17 Януари, 2012 12:46 1 212 0

Дадоха имот на Созопол за църковно-исторически музей

  • созопол-
  • църковно-исторически музей

Правителството предостави на Община Созопол правото на собственост върху имота на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ №29 в града, който в момента е в управление на НАП.

Имотът е с площ от 349 кв. м и върху него е построена двуетажна полумасивна сграда. Къщата, регистрирана като недвижим архитектурно-строителен паметник на културата с категория „местно значение“, е унищожена при пожар през 2007 г. Общината възнамерява със собствени средства да превърне имота в църковно-исторически музей.

Ръководството на община Созопол отдавна има идея там да бъде създадена иконна зала, в която да бъдат събрани най-ценните созополски икони, много от които в момента са изложени в различни музеи. Новият проект е по-мащабен и предвижда както изграждането на църковен музей, така и облагородявяне на дворното пространство към имота и площадното пространство около бившата данъчна служба.

С друго решение за частна държавна собственост бяха обявени три поземлени имота с обща площ 52 дка в Белослав, обл. Варна. Те са образувани при разделянето на по-голям имот, което е станало със заповед на кмета на общината от м. г. за одобряване изменение в кадастралния план на Белослав. Новообразуваните имоти не притежават характеристиките, които да ги определят като публична държавна собственост по смисъла на Закона за държавната собственост.

Правителството реши, също така, да бъдат отчуждени имоти и части от имоти – частна собственост, за изместването на съществуващия път към хидровъзел "Цанков камък". Имотите попадат в землищата на гр. Девин и селата Лясково и Михалково, община Девин, и представляват земеделски земи и поземлени имоти в горски територии. Финансирането на процедурата по отчуждаване се осигурява от "Национална електрическа компания" ЕАД, а решението на кабинета може да бъде обжалвано в 14-дневен срок от обнародването му в "Държавен вестник".
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА