22 Януари, 2018 14:15 2 373 6

Протест в ефир срещу Кошлуков

  • протест-
  • бнт-
  • емил кошлуков

В позицията им се забелязват и определени намеци за цензура

Журналисти от БНТ изказаха недоволството си от новото ръководство на държавната телевизия и по-конкретно от новия програмен директор - Емил Кошлуков. Екипът на предаването ”Денят започва с култура” излезе с остра позиция, в която посочи, че е притеснен от ”намесата в изборите как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани”.

Според източници това е първият изразен в ефира на БНТ протест срещу ръководството за последните почти три десетилетия. Позицията бе изчетена от водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович.

Екипът коментира и ултиматума на Кошлуков, който поиска предаването да удвои рейтинга си в кратък срок, или ще се наложат промени.

"Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване", заявиха от "Денят започва с култура".

В позицията им се забелязват и определени намеци за цензура от страна на ръководството на БНТ. Например: "Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че “Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото."

Пълният текст на позицията:

Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на „Денят започва с култура“ и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

• Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.

• Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.

• Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ - Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.

• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че “Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЕМ

    22 9 Отговор
    Кошлука ги накара да поработят и тия лигльовци ревнаха.
  • 2 Кити

    13 7 Отговор
    Нахлебниците ревнаха!
  • 3 ДГД

    2 7 Отговор
    Отивай ти да работиш с него, семкаджия.
  • 4 Густо Майна

    8 3 Отговор
    Най-якият тв смЕх в БГ-то. Канал 1! Стига ти само всеки ден да гледаш баба Радина и Сашо Йовков, и да се чудиш, абе нямаме ли журналистически факултет? Аааа, ама имало шуреи, шуренайки, баджанаци и...
  • 5 Бесен Язовец

    8 13 Отговор
    Кошлуков е долнище което завърши в САЩ и там го вербуваха, сега изпълнява задачки на ГЕРБ!
    Вън Кошлуков от БНТ
  • 6 Витанова

    3 3 Отговор
    Подкрепям протеста на журналистите от предаването "Денят започва с култура ". Харесвам тяхното предаване. Това, което неприятно ме изненада, бе слабото представяне на Кошлуков в "Още от деня " - по моя преценка бе недостатъчно добър като водещ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове