Радев: Борисов да заяви, че Турция не може да се меси във вътрешната ни политика

Държавният глава иска да постави въпроса за тракийските бежанци пред турския си колега, когато се срещнат

Публикувана: 26 Март, 2018 14:40
КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 806

Президентът Румен Радев се надява Турция да не се меси по никакъв начин във вътрешната ни политика и апелира премиерът Бойко Борисов да повдигне именно тази тема пред Реджеп Ердоган на днешната среща, която ще се проведе в резиденцията "Евксиноград" във Варна.

"Очаквам България да не остава само в ролята на домакин. Надявам се премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните ни дела, а също така и за обезщетенията на тракийските бежанци", сподели пред журналисти държавният глава Радев, цитиран от агенция "Фокус".

„Важно е също така европейските лидери да разберат, че проблемите на България са и европейски проблеми и е нормално ние да очакваме от тях да отстояват българския интерес“, посочи още президентът. На въпрос дали позицията, която страната ни ще отстоява по време на срещата, е била съгласувана с него, Радев отговори: „Не. Не е съгласувана, но аз съм изказал публично своите съображения“.

„Всички тези, които са в защита на българския интерес, имат моята подкрепа. Това е важна среща“, допълни още той.

Във връзка с предстоящата среща на между него и турския президент Ердоган, в рамките на срещата на НАТО, държавният глава коментира: „Отговорих на г-н Ердоган за неговото предложение да направим тази среща в рамките на срещата на върха на НАТО през юли месец. Надявам се той да приеме това предложение. Разбира се, темата ще бъде нашите двустранни отношения“.

Президентът декларира, че със сигурност ще постави въпроса за тракийските бежанци на срещата си с Ердоган.

"Изтреблението, преследването и разорението на тракийските българи е горчив урок, който не трябва да забравяме. Разрушенията и заграбени домове не успяха да изпепелят родовата памет и надеждата за справедливост. От семействата на бежанците израснаха нови поколения. Вие сте тук и продължавате да бъдете обединени в тракийските дружества, които пазят традициите и благородния завет - "Не забравяй, но не отмъщавай", заяви Радев в речта си на тържественото поклонение пред Паметника на Одринската епопея в София.

БългарияЛовци на бисери
Румен Радев
Новият президент с мистериозно обещание към депутатите в НС
Имате още една седмица"

Още бисери