументът на общинския съветник бе, че няма механизъм за контрол. Кой от Столична община ще контролира автомобилите, попита инж. Славчев.

Предложението му бе подкрепено от членовете на комисията по транспорт и туризъм, включително и от председателя Екатерина Йорданова.

Втора точка на вчерашното заседание бе доклад от зам.-кметът по екология Йоанна Христова за разглеждане и приемане на „Механизъм с оперативни мерки за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества чрез ограничаване на движението на моторни превозни средства на територията на Столична община, в случай на прогноза за висока степен на замърсяване на атмосферния въздух.

"Документът е отворен и по всяко време може да бъдат добавени нови мерки. Но нека това да бъдат мерки, които с доказан ефект и допринасят за намаляване на вредните емисии във въздуха", коментира инж. Славчев.

Спирането на автомобили на принципа четни и нечетни номера в определени дни, беше прието от комисията по екология, но отхвърлено от транспортна и затова мярката няма да бъде включена в доклада, който ще се гласуван на сесия на СОС на 25 януари т. г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ББ5

    8 0 Отговор
    Ще се делят на материал и не материал - материала лека-полека ще слезе от Мерцедесите и ще започне да копа полето, така ще останат само 20% хора, които ще живеят спокойно
  • 2 да направят

    6 18 Отговор
    Да направят данъка на колата според реалните и еко-норми!
    Затвор за собствениците на пунктове за фиктивни ГТП!
    Двоен и троен данък за втора-трета кола на човек/семейство!
    Платено паркиране навсякъде в София-безплатно само за един автомобил по местоживеене!
    Зверски глоби за паркирали по тротоари и градинки - Огромен проблем са колите, които изнасят кал по улиците, като паркират в нарушение и никой не ги санкционира !
    Инспектората да започне сам да работи , а не по сигнали на гражданите само!
    Общинска полиция да се включи реално и тя, да и увеличат състава-по 2-ма да има на квартал (на ротационен принцип по кварталите за да няма сприятеляване) да обикалят по цял ден и да контролират какво и как се случва и да налагат реални санкции !
    !
    Това са мерки с реални резултати-хем София ще се прочисти от трошките и излишните коли- паметници. Хем ще се пооправи въздуха!

    Коментиран от #5

  • 3 JEEP

    9 0 Отговор
    Те и без това повечето домакинства са с по две коли. Тоя закон щеше да е като врата в полето.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Леле

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "да направят":

    Пич, хайде по леко де, на теб само колите ли ти пречат или акъл ти липсва. Такива "отворковци4 като теб са се навряли в разни екоорганизациики, добре спонсорирани клакьори да изпълняват нечии поръчки. Задаваш ли си въпроса защо се води кампания само към автомобилите? А не ,например, срещу ТЕЦ-овете, БДЖ или "паяците" които бълват черен пушек? Ами строителните пашини които капаят по цял ден из кварталите. Ами мръсните улици които не се мият с години? Какво все очите са в колите. Синоптикат И. Ралчев скоро каза че, преди 15 години в София въздухът е бил по мръсен от сега! Ама кои да го чуе. Псевдоеколозите са си заврели главите в г...за за подобди изказвания.
  • 6 Люк

    11 0 Отговор
    Що не излезете да видите в другите държави как е маимуни прости ами се мъчите топлата вода да смесвате с колело .Никои не говори за отоплението на твърдо гориво само автомобилите ли замърсяват , Мързеливи, Крадливи ,Тъпи , за нищо неставате в тая община даже вече и на думи него докарвате .Честно не очаквах да изпростеете толкоз бързо .
  • 7 Гого

    4 0 Отговор
    Проблема е корупцията превозни средства бълващи пушече биват пускани да минават а и да не забравяме че като караме през деня със запалени фарове увеличаваме CO2 газовете!

    Коментиран от #8

  • 8 Старияш коч

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гого":

    проблемът миличък е в "старите коли са виновни за всичко" - КУПУВАЙТЕ НОВИ КОЛИ. Нямате пари ли? Банки дал господ.Взимате кредит и всичко е ОК.Това е "проблемът".Мръсният въздух е само смокиново листо.За пред овцете.
  • 9 Бай Иван

    2 0 Отговор
    Напълно подкрепям номер 6 моите поздравления
  • 10 qqqqqq

    2 0 Отговор
    Ще се делят на бедни и богати .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове