Last news in Fakti

26 Януари, 2012 08:49 1 189 0

Опозицията заедно срещу Цветанов

  • вот на недоверие-
  • цветан цветанов-
  • полицейско насилие-
  • сдс-
  • дсб-
  • бсп-
  • дпс-
  • мвр

Готви се нов вот на недоверие

Опозицията заедно срещу Цветанов - 1
Снимка: БГНЕС

Депутати от опозицията започват да събират подписи за вот на недоверие. Искането за събаряне на правителството е мотивирано с множеството случаи на полицейско насилие през последните седмици. То  ще стане факт, ако не се изпълнят исканията на опозицията - две анкетни комисии за разследване на случаите, изслушване на премиера Бойко Борисов и отстраняване на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.   Около тези становища се обединиха депутати от от опозицията в студиото на бТВ.

Още вчера депутати от левицата обявиха, че ще започнат консултации за вот на недоверие. Намерението бе обявено след изказването на Цветанов в парламента, при което се стигна до разпра със Сергей Станишев, Иван Костов и Лютви Местан. Тримата полицити бяха персонално атакувани от министъра, който се оплака, че чашата е преляла, визирайки политизирането на криминални случаи в последно време.

Депутатът от Синята коалиция Йордан Бакалов обвини министър Цветанов в това, че умишлено е командировал в чужбина висши служители на МВР, които вчера е трябвало да бъдат изслушани от специална комисия във връзка със случаите в Мировяне и Скравена. Сред тези служители е и самият главен секретар на МВР Калин Георгиев.

„Уволнения няма след случая с малтретираното семейство в Мировяне. Шефът на Второ РПУ беше с временна заповед, така че преместването му не може да се счита за уволнение”, заяви Бакалов.

Депутатът от БСП Ангел Найденов също спомена случая в Мировяне, заедно с убийството на Мирослава от Перник в началото на месеца, както и оплакването на момчетата от Скравена, че са били бити от полицаи.

„Дори да са само тези 3 случая, имаме всички условия да поставим въпроса за политическата отговорност на министъра на вътрешните работи. За съжаление не трябва да забравяме, че има цяла една поредица от подобни случаи в Кърджали, Търговище, Варна и т.н. Трябва да бъдат подложени на кръстосан разпит от парламента не само Цветан Цветанов и Калин Георгиев , но и премиерът. Тази тема се нуждае от изясняване докрай”, категоричен бе Найденов.. 

Според Христо Бисеров от ДПС основната характеристика на дейността на МВР е бруталността и агресивната некомпетентност, която е прецедент в управлението досега. 

„Над това нещо има две шапки. Едната е политическа в лицето на министър и премиер. Премиерът вече се опитва да се разграничи, но се оказва, че не може. Много е голяма зависимостта му от вътрешния министър. Цветанов пък освен политическото ръководство, е поел и професионалното ръководство на МВР, т.е. това ведомство няма реално главен секретар, тъй като Цветанов решава и дърпа конците за всяка акция. Другата шапка над МВР е прокурорската – тя пази полицейското насилие. Имаме десетки осъдени в Страсбург, но нито един от тях не е изправен на съд от прокуратурата”, заяви Бисеров. 

Анастас Анастасов от ГЕРБ от своя страна подчерта, че изразеното от опозицията вчера мнение, че полицейското насилие се толерира от политическа партия е абсурдно.

„Търсят под вола теле... Пробваха да очернят Борисов, пробваха с Дянков, сега въртят на шиш Цветанов и ще се опитват всячески да го компрометират с политическа цел”, коментира депутатът от управляващото мнозинство. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА