Last news in Fakti

24 Януари, 2012 16:59 1 840 0

НОИ съкращава срока за отпускане на пенсия

  • нои-
  • безработица-
  • пенсии-
  • обезщетения

Предлага обезщетенията за безработица да се изчисляват върху период от 24 месеца

НОИ съкращава срока за отпускане на пенсия - 1
Снимка: БГНЕС

Максималният срок за отпускане на пенсия в действителен размер да се намали от 6 на 5 месеца. Това предвижда проект за промяна в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, който надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди на свое заседание.

Целта документите за пенсия да се обработват по-бързо. Предложението е част от пакет от мерки за изменение и допълнение на наредбите на Министерския съвет, които имат пряко отношение към социалното осигуряване, съобщи „Дарик“.

Друга промяна в Наредбата за пенсиите дава възможност на платежни институции, които не са банки, но са лицензирани по Закона за платежните услуги и платежните системи, да изплащат пенсии. Това те ще могат да правя единствено ако поддържат индивидуални платежни сметки и имат сключен договор с НОИ.

В Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, е предложена промяна, имаща за цел да ограничи сумите за дневни пари при командировка, върху които не се дължат осигурителни вноски. Според промяната осигурителните вноски няма да се дължат върху дневни пари до двукратния размер на нормативно определените командировъчни.

От началото на март при едновременно подаване на повече от два болнични листа задължителните декларации трябва да се представят в териториалните поделения на НОИ на електронен носител – това предвижда изменение в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО. Целта е да се намалят възможностите за грешки при попълването на данни от осигурителите и да се спести време за обработка на документите.

В Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица се регламентира удължаването на периода, от който се изчисляват паричните обезщетения за безработица  – от 18 на 24 месеца.

Посочените промени ще бъдат внесени за разглеждане от Националния съвет за тристранно сътрудничество, който ще заседава следващата седмица, а след това ще бъдат гласувани и от правителството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА