Last news in Fakti

29 Януари, 2018 21:08 1 406 17

Радев: Външната политика трябва да се формира в София

  • румен радев-
  • външна политика-
  • западни балкани

Според него значимият приоритет на нашето председателството са Западните Балкани

През изминалата година се ръководих от ясното съзнание, че нашата външна политика трябва да се формира тук, в София. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния за началото на годината прием за ръководителите на дипломатическите мисии.

"Тя трябва да се основава на откритост, принципност и предвидимост, за да печели приятели и партньори навсякъде по света. На тази основа трябва да се развиват отношенията ни с всички останали държави", подчерта Радев.

С настъпилата 2018 г. той благодари за изключително резултатната дейност и сътрудничество през изминалата година.

Благодаря ви и за всичко, което правите за развитието на двустранните отношения между България и всички държави, които представлявате, обърна се президентът.

„От 1 януари България пое председателството, което за нас едновременно, е предизвикателство, но и огромна отговорност и възможност. Очакват ни напрегнати месеци, но ние имаме ясни цели и приоритети. България трябва да бъде инициатор на важни дебати, които да търсят консенсус и рационални решения по много важни теми от дневния ред на Европа. Ценностите, от които се водим, са солидарност и сигурност“, каза Румен Радев.

„Важно за ЕС и намаляване на различията и икономическо развитие и жизнения стандарт. Едно от големите предизвикателства е да търсим баланс за стратегическите приоритети и за въпроси, които не търсят отлагане, като мигрантската криза и бюджетът на ЕС. Що се отнася до кохезионните фондове въпросът не е дали, а как те да бъдат продължени по един най-ефективен и резултатен начин. Уникалното достояние на ЕС е солидарността. Трябва да работим така, че тя да бъде запазена и развиван“, изтъкна Радев.

Според него значимият приоритет на нашето председателството са Западните Балкани. „Ние твърдо стоим зад този приоритет. Без да обърне внимание на този регион Европа не може да бъде силна и единна.

Европейското призвание на страните от Западните Балкани не подлежи на дискусии изобщо, но когато водим този дебат, трябва да бъде ясно, че оценката се основава на индивидуалните постижения на всяка една страна, отбеляза Румен Радев.

Той каза, че българското председателството на Съвета на ЕС е едновременно и предизвикателство, и отговорност, и огромна възможност. Председателството отваря една нова врата за нас. Наред с него, важните въпроси от европейския дневен ред, ние се вглеждаме по-внимателно и в нас самите. Очакват ни напрегнати месеци, но ние имаме ясни цели и приоритети. България трябва да бъде инициатор и модератор на важни дебати, които да търсят консенсус и рационални решения по много важни теми от дневния ред на Европа.

Председателството на Съвета на ЕС не означава, че то следва изцяло дневния ред на нашата външна политика, посочи още държавният глава.

Според него честите кризи в региона на Близкия Изток налагат колективни подходи за тяхното разрешаване. България като външна раница на ЕС, е изключително заинтересована от бързото регулиране на конфликтите в Сирия и Йемен, от ликвидирането на остатъците от ислямска държава“, каза президентът.

„Предизвикателствата пред нас са много-сигурността, климатичните промени, борбата с религиозната радикализация, бедността. Може да постигаме успех само и единствено, ако работим заедно и кажем не на насилието и не на дискриминацията“, заключи Радев. Ангажирани сме да работим ръка за ръка за едно бъдеще без войни, разделения и окупации, каза д-р Ахмед Ал Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина и доайен на дипломатическия корпус в България. Той пожела успех на председателството.

Ценностите, от които се ръководим, са солидарност, политическо единство, сигурност. Важно за Съюза е и намаляването на различията в икономическото развитие и жизнения стандарт между Изтока и Запада, Севера и Юга, отбеляза Румен Радев.

По думите му едно от големите предизвикателства е да търсим баланс в едновременното поставяне на масата на стратегическите дългосрочни приоритети за Съюза и въпроси, които не търпят отлагане - като мигрантската криза, охраната на външните граници на ЕС, дебатите около Многогодишната финансова рамка, намаляващия бюджет в резултат на Брекзит и как той ще бъде балансиран, така че да не страдат социалните политики и сигурността на ЕС.

За кохезионните фондове президентът Радев заяви, че въпросът не е дали, а как те трябва да бъдат продължени по най-ефективен и резултатен начин. Уникалното достояние на ЕС е солидарността, добави президентът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха сега

    8 13 Отговор
    Напълно съм съгласен с Румен Радев

    Коментиран от #2, #12

  • 2 ПЕНСИОНЕРА

    12 8 Отговор

    До коментар #1 от "ха сега":

    Сам си говори човекът, ами що не води хорото? Всеки изтикан в ъгъла така мрънка. А защо го изолираха от всякъде? Нямам отговор.

    Коментиран от #15

  • 3 Жоро

    12 14 Отговор
    Никой не го знае в чужбина.Външна дипломация 0.Има много мъдра българска поговорка....От всяко дърво СВИРКА не става!!Борисов ...ПРОСТ бил МУТРА бил???Навсякъде е желан гост!!!

    Коментиран от #9

  • 4 Eee

    8 1 Отговор
    Че тя досега къде се е формирала???

    Коментиран от #5

  • 5 Санкция

    13 12 Отговор

    До коментар #4 от "Eee":

    В София, ул. Козяк - посолство на САЩ
  • 6 Бояршчик

    11 8 Отговор
    Последните 70 години се подават сдъвкани, претоплени повърнати политики, вонящи на колхоз и евтин одеколон....идват все със зловонен североизточен вятър, само понякога премесен за разнообразие с радиоактивен дъжд...
  • 7 СссереМ

    11 7 Отговор
    Точно тоя да го казва....дето цялата му програма се ръководи от Решитников е меко казано ултра наглост.
  • 8 edge

    9 4 Отговор
    Мъка, Мъка... и така още 4 години загубено време.
  • 9 Няма оправия

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    Тиквите навсякъде са желани,лесно се манополират!!
  • 10 Голям пич

    7 1 Отговор
    ПЕЙ ЛИ СИ ПЕНКЕЛЕ КОЙ ЛИ ТЕ СЛУША.....ЗНАЕМ ТИ РОЛЯТА ,ЗНАЕМ ТИ АРТИСТИЧНИТЕ СПОСОБНОСТИ ГЕНЕРАЛЕ.....що си не идеш пак рам където те обучаваха ,кво се мъчиш тука на село...
  • 11 Сладурковци

    0 2 Отговор
    Другарю,скоро ще бъдеш разобличен от всички които не са чели УИКИПЕДИЯТА.....УСТОРИЯТА ТИ Е ЯСНА И БЪДЕЩЕТО СЪЩО....ПЛЮВНАЛИЕВ ВЕЧЕ БЛАЖИ ЯКО,КОЛКО МИЛИОНИ ЛАПНА САМО ТОЙ СИ ЗНАЕ...И ИГНАТОВА С ОНЕЗИ КРИПТОВАЛУТИ....ХАХАХХАХА
  • 12 Невзрящ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ха сега":

    Щото си подмазвач!
  • 13 Невзрящ

    7 2 Отговор
    Папагал,ла,ла,ла,ла.Вече съм убедена, че е завършил училище за бавноразвиващи.Комплексар . Жена му ще го отнесе като луда крава телето си.Върви преди него и го носи на буксир.Абе той на обществена държавна среща ли се явява или на лична с приятели? Тия двамата май ни се подиграват, като си мислим, че не сме разбрали, че той е един (порта воз)говорител ,а тя не може да повярва, че и се вързват.
    Струва ми се,че Решетников е говорил с жена му с уговорката , ако не е разбрал нещо тя да му го обясни.Те затова му я пускат навсякъде, за кураж.
    Ай, какъв бил Плевнелиев!?
  • 14 Българин

    9 0 Отговор
    Руския агент отново се активизира и работи в направление отслабване на ЕС и НАТО. Фатмака много добре знае, че България е членка на тези организации и някои елементи на външната политика се взимат с общо съгласие и стават задължителни за всички. Като санкциите срещу руската кочина например, които са голямата болка на Радев. Както и основната му задача спусната от Решетников.
  • 15 аве фюрер

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕНСИОНЕРА":

    Защото речите му ги пишат Курнела и сие.
  • 16 дрън дрън

    5 0 Отговор
    Трябва, ЩЕ......................., все в бъдеще време, целият мандат му мина в бъдещето, светлото бъдеще.
    Изключително слаб президент, само общи приказки, на дела кръгла нула, освен, че наложи няколко пъти вето на разни закони, нищо друго не инициира, а обещаваше толкова много!
    Поредният бърборан, гусин кръгла нула.
  • 17 гост

    1 4 Отговор
    Брееей, голямо активиране на троловете. Като цяло Радев винаги е бил на прицела на НПО, за разлика от предшественикът си, за чиито рейтинг усилено работеха. От друга страна съпоставимият рейтинг Радев/Плевнелиев е показателен. Явно има някаква плашеща тенденция и притеснителни социологически изследвания и прогнози касаещи хранилката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове