Last news in Fakti

23 Януари, 2012 15:13 1 671 8

Масово зоват: Цветанов, вън (обновена)

  • сдс-
  • бсп-
  • ндсв-
  • мировяне
Масово зоват: Цветанов, вън (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Три партии - СДС, БСП и НДСВ - поискаха в един ден оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов заради случая „Мировяне“. Вълната от недоволство се надигна от акцията на столичната полиция в софийското село, при която бе малтретирано семейство, хванато с пет кутии контрабандни цигари. 

От ДСБ припомниха, че отдавна искат отстраняването на Цветанов.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква оставки в МВР заради случая. "Чакам министърът да дойде и се надявам до обяд да ги оповестим. Не искам да коментирам какви сигнали имат, кой е прав или не е прав. Не може да отиваш видно жена и мъж, които не могат да окажат съпротива, да ги арестуват 25 души с маски, да ги свалят по земята", мотивира се премиерът.

Сини, червени и жълти поискаха Цветанов да сдаде поста заради насилието над мирни и неоказващи съпротива граждани.

„Това е единственият адекватен отговор на поредния случай на полицейско насилие и произвол“, заяви Сергей Станишев за скандалната акция. Според лидера на БСП неоправданото насилие над български граждани се толерира от най-високо ниво и негов идеолог е Цветан Цветанов, който така и не успява да гарантира сигурността и правовия ред в страната.

„Полицейското насилие в българското общество вече се превръща в норма. За пореден път станахме свидели на полицейски произвол от страната на ръководеното от министър Цветан Цветанов министерство на вътрешните работи“, се казва в позиция на СДС.

„МВР демонстрира и ужасяваща некомпетентост и силоващина. Тази събота беше извършен показен арест на семейство Начкови, извършен по разкази в медиите, от над 20 маскирани служители на ГДБОП. Там „професионалистите” установяват тежко закононарушение – натъкват се на 5 кутии цигари без бандерол“, допълват сините, стигайки до извода, че полицейщината се превръща в ежедневие.

НДСВ пък мотивират искането си с работата на полицията по трагичния случай на Мирослава от Перник. „Изчезват децата ни, убиват ги. Чакаме с месеци, за да разберем истината за най-нечовешки престъпления. Тя често се потулва и обществото ни, развълнувано и все още вярващо, очаква справедливост. Но не я получава“, недоволстват жълтите.

„Шокирани сме от още един случай на полицейска небрежност и произвол от последните дни – в софийското село Мировяне. Едно семейство е малтретирано без причина и без доказателства за каквото и да е престъпление. Настояваме за пълна прозрачност по случая и ефективни наказания за виновните“, пишат в декларация НДСВ.

Цветанов използва полицията, за да демонстрира силов натиск върху гражданите и  да насажда страх, допълва Сергей Станишев и припомни за битото семейство от Кърджали и нахлуването на служители на реда „погрешка" в частни домове.

„В полицейската държава се погазват човешките права и демократичните ценности. В полицейската държава палките и кубинките дирижират обществените страхове“, пишат още от СДС.

Българският хелзинкски комитет също реагира с позиция: „Няма как да се оправдае нападението с нанасяне на сериозни наранявания над един 56-годишен мъж от голяма група въоръжени полицейски служители. Те очевидно са действали с чувство на безнаказаност, защото инцидентът е станал през деня, на оживено място и пред очите на много хора“.

„Изявлението на премиера Борисов, с което той поиска оставки по случая, не е достатъчно. Оставки и дисциплинарни наказания не са адекватно средство за поправяне на вредите, които са нанесени на г-н Начков и на неговото семейство в случая. Нужно е бързо, цялостно, независимо и безпристрастно разследване по случая - каквото може да направи само прокуратурата. А съдът следва да наложи съразмерни и въздържащи наказателно-правни санкции на виновните за насилието лица“, твърдят правозащитниците. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дони

    0 0 Отговор
    Крадците да не надигат глава и уволнение за мутрите в полицията!
  • 2 Радар

    0 1 Отговор
    г.Цветанов ,на всички е ясно че искат да ви компроментират крадлъовците ,винаги ще им е малко, трябва да им се вземат заплатите и всичко откраднато от заспалия ни народец.
  • 3 Бай Падежко

    0 1 Отговор
    Плачат тези чийто ред идва да бъдат арестувани и разследвани за далаверите с голямата приватизация, АЕЦ Белене, Кремиковци, БГА Балкан, Цанков камък. Тези които наистина обраха и продължават да обират народа. Цветанов ще ги улови всички, затова реват отчаяно. На крадците и търгашите трябва да им се режат ръцете !
  • 4 гошо

    1 0 Отговор
    Накараха не да малчим и тарпим техните простотии, несме кадарни колко едни гарци,да се вдигнем тоя народ, колко време ште тарпим тази гладия до кога!!!!!!!!!
  • 5 СЕИР.БГ

    0 0 Отговор
    Аз съм със заглавието-ВЪН от политиката.Не знам през другите крадливи правителства,толкова жертви да е имало;убииства,самоубииства,отвличания и т.н.
  • 6 пич

    0 1 Отговор
    абе ами ако имаше мастербокси с цигари,така ли щеше да крякате.като отиват знае ли се какво има вътре
  • 7 spravedliv

    1 0 Отговор
    VAN NA CVETANOV I BORISOV TE POZVOLIAVAT DA ZARIAT BEZAKONIE I PRESTAPNOST,MIASTOTO IM NE E V POLITIKATA.UMI6LENO VODIAT DARZAVATA KAM PROPASTA,PUSKAT PRESTAPNIZITE DA UBIVAT I NASAZDAT STRAH V BG GRAZDANI,ZELENASO4ENO.NE ZASTITATAVAT NORMALNITE HORA A BANDITITE KATO RA6KOV,MARGINITE I DRUGA IZMET KATO TIAH.VKARVAT V ZATVORITE KOKO6KRITE A TEYA KOITO DARPAT KONZITE NA PRESTAPNIA SVIAT SI PIYAT KAFETATA S TIAH.NE ZASLIZAVAT DA RAKOVODIAT DARZAVATA NI!
  • 8 ГЕРБер....

    0 0 Отговор
    А какво стана с имотите на ЦЦ и парите на баба му?