Last news in Fakti

16 Март, 2018 12:36 1 292 2

Кметът на „Младост“: Обвиненията на Контрера са политическа поръчка

  • младост-
  • корупция-
  • десислава иванчева-
  • чистота

Забравя да каже или може би не знае, че изпълнителят е избран чрез обществена поръчка, за която няма нито една жалба

Кметът на „Младост“: Обвиненията на Контрера са политическа поръчка - 1

Поредната политическа поръчка срещу ръководената от мен администрация стана факт днес. Бяхме обвинени, че в „Младост” през миналата година сме дали страхотни суми за почистване и озеленяване, при това неправомерно. Докато проверявах числата, които превъзбудиха г-н Контрера, реших да ги съпоставя с тези за други райони и отново осъзнах, че не ние харчим много, а отново „Младост” е най-ощетен в София.

Това се казва в официална позиция до Факти.бг на Десислава Иванчева, кмет на район „Младост“. Тя коментира данните, изнесени от общинския съветник Карлос Контрера.

Дават се луди пари за почистване и озеленяване, от които районът с над 100 000 човека получава трохички. Ако погледнем бюджета на София, за поддържане на междублокови пространства през миналата година са дадени 8 млн. лв, още 23,4 млн. за озеленяване и други над 6 млн за БКС, както се наричат звената за поддръжка. На този фон се оказа, че 400-те хиляди лева за „Младост” са проблемни. И понеже не искам да остават съмнения сред непредубедените граждани, ще отговоря по разбивки.

Започвам с един цитат на г-н Контрера: „За сведение поддържането на уличните и алейните дървета в цяла София е около 900 000 лв. на година. В „Младост” с почти половината от тази сума имаме коефициент на полезно действие, клонящ към нула”. Внушението е, че тези пари трябва да бъдат сравнени с 400-те хиляди за „Младост”, а всъщност трябва да се съпоставят с 10 000 лв, колкото са дадени за поддържане на дървета, тоест за подкастряне и премахване на опасни дървета с вишка. Благодаря на господина за напомнянето, че по това перо отива близо милион за София и ще попитам: нима „Младост” има около 1% от площите на София, та можем да отделим само толкова, за да поддържаме дърветата. Докато проверявах фактите установих, колко се дава в друг район, който има 1400 дка площи или само със 100 дка повече от „Младост”. Над 300 000 лв с ДДС само за почистване и поддръжка, без да са купувани машини, без да са правени нови площадки, без да са слагани пейки и кошчета, просто за самата поддръжка.

На г-н Контрера му се виждат скъпи две детски площадки, които направихме. Забравя да каже или може би не знае, че изпълнителят е избран чрез обществена поръчка, за която няма нито една жалба. Сигурно и не знае, че край тези площадки са монтирани повече стълбове за осветление, при това соларно, отколкото заложеното при заданието. Смята, че е проблем, че 60 000 лв са похарчени за покупка на техника, но това са пари дадени след преговори и избор не само по качество, но най-вече по най-ниски цени.

Взехме моторни и тракторни косачки, за да не закъсняваме като миналата година с косенето, резачки, камион, генератор, който ни върши страхотна работа, за да може да поставяме пейки и да извършваме ремонти в занемарените с десетилетия площадки и градинки. Защо бяха занемарени, при наличието на тези бюджети на Столична община, предполагам всички се досещаме. Г-н Контрера каза, че са премахнати 59 дървета, но забравя да спомене нещо, което като общинар беше хубаво да научи, а именно че те са махат само с предписания от Дирекция „Зелена система” след извършена експертна оценка, че са опасни. Казва, че в „Младост” не се садят нови дървета, а за година те са повече от 200, без да се броят доброволческите акции, които правим.

Точно заради подобните политически поръчки ние снимаме много от нещата, които правим. Това някои биха нарекли пиар, а всъщност е нашето алиби срещу клеветите. Всъщност вярвам, че обикновените граждани виждат промяната. А относно нерегламентираното харчене на средствата, очаквам поредната проверка, на която с документи, а не на думи, да докажем, че всеки един лев е изхарчен абсолютно законосъобразно. Предполагам много хора знаят, че всеки месец ни се пращат какви ли не проверки, свикнахме с тях и знаем, че те целят администрацията, вместо да работи, да вади и да представя купища документи. Резултатите от проверките са еднозначни, ние няма от какво да се притесняваме и сме изрядни. И ще продължаваме така и занапред, заключава Десислава Иванчева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 младост гони дъното

    5 8 Отговор
    откакто тази козметичка е на власт
    младост гони дъното по всички показатели !
  • 2 Тотална напаст

    3 3 Отговор
    Тази е тотална напаст. Върха на копието на зелените лумпени, които са след тях потоп. Те и тя са точно като попа от народния фолклор – "не ме гледай какво правя, слушай ме какво ти говоря".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове