Last news in Fakti

16 Януари, 2012 12:54 1 493 1

БХК: Твърденията, че Стойчо Стоев се е самоубил са подозрителни

  • бхк-
  • стойчо стоев-
  • мирослава николова-
  • перник

Твърденията на полицията, че Стойчо Стоев сам се е убил – пред служители на ГДБОП и окръжния прокурор на Перник (както съобщиха медии) са силно подозрителни. Това заявяват от Българския хелзинкски комитет във връзка с убийството на Мирослава от Перник.

Неведнъж в миналото български полицаи са отнемали живота на задържани лица, след което са представяли смъртта им като самоубийство. Такъв, например, е случаят по делото Огнянова и Чобан, по което през 2007 г. Европейският съд по правата на човека осъжда България за нарушаване правото на живот. В този случай Съдът намира за неправдоподобни твърденията на полицията, че задържаният сам се е хвърлил от прозореца на РПУ – с белезници и от 10 м височина, „за да избяга“, припомнят от БХК.

В случая на Стойчо Стоев силно подозрение будят няколко факта. Първо, смъртта е причинена с оръжие, за което някои медии съобщиха, че е полицейско. Второ, алтернативно, оръжието, макар и не полицейско, е било на разположение на Стоев след вече извършено претърсване на жилището му.

На трето място, изобщо е било възможно в присъствието на не каквито и да е полицаи, а на служители на ГДБОП, човек (с белезници?) да се застреля. Според съобщения в някои медии били чути три изстрела. Твърденията на полицията са противоречиви и непоследователни относно това дали смятат Стоев за извършител на убийството на детето Мирослава или не.

Според съобщения в медиите има данни за твърдяно евентуално замесване на полицаи в отвличането. Освен това няма мотив за самоубийство – напротив, според полицията Стоев е получил обещания за снизходително третиране от органите, доколкото изобщо е бил заподозрян, а последното никак не е сигурно, след като министърът заяви, че не той е извършителят.

Оправданията на висши полицейски служители за „грешка“ на полицаите от умора са несъстоятелни. Считаме, че Инспекторатът на МВР, за който медии съобщиха, че е започнал дисциплинарно разследване на случая, трябва да огласи публично резултатите си в кратък срок. Прокуратурата, от своя страна, дължи да вземе съответно строго отношение по присъствието и бездействието на окръжния прокурор на Перник при причиняване смъртта на Стоев, както и по евентуалната наказателна отговорност на полицаите.

БХК напомня, че преди почти година започна кампанията "Полицейското насилие: стоп сега!", чиято цел бе да промени Закона за МВР в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека, така че да забрани свръхупотребата на сила и оръжие от полицията. Това още не е станало. Напомняме на властите, че търпението на гражданите не е неизчерпаемо, заявяват от БХК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ=ГРОБ

    0 0 Отговор
    може би окръжния прокурор е замесен ?