Last news in Fakti

25 Януари, 2012 12:22 2 168 7

Цветанов към опозицията: Чашата преля (обновена)

  • цветан цветанов-
  • скравена-
  • полицейско насилие-
  • сдс-
  • дсб-
  • дпс-
  • бсп

Костов: Имаме страхливец за министър на вътрешните работи

Цветанов към опозицията: Чашата преля (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

И в цял свят, и в Европа има полицейско насилие, но това са единични случаи, а не политика. Преляхте чашата. С тези думи вътрешният министър Цветан Цветанов отговори на призивите за оставка му и обвиненията, че полицейското насилие е държавно поддържана политика, отправени от СДС, ДСБ, БСП и ДПС.

„Недейте за криминални случаи да взимате политическо отношение. Ставате смешни пред българските граждани“, обърна се Цветанов към Сергей Станишев, Иван Костов и Лютви Местан.

Министърът се обърна към депутатите извън ГЕРБ с думите, че не са се разграничили от лица, подозирани във връзки с престъпността, визирайки Пешо Сумиста.

Цветанов отиде в парламента от заседанието на правителството в Пазарджик и заяви, че депутатите нямат право да учат него и премиера Борисов на морал.

Той поиска да се изкаже, провокиран от политическите провокации и „сериозния политически отзвук“ на криминални деяния.

„Г-н Костов,  наблюдавайте внимателно развитието на „Октопод“-а. Там ще бъде ясно всичко, което се е случило в държава и политическото ходатайство“, посъветва Цветанов. До Костов като премиер е постъпила жалба от свидетел по мегаделото, в което централен персонаж е бившата барета Алексей Петров.

„Ще продължа да бъда принципен. Разчитам на българските граждани, защото в многото срещи, откакто се занимавам с политика, хората искат едно – сигурност и справедливи наказания“, заяви още вътрешният министър. 

Той коментира и случая в Скравена, за който вчера алармира БСП – че полицай в цивилни дрехи изтръгвал самопризнания от тинейджър с полицейска палка.

Според Цветанов потърпевшият се сдобил с медицинско в деня след разпита. „Въпросната палка е електронна“, заяви Цветанов,  което предизвика възмутителни реакции след депутатите.

Младежът бе задържан за нацистки свастики. Цветанов показа надписи по табели, призоваващи към смърт, и свастики. Въпросният младеж искал да стане служител на МВР, но изгубил това право, тъй като мятал камъни и бутилки след футболен мач.

 

Реакциите

"Имаме страхливец за министър на вътрешните работи", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов, провокиран от думите на Цветанов. „Гнусна инсинуация е опитът да бъда сочен с пръст за делото „Октопод“, възмути се Костов и допълни, че това са „думи на министър, който излиза от релси, който излиза от конкретиката, който не свързва фактите и не мисли логично“.

„На обществото му дойде до гуша от манипулациите на Цветанов“, отвърна от трибуната червеният лидер Сергей Станишев, според когото министърът направил пропагандно изказване. „Има отвличания, има смъртни случаи, има професионален провал за случая с Мирослава от Перник“, заяви той и се възмути, че Цветанов не е дал нито един ясен отговор.

Той е категоричен, че Цветанов е излагал, че Петър Стоянов- Сумиста е бил парламентарен съветник на Коалиция за България.  Пропускът му бил издаден по предложение на „Атака“.

„Използвате най-високата трибуна за натиск срещу съдебната система“, коментира и Лютви Местан от ДПС, който също се засегна. Министърът го попита дали като депутат се е интересувал от разследването на Иса Бесоолу, който бил с условна присъда. Според Цветанов въпросния  Бесоолу бил близък на Местан, който му е помагал.

 

Преди изявлението на Цветанов Синята коалиция отново поиска да бъде изслушан не министърът, а премиерът Борисов.

Ангел Найденов от БСП подкрепи думите на Костов и изрази недоволство от липсата на премиера. „Обичайната процедура министърът да ни говори е едната страната. Много по-важно е той да чуе какви са позициите на народните представители“, заяви Найденов.

„Свидетели сме на нещо безпрецедентно в годините на прехода – серия от абсурдни действия в превишаване на права и полицейско насилие. Имаме насилие, което се поощрява от министъра на вътрешните работи. Зад него стои стил и поведение на властта“, заяви червеният депутат. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Войн

    2 0 Отговор
    станишев, костов, доган и котилата им са за разстрел -
    За държавана измяна.

    за това, което направиха с България , заслужават дори кучешка смърт - пребити с камъби от Народа !!!
  • 2 Николай Костов

    0 0 Отговор
    Тия наистина прекаляват. Колко убийства на знакови фигури от подземния свят имаше по време на техните правителства и колко сега; дали по тяхно време не е имало полицейско насилие, полицейски произвол, дали не убиха човек при акция "Респект"!?@! Някой министър на вътрешните работи подаде ли оставка? А премиер?!

    Не сте смешни, жалки сте в опитите си да политизирате всяко нещастие, всяка грешка, и всяко нещо което не е наред в държавата приписвайки вината на управлението. А не се сещате, че именно вие ги направихте такива... и при вас бяха така.
  • 3 Защитничка

    0 0 Отговор
    Как може такива лъжи да говори министъра на вътрешните работи.. Петър Цветанов е получил медицинско от съдебна медицина още на следващия ден, като преди това е бил в пирогов! И защо чак сега се говори за този случай, а не преди 2 седмици, когато се е случило?
  • 4 НЕ СЪМ ПОЖАРНИКАР

    0 0 Отговор
    Всичко ставащо в държавата ни е в следствие на някаква политика. Така че да се бяга от политиката с оправданието, че това е криминален или битов случай е смешно. Факт е, че при Борисов и Цветанов работата на спец. службите е силно разстроена, не само поради липсата на пари, но и по други причини, които няма да излагам тук.
  • 5 'айдука

    0 0 Отговор
    Все си мисля,че ако в тази държава имаше закони,които да се изпълняват ЦЦ и семейството му отдавна да са в затвора за пране на пари.
  • 6 Бърдоквата

    0 0 Отговор
    Абе Цветанов да не разчита толкова на гражданите, че колкото повече стават бититие, толкова по-малка ще е и подкрепата. Така че сам ще отреже клона на който иска да се обляга.
  • 7 горския

    0 0 Отговор
    подкрепа за 1и2 верно казват хората