22 Януари, 2018 08:33 8 529 19

Скандал след ултиматум на Кошлуков

  • емил кошлуков

В 14 точки с публикация във Фейсбук Емил Кошлуков отговори на критиките по негов адрес, след като ClubZ съобщи, че програмният директор на БНТ е дал ултиматум на предаването "Денят започва с култура" да вдигне рейтинга си в срок от две седмици или екипът ще бъде сменен.

"Обществената телевизия е именно това, телевизия на обществото. Не е на ръководството, нито на водещите, нито на служителите. Още по-малко на една партия. Тя защитава обществения интерес", написа в отговор Кошлуков във Фейсбук.

Той вдигнал мерника на "Денят започва с култура" след участие на Емил Джасим в ролята му на преподавател по история.

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров коментира ситуацията:

"Мисля, че след разговора ни колегите вече са спокойни. Никой няма намерение да сваля предаването или да гони екипа. Предаването е специфично и не може да се очаква да гони рейтинг или да няма известна елитарност в изказа. Това, което аз им препоръчах, е да се мисли как да стане по-разчупено, да не е само говорене.

Нямам нищо против "скандални" теми, стига да са направени така, че да отговарят на журналистическите стандарти - да се спазва баланс. Няма забранени гости.

Това предаване е безценно, то има своята публика, и то значима - публика, която създава обществено мнение. И мисля, че само тази телевизия може да си позволи такова предаване."

Заради ултиматума на Кошлуков към предаването, в социалните мрежи се организира и протест, който ще иска оставката на програмния директор на телевизията.

Ето какво написа политологът Евгений Дайнов във Фейсбук:

"Абсурдното дилетантство. Арогантното аматьорство. Агресивното любителство се докопаха здраво до и се окопаха дълбоко в БНТ. Това ми стана ясно тази вечер. В другите телевизии може да е всякак, но не и в БНТ, която се издържа с парите на данъкоплатците! Време е отново за Let it be..." - това написа експертът по външна политика и национална сигурност Николай Слатински в профила си във "Фейсбук".

Ето отговора на Кошлуков:

Понеже гледам, че някои хора силно се вълнуват от обществена телевизия, нейните цели и задачи:

1. Обществената телевизия е именно това, телевизия на обществото. Не е на ръководството, нито на водещите, нито на служителите. Още по-малко на една партия. Тя защитава обществения интерес.

2. Нейните задачи, цели и функции са описани ясно в закона, особено в чл. 6. Ако някой смята, че може да ги определи по-добре, да влезе в парламента, да напише нов закон и да го приеме. Засега действа този.

3. За да изпълни своята мисия, обществената телевизия трябва да е отново именно това, телевизия. Ако те гледат една шепа хора, как точно изпълняваш ролята си?

4. Обществените телевизии имат висок рейтинг в цяла Европа. Достатъчно е да видите френската, италианската, британската, сръбската и т. н. Просто когато имаш добри предавания, имаш и зрители.

5. БНТ има добри предавания, качествени журналисти и производство, постига и добри резултати. Не винаги, но постига. Нашата цел е да станат още по-добри.

6. Обсъжданията на продукциите, тяхната промяна и подобрение, структурно, съдържателно и програмно, е наша задача. Ние го правим в телевизията, всекидневно. Анализираме данните, следим конкуренцията, проучваме опита на другите по света.

7. Оценката ни я дават отново зрителите, не партийните централи, нито медиите на олигарси. Ние сме обществена телевизия, не сме длъжни да се съобразяваме с политически и други интереси, единствено с обществения.

8. Ако някой смята, че свободата на словото е застрашена, или е нарушен законът по някакъв начин, моля да покаже веднага кога, къде и как е станало това. Незабавно ще сезирам СЕМ лично аз, в качеството си на директор.

9. БНТ е длъжна да осигурява плурализъм на мненията, както и на гледните точки. Именно затова е важно хората да знаят кой какъв е, когато говори от ефира на БНТ. Не е редно да поканиш Лукарски, да речем, като адвокат по темата за Истанбулската конвенция и да не кажеш на зрителя, че той е висш партиен кадър. Добре дошъл е, но той не е просто адвокат, а партиен лидер, неговата позиция не трябва да се крие.

10. Ако имаме проблеми в БНТ, аз вярвам, че трябва да ги решаваме, не да се оправдаваме, че не можем. Нито пък смятам, че дължим обяснение на издания от един, или друг кръг на медийни босове.

11. Твърдо убеден съм, че продукциите на БНТ1 могат да станат още по-популярни и обичани от много хора. Това е моя цел и задача.

12. Знам, че карам някои хора да работят повече, отколкото са свикнали. Именно затова аз самият работя и в предаване, не съм само началник. Добрият ръководител точно така ръководи, с пример, а не с философстване. За да искам повече от колегите, аз лично трябва да давам повече.

13. Видях призива на едни политици, които зоват да си върнат БНТ. Не знаех, че е била тяхна. Но знам, че вече няма да е на нито една партийна централа, колкото и да не им се вярва. БНТ ще бъде обществена телевизия.

14. Надявам се и да бъде гледаема и качествена, каквато тя е била почти винаги. Ще се опитваме да я направим още по-добра, с помощта на нашите зрители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    57 20 Отговор
    Ами, прав е! Колкото и да не се харесва на някои!
  • 2 Иванчо

    47 33 Отговор
    Кошлуков винаги е бил пом**р и фурнаджийска лопата.
  • 3 мнение

    42 29 Отговор
    БНТ е най-негледаната телевизия, след дългогодишната си история тя остава безинтересна, скучна, някак непрофесионална. Колкото до господина Кошлуков, бих му задал въпрос - кой сте вие, господин Кошлуков? Защото до този Божи час не ми е ясно какво се върти около загадъчната ви личност. Никога не сте представлявали интерес за мен, освен в бурните години на прехода, който и до този Божи час не е приключил, когато бяхте млад, след това заминахте за Щатите, върнахте се по неясни досега причини, започнахте да говорите за някаква жена, дъщеря, до този момент дали някой ги е виждал? И се опитват да ви лансират насам-натам. Не понасям говора ви, гласът ви и съмнителната ви личност. Колкото до скандала, глупав е!

    Коментиран от #5

  • 4 Славко Иванов

    42 9 Отговор
    Защо се хвана с културното предаване, а не подхвана онази шайка халтуристи - Вачкова, Токмакчиев и тям подобни. Докато ги търпят в ефира 80% ще са идиоти.
  • 5 АБС

    26 5 Отговор

    До коментар #3 от "мнение":

    ВЛЯЗЪЛ В ЗАТВОРА И СТАНАЛ ЧОВЕК.....(КОШЛУКОВ)


    ХАХАХА
    ..
  • 6 Гост

    30 4 Отговор
    То хубаво, че е решил да води и предаване, но да се научи как се прави! Превърна го в хорова говорилня, крещи и не оставя гостите да изкажат едно цяло изречение, показва непознаване на закони... Спрях да го гледам.
  • 7 Ботев

    13 7 Отговор
    Някой може ли да ми обясни какво е това БНТ, щото не знам...
  • 8 Иван

    28 5 Отговор
    Откакто Кошлуков води предването "Още от деня", аз спрях да го гледам.
  • 9 Bahti

    12 3 Отговор
    БНТ е умряла от Гъдел т. нар. телевизия. Както всичко на тая територия.
  • 10 Истината винаги боли

    16 7 Отговор
    След като голият охлюв със шарки на полумесец на лигавата си кожа (ЕВГЕЙ ДАЙ--НОВИЯТ се изходи срещу Емил Кошлуков,аз съм от страната на оплютият!!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЛВС

    11 5 Отговор
    Как можа СДС да роди такова нещо.
    Бездарен и нахален.
    Не вярвайте на писанията, те не отговарят на неговия морал и същност.
    Да се маха бързо.
  • 13 Azazel

    15 5 Отговор
    Кошлуков показва пълно непознаване на спецификата и ролята на обществената медия, затова моментално трябва да бъде уволнен от там. За лайфстайл боклуци и халтури си имаме БТВ, Нова и десетки други канали. Рейтинг?! Рейтингът е за рекламодателите и частните телевизии, които се финансират от реклами. Обществената телевизия е място за култура, наука и образование, които, уви, никога не са били много рейтингови, но без тях не можем. Всъщност, Кошлуков трябваше да бъде уволнен още преди няколко седмици, когато, в пълен конфликт на интереси, се самоназначи за водещ на предаване, в канала, на който е програмен директор.
  • 14 АБС

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "бял":

    МНОГО СПОЛУЧЛИВО.....ОТДАВНА НЕ БЯХ СЕ СМЯЛ ТАКА.....👍👍👍
  • 15 Наблюдател

    13 5 Отговор
    От тримата най-известни пазарджиклии Иван Гарелов, Емил Кошлуков и Евгений Минчев, най-мъжки се държи Евгений Минчев.
  • 16 ВАРНА

    3 0 Отговор
    БНТ ???? Домъчня ми за филма Сам в къщи-от 10 дни не съм го гледал за 3000000 -нен път.
  • 17 ХРИСТОВ

    3 0 Отговор
    А пък аз мисля,че и Евгени и Кошлуков и всички подобни ЛАЙКУЧКИ трябва много,а ма много бързо да се наврят някъде и никога никой повече да не чува за тях и такива като тях .АМАН ПИСНА МИ ВЕЧЕ.
  • 18 соросоидни кърлежи

    4 3 Отговор
    Този "историк" Джасим, който уж бил чул от приятеля си за разговора на две деца в който наричат с обидни думи Левски, него ли трябва да поканят в предаване..за култура. Колко платено на водещи за тази гавра....Никой не говори за това , а веднага петиции срещу Кошлуков .Такива историци ли ще преподават на български деца..

    Коментиран от #19

  • 19 goni

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "соросоидни кърлежи":

    Атаката е тотална! Искат да ни промият децата! Ама, ще се справим! И друг път са опитвали-"Ама, друг път"! Лека вечер!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове