Last news in Fakti

28 Януари, 2012 12:26 2 369 2

Започна битката за Съвета на ректорите

  • съвет на ректорите-
  • стоян денчев-
  • ваньо митев-
  • пламен легкоступ
Започна битката за Съвета на ректорите - 1
Проф. Стоян Денчев

В началото на този месец в Държавен вестник беше публикувано съобщение за свикване на Общо събрание на сдружението „Съвет на ректорите на висшите училища в Р България”. Това събрание ще се състои на 7 февруари от 11.00 часа в сградата на УНСС. Да припомним, че досегашен председател на Съвета на ректорите беше вече бившия ректор на УНСС - проф. Борислав Борисов. От спорадични информации в средствата за масова информация (напр. в. „Преса”) става ясно, че обявените до сега кандидати за поста Председател на Съвета на ректорите са трима известни български професори:

Проф. Стоян Денчев – Ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии- София,
Проф. Ваньо Митев – Ректор на Медицинския университет – София и
Проф. Пламен Легкоступ – Ректор на Великотърновския университет.


Според различни компетентни мнения на представители на академичните среди от висшите училища и БАН, в нашата страна и тримата кандидати са достойни за заемането на този престижен пост. И тримата са доктори на науките.

Професори от Медицинския университет в София, обърнаха обаче внимание на факта, че кандидатурата на проф. Митев може да бъде оспорена, тъй като в самия университет има насрочено общо събрание за избор на нов Ректор и нов състав на Академичния съвет на 17 февруари 2012 год.. Би се получила комична ситуация ако Съвета на Ректорите избере на 7 февруари проф. Митев за свой председател, а общото събрание на МУ не го избере за ректор на университета !?

Проф. Легкоступ е представител на провинциалните ВУЗове. Художник с много национални и международни отличия. Той и досега беше в Управителния съвет на Съвета на ректорите. Наскоро беше отново преизбран с голямо мнозинство за ректор на своя университет.

Проф. Митев е ректор на най-големия медицински ВУЗ в страната. Този университет е винаги на едно от първите места в класациите на висшите училища в страната. В него се обучават най-много чуждестранни студенти. Доктор Митев е високо ценен в страната и чужбина наш учен. Неговата активност е пословична. Син е на проф. Иван Митев - откривателя на шестия сърдечен тон.

Проф. Денчев е човек с богат обществен опит и отлична академична кариера. Той е ректор на един от най-модерните и най-престижни български университети – Университета по библиотекознание и информационни технологии. В сегашния състав на Управителния съвет на Съвета на ректорите, той е негов зам.-председател. Наскоро едно от най-големите френски издателства издаде негова научна книга в тираж 20 хил. бр., която тържествено беше представена в  Меката на европейското образование и наука – Сорбоната в Париж.

Съветът на Ректорите е неправителствена организация, която не се финансира от държавния бюджет. По право всички ректори на висши училища в България могат да членуват в него. Тази организация е малка по размер и по финансови активи, но тя носи висок обществен авторитет и престиж. Съветът на Ректорите участва пряко при формирането на държавната политика в областта на висшето образование и науката и разпределянето на бюджетните субсидии. От това кои ще бъдат членовете на неговия управителен съвет и кой ще бъде избран за негов Председател, в голяма степен ще бъде повлияно развитието на образованието и науката в нашата страна за близките 5 години.



 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 поли

    0 0 Отговор
    Легкоступ - ченге "Оасис"
  • 2 abs

    0 0 Отговор
    Пламен Анатолиев Легкоступ
    04.04.1959 г.
    гр. Велико Търново
    лейт. Я. Марков на 22.09.1984 г., регистриран на 08.10.1984 г.
    лейт. Я. Марков
    ОУ на МВР-Велико Търново-ДС
    съдържател на явочна квартира
    Оазис