24 Март, 2018 12:02 4 775 17

Германия дава БТР Вохег на армията ни?

  • бтр-
  • boxer-
  • армия-
  • българия

Бойната машина е хит сред натовските страни

И Германия се включи в надпреварата за модернизация и превъоръжаване на родната войска. Германският бронетранспортьор (БТР) Вохег бе представен в София, предаде "Труд". Събитието бе организирано със съдействието на Германо-Българската индустриално-търговска камара. На него присъстваха представители на германската икономика в България, на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната, браншови организации, както и потенциални бизнес партньори от България.

Какво представлява немската бойна бронирана машина. Boxer е направен по колесна формула 8х8, тежи 25.2 тона и заедно с максималното натоварване от 8 тона общата му маса достига 36 тона. Допълнителен плюс е, че е основан на модулна система, като може да се превръща в боен, санитарен, пункт за управление.

Бойната машина може да се оборудва с 40-мм автоматична гранатохвъргачка или с картечница. Задвижването е 8х8, а дизеловият двигател е с мощност 711 к.с. Боксерът развива скорост до 103 км/ч., а с едно зареждане може да измине 11100 км. Бронята е изпълнена от композитни материали.

Любопитно е, че германският бронетранспортьор Boxer нокаутира британския военнопромишлен комплекс. Неотдавна британските военни отказаха да са патриоти и решиха да купят 800 германски колесни бронетранспортьори Boxer за 3 млрд. вместо родните 42-тонни верижни БТР Ajax. Трябва да се каже, че от няколко години британските военни подсказват на своите оръжейници променитев характера на войните и важността от осигуряване на висока мобилност с използване на шосетата.

Но явно никой не ги е чул, след като досега Великобритания все още дори не е изработила прототип на новата машина. Затова сега парите на британските данъкоплатци ще отидат в Германия, а работните места на Острова ще се свият с хиляди.

Литва също реши да купи от Германия 88 бронирани коли Boxer на стойност близо 390 милиона евро. Това е най-голямата оръжейна сделка в историята на прибалийската страна.

Със сделката Литва ще стане третата страна в НАТО, която ще разполага с бронетранспортьори от този тип. С тях ще бъдат оборудвани два батальона от механизираната пехотна бригада "Железен вълк". По думите на министъра на отбраната на Литва договорът свидетелства за сериозния подход на държавата за обезпечаване на националната сигурност, а и литовските въоръжени сили ще бъдат интегрирани с армията на своите съюзници.

Проектът за превъоръжаване на родната пехота е за 1.2 млрд. лв.

Първоначално се предвиждаше за тази сума да спазарим от този, който спечели конкурса, 238 бойни машини. Но тъй като миналият парламент пропусна да отбележи сумата за ДДС сега бройката е свита до 158 бр. бойни машини, за да се компенсира данъкът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Робот

    42 3 Отговор
    Нищо не ДАВА Германия, Венци! Германия ПРОДАВА!

    Ориентирайте се за чудото станало в Поморие, че пак ще сте на куйрука на новините!!!!
  • 2 Непознат

    34 2 Отговор
    Доста икономичен 🙂 - 11100 км с едно зареждане.

    Коментиран от #6

  • 3 киро

    25 3 Отговор
    И после като самолетите и вертолетите няма пари за поддръжка
  • 4 АнтиЕС

    14 2 Отговор
    Автора свали една седмица от пробега! С едно зареждане ще стигне до Япония!!!
  • 5 mediator37

    8 4 Отговор
    От всички осем предложения за БТР-и този най-ми харесва по много причини, но е най-скъп. Един германски БТР Боксер струва колкото нов руски танк Т-90.
    Понеже много рекламираха в този сайт финландската Патрия, да кажа предимствата на БТР Боксер, пред всички останали, вкл. пред Патрия.
    -огромен потенциал за модернизация. Модулният принцип позволява за се качат най-съвременни оръжия на купола, вкл. това , което виждаме на снимката - мощното 35мм автоматично оръдие Ерликон- швейцарско-германска разработка с дулен програматор на взривателя, същото се ползва за зенитни цели, има огромна поразяваща мощ;
    - Най-модерни системи за стабилизация на въоръжението, дистанционна стрелба без излизане от купола, панорамен прицел за командира, цветен телевизионен оптичен канал с мащабиране, инфрачервени мерници за нощно виждане, съвършена система за целеуказване на мерача, вкл. и от десанта.
    - перфектна ходова част и окачване, автоматично помпене на гумите и спихване при блатиста местност за по-голяма повърхност, помпене на асфалт;
    - възможност за допълнително брониране, неуязвимост при попадане на мина.

    Коментиран от #7

  • 6 ФАКТ

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Непознат":

    Резервоар от 2000 л !?!?!?;?; Или е с атомен реактор?
  • 7 Ахаха

    18 7 Отговор

    До коментар #5 от "mediator37":

    И като го шибне едно старо рпг7 всички екстри в канала. 35 тона!?!? къв е тоя бтр тежи колкото т-55.

    Коментиран от #11

  • 8 Ахаха

    12 7 Отговор
    И още нещо. Какъв шанс има срещу бмп4 което е с 120 мм оръдие? Ми никъв командира ще може да види на цветния монотор как снаряда идва към него.
  • 9 онзи

    9 8 Отговор
    Хайде пак почнахме да сравняваме москвича с БМВ то.
  • 10 Петър

    4 4 Отговор
    Бмп то поразява до километър. Снаряда му е от спг. Провери тази 35мм картечница от къде ще го целне
  • 11 mediator37

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ахаха":

    Не го хваля. Така е както казваш. Сега... дали РПГ-7 ще го дялне? В челната проекция по-скоро не, защото има динамична защита. Между другото РПГ-7 поврежда и танкове в страничната проекция и в кърмата. Но има РПГ с тандемни кумулативни заряди, които и в челната проекция унищожават танкове. Тази машина не е съвсем БМП, тя е по-скоро БТР- такси за пехотинци, и огнева поддръжка по-отзад, но не и в бойния ред на настъпващите танкове, слаба е за това.
  • 12 Варна

    4 0 Отговор
    От известно време наблюдавам новите машини CRV, IFV в Европа...
    Боксера изглежда много добре, но в същото време е много тежък и няма голяма проходимост спрямо някои други модели. Модулната система разбира се е много добро решение. Не ми допада че е с дясна дирекция. Това определено би създало известно неудобство на водача.
    Освен това не мисля, че всичките ни машини трябва да бъдат еднакви. Всяка има определена задача, която трябва да изпълнява в конкретната обстановка.
    Покрай морето и р. Дунав бойните части трябва да разполагат с т.нар. амфибии, а Боксер не е такава.

    - А най-важното нещо, което трябва да се спомене!
    - Борисов затвори нашият завод преди 2 години, а машините бяха разпродадени за скраб вместо да бъдат прехвърлени в другите ни военни заводи.

    Швейцарската Пираня, Патрията на Дженерал Дайнамикс , френската Некстър също не са за подценяване!

    Аз лично смятам, че този тип машини трябва да са по универсални и трябва да разполагат с по- голям набор от преимущества вкл. и противотанкови ракети. Без значение да ли ще са радиоуправляеми. Макар да не харесвам никак "Янките" мисля, че идеята им куполите да са допълнително снабдени ракети в "брадлитата" е много добра идея.

    Коментиран от #13

  • 13 БРАТО СЯКА УВАЖАВАЩА СЕ

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Варна":

    АРМИЯ СТЪПВА ПЪРВО НА ТАНКОВЕТЕ И ЛИЧНИЯ СЪСТАВ КОЙТО МОЖЕ И НА ДЖУГАНИ ДА СА ДИСЛОЦИРА СЛЕД ТАНКОВЕТЕ.

    Коментиран от #16

  • 14 танкист

    5 3 Отговор
    Бях танкист... и си мисля че , ако Т-90 е по-ниско бюджетен е по-добрата идея/ броня, далекобойност...а и се доказа в Сирията /.
  • 15 Вижте ся

    2 4 Отговор
    Тоя слон в градски условия е идеалната мишена и силно наклонената предна броня даже е улеснение за поразяване Даже и в Сирия основните боеве са градски. Такива боеве в стил ВСВ са само на комисионерите ,които ще поръчат тая машина.
  • 16 mediator37

    0 4 Отговор

    До коментар #13 от "БРАТО СЯКА УВАЖАВАЩА СЕ":

    Бронетанковите съединения са ударната сила, гръбнакът на армията и отбраната. Само танковете могат да гарантират териториалната цялост на България.
    Но кой ли ни пита нас. Гледат да изхарчат едни пари за глупости, при това елиминират от конкурса най-елитния производител на бронетехника- Русия и то по политически причини.
  • 17 Mercedes-Benz

    6 0 Отговор
    Браво! България се връща към славните времена преди ВСВ, когато разполагаше с най-доброто военно оборудване доставено тогава от Третия Райх. Германеца знае как се прави оръжие ако не вярвате питайте руснаците. Трябва да купим и танкове Леопард, които са най-доброто на пазара!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове