Last news in Fakti

15 Март, 2018 15:13 1 673 7

Контрера от ВМРО: Имаме съмнения за злоупотреби с публични средства в район „Младост“

  • младост-
  • корупция-
  • карлос контрера

Тази справка онагледява рухването на поредния мит, опровергава опашатата лъжа

Питане на общинския съветник от ВМРО и председател на „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА” в СОС Карлос Контрера разбуни духовете в залата на днешното заседание на Общинския съвет.

В началото на месец февруари представителят на ВМРО – Българско национално движение внася питане до кмета на Столична община относно поддържането на зелената система в район „Младост“ за 2017 г. Той се аргументира, че през миналата година е получавал много сигнали и жалби, че на практиката районната администрация на „Младост“ бездейства и не си върши работата по косенето на тревните площи, поддържането на дърветата и междублоковите пространства. Според структурата в района, това трябва да се извършва от звено, пряко подчинено на районния кмет на „Младост“, т.нар. БКС. Карлос Контрера е изразил съмнения, че отпусканите средства не се харчат законосъобразно и се плаща за дейности, които или не са извършвани, или са извършени некачествено.

Общата сума, похарчена в „Младост“ за 2017 г. за поддържане на зелената система на района е 402 550 лв. Карлос Контрера заяви, че с толкова пари – похарчени и отчетени, районът трябваше да „свети“, а всички виждат, че това категорично не е така.

„Тази справка онагледява рухването на поредния мит, опровергава опашатата лъжа, която се разпространява, че СОС и общината не отпускали достатъчно пари за зелената система в „Младост“. За сведение – поддържането на уличните дървета и алейните дървета в цяла София е около 900 000 лв. на година. В „Младост“ с почти половината от тази сума имаме коефициент на полезно действие, клонящ към нула. Подозирам, че и тази година ще е така. И ние – съветниците, и гражданите, имаме право да знаем за какво и как районният кмет харчи този не малък бюджет. Ако някой е прахосвал пари, трябва да си получи заслуженото. Питам какви са тия 85 000 лв. за текущ ремонт?! Какво са ремонтирали за тия пари – косачките ли? Близо 60 000 лв. са похарчени за покупка на техника, а знаем, че техника беше купена през 2016 г. също? Единичните цени на тази техника ми се виждат високи, трябва да се направи одит. Да не говорим колко е полезният ефект от тези нови покупки, за мен е съмнителен.

Оспорвам и отчетените от район „Младост“ извършени четири коситби на зелените площи в района през 2017 г. За „Младост 4“ съм почти убеден, че имаше не повече от една коситба и то не в целия квартал. За „Горубляне“ – същата работа. Да не говорим, че косенето се забави не с ден-два, а със седмици. И никой не е глобен там, в този район за това. А парите – усвоени и се отчитат. Как стават тези работи?

177 000 лв. са похарчени за възнаграждения уж на персонала, нает да коси и да поддържа дърветата, да почиства междублоковите пространства. И в същото време има сключен договор за външни услуги за 15 000 лв. за кастрене и премахване на опасни дървета. И още 13 000 лв. за някакви външни услуги, които не е ясно какви са. Според отчетите на „Младост“ са извършени 1152 оборки на междублокови пространства и детски площадки. Според мен и половината от този брой не са направени. Една проста сметка, едно пресмятане показва, че на ден тия 30 души са правили по 3 оборки. Това значи, че явно са работили денонощно цялата година без прекъсване. Звучи крайно нелепо. Да не говорим, че преките впечатления от доста части на „Младост“ всъщност водят до обратното заключение – че почти не се правят оборки на междублоковите пространства. Интересни са и цените на двете новоизградени детски площадки – едната е за 43 000 лв., а другата за 34 000 лв. Смятам, че доста са завишени и трябва да се види какво толкова е вложено, за да се стигне до тези суми. При тази ситуация за какво ни е това БКС в „Младост“, след като излиза по-скъпо на бюджета, а резултатите са плачевни?!

И за Ваше сведение, колеги, според представената информация за 2017 г. район „Младост“ не е засадил и едно дърво с тези пари, а са премахнати 59 дървета като опасни. Иначе като чете човек по медиите първа грижа там им е зеленината“, аргументира се Контрера.

Той подчерта, че за него има достатъчно данни да се иска проверка от АДФИ на район „Младост“ за разходването на тези средства. На пръв прочит си личи необосновано харчене на общински пари и завишени разходи за дейностите. Общинският съветник от ВМРО заяви, че внася цялата налична документация до финансовата инспекция, за да започнат проверка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дженев

    2 0 Отговор
    Не знам какви наблюдения е правил господина,но за миналата година
    в младост 4 със сигурност се коси по не 3 пъти.Подадохме в общината сигнал за опасни дървета пред входа и след няколко месеца ги маркираха.Кога ще ги режат не знам.Но проблема с презастрояването си стои.
  • 3 Реститутка

    2 2 Отговор
    Фризьорката- кметица явно има професионално изкривяване и все я влече към това да подстригва, само че вместо да посдстригва гласоподавателите си, понастоящем стриже ливади срещу крупни суми; Сега лумпените, които живеят в Младост, защото само лумпен може да си избере фризьорка за кмет пак ще ревнат, фризьорката ще излети от кметския стол право във фризьорския салон, а аз ще мога да построя още някое блокче за 1000 евро на кв/м. в междублоковото пространство; Браво на Джепето татко Карло
  • 4 Васил Левски

    3 0 Отговор
    Ако един държавен служител си върши работата засяга интересите на бандитите и веднага му се намира цаката.Я ще му спретнем едно дело и ще стои на трупчета докато му мине давността я нещо друго.
    Няма да е първата кметица на район, независимо от коя партия е,имаше такъв случай с кмета на Триадица. Целта е цялата администрация да бъде удобна за бандитите и да се граби. Накрая ще си останат само те в България защото свестните хора заминават и остават такива като служителя от НАП по Господари на ефира . Дали ще са се наяли докато свършат парите , едва ли.
  • 5 Венсеремос

    3 0 Отговор
    Защо до сега не внесе до прокуратурата за настилката по бул. Витоша плочките хлопат.В южният парк от към кв. Ив.Вазов шадравана е като след война настилките от плочки са начупени .Всяка година кмета Фандъкова ни убеждава че са в гаранция .Тези плочки са неподходящи за зимни условия ,но удобни за източване на бюджета на столицата.
  • 6 Kiro

    1 0 Отговор
    Този мексиканец ли е ? Не че имам нещо против мексиканците просто питам,.
  • 7 чакала на спирката

    1 0 Отговор
    Кво става с концесията на МТК за 140 млн. От къв зор му беше на тоя?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове