Last news in Fakti

20 Март, 2018 20:16 52 530 76

Facebook групи неутрализират новите камери на КАТ

  • камери-
  • триножници-
  • кат-
  • групи-
  • фейсбук

Facebook групи неутрализират камерите на КАТ. В социалната мрежа са създадени групи за повечето градове в България, в които шофьорите споделят къде има полицаи, патрулни коли и радари, пише Дарик.

Преди около седмица в употреба влязоха новите 28-суперкамери на „Пътна полиция”, всяка от които струва по 55 хил. лева. Плюсовете на новите камери са, че не могат да се засичат от т.нар. „антирадари”, тъй като работят с лазер. Освен това се очаква да са много по-прецизни. Досега около 1/5 от засечените нарушения не се санкционираха, защото на снимките има други коли. Въпреки това групите в социалната мрежа имат над 200 публикации дневно, в които членовете споделят за местоположението на новите устройства.

28 нови камери за контрол на скоростта работят от началото на миналата седмица по пътищата на страната. Устройствата разполагат със собствени батерии и могат да работят в рамките на 5 часа. Старите камери на КАТ бяха слепи за превишена скорост, ако минава повече от един автомобил. Досега около 1/5 от засечените нарушения не се санкционираха, защото на снимките има други коли. Новите камери обаче ще могат прецизно да установяват скоростта на всеки от автомобилите на снимката. Един от основните плюсове на новите устройства е, че не могат да се засичат от т.нар. „антирадари”, тъй като работят с лазер.

За суперкамерите бяха отделени около милион и половина лева. Въпреки многото функции на новите устройства, шофьорите в повечето градове са намерили начин да се борят със засадите на „Пътна полиция”. Групите се казват „I see you КАТ”, като съответно всяка от тях е за различен град. Очаквано най-много членове има тази за София, като достигат близо 25 хиляди души. В групите има над 200 публикации на ден. Сред тях са "Скрит парти бус и две бейбита на кръговоро на арена Армеец посока Студентски" и "На изтока две принцеси с бял кон".

Хората изпращат снимки или споделят местата, на които са засекли камера.

Неофициално от „Пътна полиция” обясниха, че тези групи не пречат на работата им и има достатъчно глобени шофьори.

Органите на реда смятат, че подобни страници са ненужни, защото така водачите на автомобили ще намаляват скоростта само покрай контролното устройство. Във Facebook страниците има информация и за пътната обстановка в страната.

Шофьорите публикуват къде има задръстване, както и подробности при евентуални пътно-транспортни произшествия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Саше

    92 7 Отговор
    Ха, ха! Добре дошли в дигиталната ера!

    Коментиран от #4

  • 2 Morgoth

    251 3 Отговор
    И преди, и сега, и с лазери, и с радари, и с групи във фейса, и без тях, и най-вече въпреки мигането с фарове, което е най-ефективната мярка против КАТ, те НИКОГА не са имали проблем да наснимат толкова, колкото искат при това за много кратки периоди от време. Това с което не се справят е цялата бюрокрация след снимките и най-вече събирането на парите от глобите. Не се справят и с превенцията и опазването на човешкия живот, но това е друга тема, КАТ нямат за цел да пазят хората, а да пишат актове.

    Коментиран от #36, #57

  • 3 Дам

    90 9 Отговор
    На нашите полицейски все нещо им пречи, униформите не им ставали, бензин нямали, фейсбук ги издавали ... Ми пичове то пред патрулката спират на пешеходна пътека или пък минават на червено и гледате на другия край, ама с извинения и оправдания не става.

    Коментиран от #58

  • 4 Пенчо

    79 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Саше":

    Споко! И на тия ше им фанат цаката.
  • 5 САП

    16 30 Отговор
    До колкото знам и за тия камери има анти радари.

    Но гепнат ли те с тях лошо ти се пише. Понеже те активно потискат системата на камерата, а това минава в графа възпрепятстване на органите на реда, а за това се ходи у кауша(пандиза).

    Коментиран от #23

  • 6 Патриот

    54 4 Отговор
    антирадари може и да не им влияят, но радар-детекторите ще ги ловят. щом "стрелят".
    А дали автора прави разлика между радардетектор и антирадар?
    Едното мисля е забраненото. Кое ли е то?

    Коментиран от #8

  • 7 Cammaster

    66 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Неофициално от „Пътна полиция” обясниха, че тези групи не пречат на работата им и има "ДОСТАТЪЧНО" глобени шофьори.
    Какво ли означава достатъчно?

    Коментиран от #34, #63

  • 8 САП

    8 13 Отговор

    До коментар #6 от "Патриот":

    И двете чадо.

    Радар детектора не върши работа в случая на лазерните камери. Просто няма достатъчно отражения, които да хване. В момента когато детектора за лазер я засече камерата, тя ти е взела мярка за костюм и полза никаква от него.

    За това са направени обикновено да възпрепятстват първото мерене и да те предупредят за това след което се изключват. А това влиза в графата възпрепятстване на органите на реда.

    Коментиран от #11

  • 9 Азазел

    38 3 Отговор
    Много добро приложение е Waze. Освен, че показват маршрут и задръствания, може в реално време да се отбелязва от всеки участник (ползващ приложението) - катастрофи, препятствия, дупки (особено актуално) и т.н. И между другото полицейски засади. Относно радар-детекторите, скоро някои модели ще засичат ефективно тези камери. НО най-важно е разумното шофиране и предвиждане, доколкото е възможно, на рисковите ситуации.
  • 10 Средна възраст

    3 2 Отговор
    Яко

    Коментиран от #26

  • 11 българче

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "САП":

    Това не е вярно.

    Първо се измерва скоростта, а след това се прави снимка.

    Между измерването и правенето има около 2 секунди.
    В които, ако скоростта се намалява, се взема последната стойност.

    Коментиран от #44

  • 12 бмв

    60 3 Отговор
    Не е вярно!И за тях има радар детектори,който не са забранени от закона .Забрана има за антирадар който възпрепятства камерата и глобата е 50лв , а теб какъв затвор те гони незнам.Явно си много наплашен.Факт е ,че КАТ не ги интересуват човешките животи а събраните пари от глоби.Няма да вложат малко пари в инфраструктура ами в камери ..

    Коментиран от #50

  • 13 Петко

    45 5 Отговор
    Да ги извикан щот те ограбват или пребиват никакви ги няма , ама да ти откраднат някой лев понеже това дето ни го взимат от данъците за техните заплати е малко е затова ги бива СМЕШНИЦИ
  • 14 Гост

    58 16 Отговор
    Не можете ли да карате без да превишавате скоростта ?
    Полицаите били подкупни - ами не им давайте. снимайте ги и пускайте по фейсбуците..
    Знаците били малоумни - ами дайте феисбук група да се съберем и да искаме промяна.
    Няма работещо общество..
  • 15 Буко Баламата

    28 5 Отговор
    ПроС народ слаба държава.

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 CrossFire

    52 10 Отговор
    Ако българина се стараеше да си оправи живота така, както да шмекерува и да си мисли, че е прецакал системата, страната ни да е станала райско кътче. Ама пустия му Бай Ганьовски акъл...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 r166

    24 7 Отговор
    А после ще се събират във Face-група "Къде са полицаите", когато блъснат някой техен познат.
  • 21 Баш майсторо

    13 5 Отговор

    До коментар #15 от "Буко Баламата":

    Има един дето му викат Боко само не знам дали е балама или ние сме баламите ама да не си ти бе ?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Баш майсторо

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "САП":

    Пич/...а не си у ред ,да знаеш. Няма "антирадари", които да пречат на радарите и камерите, те / антирадарите/ са радардедектори а не антирадари и абсолютно не се наказват от закона, всичко друго е чист рекет!!!!
  • 24 Расулюлах

    19 1 Отговор
    Неофициално от „Пътна полиция” обясниха, че тези групи не пречат на работата им и има достатъчно глобени шофьори.


    Това означава че ние си скубем достатъчно рекет така че феиса не ни бърка
  • 25 Колега

    27 4 Отговор
    И на децата стана ясно че мястото за събиране на свежи кинти е вече празно и трябва да се напълни по най бързия начин преди поредните ИЗБОРИ.
  • 26 Баш майсторо

    11 6 Отговор

    До коментар #10 от "Средна възраст":

    Не те разбрах,не си ясен,кое е якото, на Боко ...я дето 10 години ни клати или кое?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Иван Господинов

    32 3 Отговор
    И какво ще неутрализират тия фейсбук групи. Писал Ганьо че видял камерата на някакъв завой и колко хора ще го прочетат? И да го прочетат какво пречи на полицаите след 30 минути да са на следващият завой и никой да не е написал нищо. Абсолютно безполезни са тия групи. Аз във Варна им знам всички обичайни стоянки. Само дето досега там седеше патрулка а сега седи една малка камера на триножник която я я видиш я не а полицаите са скрити и само гледат някой да не им открадне драгоценната камера. Да не говорим че тия пущини снимат и в пълен мрак без светкавица. Изобщо не разбираш че са те изклатили и като получиш снимката и биеш кафевия печат щото за къде си бързал по нощите? Да си цъкаш на плейстейшъна, да гледаш филмче, да четеш книжка .... а чети сега 900 кинта назад и 3 месеца махане на крачоли. На много народ ще им висне мърсола като за последно
  • 29 АНОНИМЕН

    32 14 Отговор
    ОТ ЦЯЛАТА ТАЗИ ПАТАРДИЯ И КОМЕНТАРИ РАЗБРАХ ЕДНО.....
    БАЙ ГАНЬО ВСЕ ГЛЕДА ДА МИНЕ МЕТЪР,ДА ИЗЛЪЖЕ ЗАКОНА И ДА НЕ СПАЗВА ПРАВИЛНИКА....
    ТОГАВА НЯМА КАКВО ДА СЕ СЪРДИМ НА СУЛЬО И ПУЛЬО ЩОТО НИЕ САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ.....
    КАТО НЕ СЕ СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА....ХАК НИ Е...ДА СЕ ТРЕПЕМ ПО ПЪТИЩАТА ЩОТО САМИ СИ ГО ПРАВИМ.....
  • 30 БЕЛГИЯ

    17 2 Отговор
    В Белгия има знаци за наличие на камери. Не е тайно съществуването им на почти всяко кръстовище. И КАТ няма .
  • 31 Николай

    11 4 Отговор
    За какво да превишаваш скоростта. София - Бургас 3 часа със 140км. Извън магистралата не става да шофираш с повече от 80-90 максимум 100. Пътищата са толкова разбити, че не стават.
  • 32 Николай

    4 6 Отговор
    На магистралите да няма ограничение който има кола и пари за гориво да кара. На останалите пътища и в града както до сега 90, 50.
  • 33 Бойко

    6 5 Отговор
    Това е насилие и терор
  • 34 Николай

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Cammaster":

    Имат петилетни планове за изпълнение.
  • 35 Todik

    7 3 Отговор
    КАТ са динозаври който трябва в музеите да отиде в целия правораздаващ свят толкова закостеняла структура няма за "ко ши праим" да не говоря като милиция така и като полиция си стрижат а да служат по закон не искат не че не могат примери много за да има качество в служенето трябва КАТда се реформира първо да се заличи отвратителното им име защото винаги са били рушветаджии колко ли от КАТ са запознати с основния закон в Републиката Конституцията и като финал всяко нарушение е административен материал който се разглежда на местонарушението водача не е длъжен да доказва своята невинност те трябва да докажат вина но са калпави неуки и невъзпитани лекета
  • 36 Zxc1

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Morgoth":

    Работата на служителите е да се грижат за Вашата безопастност. Бюрокрацията е нещо с което всеки се сблъсква.

    Коментиран от #38

  • 37 Гост

    7 2 Отговор
    В Словакиа има радио на което шофьорите се обаждат и дават инфо за камерите!,Ще,бъде хубаво,ако има и при нас?
  • 38 Todik

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Zxc1":

    И как в случая тези се грижат за безопасността ни в храстите с касичка кафе ли в Германия за сведение тази работа се осъществява от пенсионирани полицаи а действуващите опазват реда

    Коментиран от #76

  • 39 Бай Благой

    9 11 Отговор
    Влезнах наскоро в тази група.....само обиди към хората, които си вършат работата(доколкото им позволяват).
    Само ние не обичаме да си спазваме правилниците....то и статистиката го показва де...

    Коментиран от #43

  • 40 Todik

    5 1 Отговор
    И как в случая тези се грижат за безопасността ни в храстите с каничка кафе ли в Германия за сведение тази работа се осъществява от пенсионирани полицаи а действуващите опазват реда то затова опашка за катаджии много служат хавлии не им стигат да си трият потта
  • 41 Врачански пустиняк.

    4 6 Отговор
    Добре се опитват да контролират скоростта ама не дават алтернатива, в чужбина има магистрала и мога да си платя и да карам с по-висока скорост. А тук има само шосе и то прилича на италианския черни пътища.
    Аз предполагам че правата ми на шофьор са нарушени с тези радари не карай силно тук ами къде да карам? изкам скоростен път.

    Коментиран от #45

  • 42 Муш-пульо

    5 3 Отговор
    Предлагам национален протест от любителите на силни скорости против радарите да ни направят магистрала или да махнат радарите.
  • 43 Todik

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Бай Благой":

    Всеки заслужава това за което сторил уважение с терор няма как защо към ДАЙ няма претенции нови са не висят на бюджета сами се издържат има недоволни но уважението е налице и промените също бързо се чистят от мършите

    Коментиран от #59

  • 44 САП

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "българче":

    Кое не е вярно?

    Твърдя, че при лазерното измерване няма разсейване, което да уловят предварително радар детекторите ако не мерят конкретно теб самия.

    При обикновената камера има разсеен измервателен сигнал който ловят радар детекторите. Понякога и километър по рано.

    По твоите думи при време от няколко секунди между меренето и снимката би ли успял да реагираш да намалиш скоростта. Според мен почти никой няма да успее.

    Затова хората са ги направи ли да смутят меренето на камерата преди снимката. В такъв случай тя трябва да реши дали да извърши ново мерене, което ти дава много малко време да намалиш. Ако си разсеян си изгорял докато се усетиш.
  • 45 Todik

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Врачански пустиняк.":

    Що има нали военните технологии са предшественик на цивилните та на танк Т-90 има два инфрачервени детектора които правят лазерното насочване на НИЩО едно такова устройство и гледай
  • 46 Врачански пустиняк.

    5 6 Отговор
    От Козлодуй до София няма магистрала дават ми шанс да премина през това разстояние за около 3:30ч ако карам по правилата.
    Ами аз не искам да спазвам правилата искам да стигна по-бързо какво да правя ако имаше магистрала това разстояние би ми отнело само 1:40ч.
  • 47 Todik

    2 0 Отговор
    Що има нали военните технологии са предшественик на цивилните та на танк Т-90 има два инфрачервени детектора които правят лазерното насочване на НИЩО едно такова устройство и гледай даже няма как да го забранят пазим се от терористи така че трябва да се обади някой в Алмаз-Антей да направят минимизиран вариант и гледай Европа ревнала

    Коментиран от #61

  • 48 Специалист

    4 1 Отговор
    Какви са тези пости,купете си очила с които се вижда лазер.Има ги в китайските сайтове.
  • 49 Сандо

    3 1 Отговор
    Супер повече мъртви хора по улиците, на това му викам аз ме чешка услуга :(
  • 50 Дани

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "бмв":

    Точно казано
  • 51 Трябва жива сила

    11 0 Отговор
    Камерите не могат да подобрят движението по пътищата. Само живи полицаи могат и в България има назначени много такива, трябва само да ги заставят да си вършат работата. Тези, които карат безумно е достатъчно да ги спират за по 10-20 минути за проверка и ще се успокоят. Сега просто няма никакъв истински контрол.
  • 52 Неук

    11 0 Отговор
    Според чл. 32 КРБ
    “Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи”.
    текстът на чл.32 КРБ не се прилага когато за целите на НАКАЗАТЕЛНО преследване, някой бъде фотографиран от държавен орган.
    А дали е НАКАЗАТЕЛНО преследване превишената скорост?
    ...или АДМИНИСТРАТИВНО
  • 53 Неук

    7 0 Отговор
    Задължително е на видно място да бъде поставен знак, който уведомява за наличието на видеотехника, без да е необходимо да се съобщава нейното разположение.
  • 54 Bay ganyo

    2 1 Отговор
    Ще побългарим и тези новите😊😊😊
  • 55 Sashkata

    8 0 Отговор
    Не слушайте какво ви се набива в главите,че не ги лови антирадара.МНого добре си ги лови и то на прилично разстояние.
    Проверено многократно!
  • 56 камери ЗА СРЕДНА скорост

    2 2 Отговор
    в белите страни отдавна е измислено
    камери ЗА СРЕДНА скорост се слагат по скоростни пътища и магистрали, драстично се вдигат глобите и събираемостта им и се приключва с драмата - всички карат разумно !
  • 57 КУЧЕ

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Morgoth":

    ПРИВЕНЦИЯТА КУХИЯТ БЪЛГАРИН ТРЯБВА ДА ИМА ДИСЦИПЛИНА А ТЯ СЕ НАЛАГА С СТРОГИ САНКЦИИ
  • 58 ЛОВЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дам":

    СТАВА НАЛИ ВИЖДАШ
  • 59 ФФШ

    2 4 Отговор

    До коментар #43 от "Todik":

    БОЙ ИСКАШ ТИ ЗДРАВ БОЙ БРИ БАЙ ТОШО МАЙ НЯМАШЕ ДА СЕ ЗЪБИШ ААА ЗАЩО ЛИ ЗАЩОТО ЩЕШИ ДА СЕРЕШ ПРЕЗ УСТАТА

    Коментиран от #75

  • 60 Бате Гойко

    1 1 Отговор
    До коментар 7 достатъчно колега е да съберат 100-те милиона за увеличение на заплатите за 3 месеца
  • 61 Бачо Киро

    6 0 Отговор

    До коментар #47 от "Todik":

    Т90 прихваща лазерния лъч (демек някой му крои шапка) и автоматично насочва към източника и стреля. Едва ли от КАТ ще са много доволни да им изпозастрелят камерите с все катаджиите :))))
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Cammaster":

    Може би 10 000 лв на час са достатъчно :)
  • 64 Ние сме тъп народ

    5 4 Отговор
    Вместо да снимаме и изпращаме нарушителите по пътищата, ние ще се предупреждаваме. Иначе протестираме и спираме движението, когато някой ненормален комплексар с по-лъскава кола 8-а употреба блъсне някое дете. И кой е виновен? .......
  • 65 Slein

    4 3 Отговор
    Всеки мисли как да прецака системата, вместо да спазва правилата.
  • 66 Az sam

    5 0 Отговор
    Истината е в WAZE колкото повече хора го ползват толкова по добре.
  • 67 минаващ

    4 1 Отговор
    Лента с диоди, работещи в инфрачервения сектор върху номера или огледало на решетката на маската, не е забранено. Две СД-та на таблото вършат същата работа. Снимката на номера ще е бяло петно.
  • 68 Гооост

    2 1 Отговор
    Браво на "КАТ" ООД! бързо ще избият инвестицията
  • 69 Прооост

    3 0 Отговор
    Ще се появи нова анти " лазерни радари" машинка!
  • 70 Злооост

    0 0 Отговор
    Без думи!
  • 71 Някой си

    1 0 Отговор
    По груби спомени, лазерните радари работят на публични честоти, достъпни свободни за всеки - съответно заглушаването/вмешателството в сигнала не е в разрез със закона, но някой по-вещ трябва да се произнесе.
  • 72 sensini

    4 1 Отговор
    до колегите шофиоре гледайте си пътя а не телефоните че така стават белите... тъпаци...
  • 73 sensini

    4 0 Отговор
    аз съм за да се забрани ползването на смарт телефони по време на каране , давам пример на Цар Осбодител в София пускат светофара с университета 40 секунди зелено ние стоим редица 100 коли заради тия халипавите отпред дето си гледат фейса или квото прават там гащниците
  • 74 sensini

    3 2 Отговор
    карам тука карам в Холандия , тука за 1 седмица 200 псувни там за 4 месеца един не викна иначе сме си културни слизаме правим се на тежки у А и после що не сме добре е то ако не си го направим ние кой бе братче
  • 75 Todik

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "ФФШ":

    Нямах намерение да ти отвръщам неграмотнико но при бай Тошо управлявах тролей и глобите си ги плащах 115 на радар и много още но въпроса е че способностите на водачите да владеят автомобилите е понамаляла а куките тогава бяха мишоци защото имаше БА а сега какво казах само да се образоват Конституцията да спазват и да СЛУЖАТ а не да КРАДАТ
  • 76 no name no face no number

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Todik":

    И в Германия е един рай не ми се говори.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове