Last news in Fakti

2 Април, 2018 13:40 31 372 46

Прогнозират поскъпване на бензина заради нови изисквания

  • бензин-
  • дизел-
  • поскъпване

Всяка година държавата губи 1 милиард от контрабанда с горива

Експерти прогнозират поскъпване на бензина заради нови изисквания.

Въвеждането на изисквания търговците на горива да блокират сериозни суми за банкови гаранции ще доведе до поскъпване на бензина, коментират дребните търговци. И те се готвят за протест заради новия проектозакон за петролните продукти, съобщава bTV.

Собствениците на малки бензиностанции настояват да не бъдат слагани под общ знаменател с големите вериги. Те не могат да си позволят нито сумите, нужни за уставен капитал, нито банковите гаранции, които трябва да блокират.

Търговците на дребно ще трябва да имат в уставния си капитал 20 хил. лева и да дадат като банкова гаранция по още 20 хил. за всяка бензиностанция.

Цветан Песаров е управител на малка бензиностанция в Горна Оряховица и пресмята, че новите условия ще са непосилни за него.

„Това по-скоро би довело до закриване или до елиминиране на малките от пазара и доминиране на големите”, прогнозира той.

За търговците на едро изискванията са още по-сериозни, без значение дали става въпрос за голяма компания, или малка фирма.

„Откъде ще извадя 500 хил. лева, въпреки че съм 14 години на пазара? Да не говорим за 3 милиона уставен капитал, аз не съм ги виждал накуп такива пари. Това означава, че вместо да делят баницата на 420 парчета, искат да я разделят само на 20 парчета”, смята Николай Николов, председател на Сдружението на малките търговци на горива.

„Някой, който продава за 7 – 8 милиона лева на месец продукция от склад на едро на дребно, но няма пари да декларира 500 хиляди? Това са едни много добри търговци и комисионери, които се оказаха само търговец и секретарка и когато изчезне някой от тях, вие питате: „Ама къде е ДДС-то?”, отбеляза вносителят на проектозакона Емил Димитров.

В мотивите на проектозакона се посочва, че гаранциите ще се използват, за да има откъде да се вземат глобите, когато търговците нарушат закона.

„Със сигурност тези високи изисквания ще се отразят на цената, като ни бъдат наложени допълнителни суми върху цената на горивото”, посочи адвокат Грета Ганчева.

Под въпрос е дали въвеждането на финансовите прагове няма да се окаже против европейските правила. Вносителите на законопроекта пресмятат, че всяка година държавата губи 1 милиард от контрабанда с горива и заради това е нужен регламент, който да предотвратява сивата търговия в сектора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 333

    272 6 Отговор
    Само добри новини за българския народ! Поскъпване на всичко и вдигане на глобите и данъците. Браво на управлението!
  • 2 MotornoMaslo.BG

    112 44 Отговор
    Бензиностанция да няма 40 хиляди лева? Звучи абсурдно, а ако наистина е факт по-добре да затваря...

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Расулюлах

    100 5 Отговор
    Не разбирам защо придвижването на тази планета трябва да бъде такава мъка
  • 5 Расулюлах

    67 14 Отговор

    До коментар #3 от "Бай ХУЙ":

    Демокрацията беше следващия строй от които и с помоща на които старите комунисти хардлаинери и обкръжението им и наследниците им ще живеят като фараони ...те затва беше демокрацията ...преди и затова беше комунизма и любовта към ссср щото онея снасяха а тея тука само лапаха стоки от корекома а народа псета го яли
  • 6 мафията си има държава

    163 0 Отговор
    Че, кой я прави тая контрабанда бе, пак определени хора с връзки с властимащите, свързани фирми. Как ще влезе една цистерна с гориво през границата, ако не я пуснат да мине, това да не е лаптоп пълен с биткойни!?
    Пак ни правят на идиоти и балъци, все едно не знаем, кой краде в тая държава.
    Иначе целта на законопроекта е да убие конкуренцията и да остави пазара само на големите играчи, да не могат разни случайни мутри да се мешат в бизнеса на големите батковци.
  • 7 Ай сектир

    109 9 Отговор

    До коментар #2 от "MotornoMaslo.BG":

    Напъни си мозъка не става дума за оборот,и това са 40бона които не можеш да въртиш.Другото е,че тук в бг.винаги ще ти намерят цаката за да ти ги вземат щом си ги депозирал.Браво първо удариха малките гаражни кафета и магазини и сега бензиностанциите след това е ред на строителните фирми.Ще останат 5 големи строителни фирми и като ти продават кв.м. за 3 бона ще се чеши бай Ганьо по главата и ще се чуди що така.Иначе сме върха де да правим стачки за доктори с патлаци,лифтове и други куп тъпотии.Ама като ви вдигат тока,водата,хляба и други всяко лято тихо,си седите и се дупите и ви става все по-добре.Българите са най-лошата семенна течност.

    Коментиран от #10

  • 8 АМИ НАПРАВЕТЕ ЗАКОНА ТАКА БЕ ДА

    25 1 Отговор
    ИМА САМО ТЪРГОВЦИ С БЕНЗИНОСТАНЦИИ А НЕ ТЪРГОВЦИ СЪС СЕКРЕТАРКИ....
  • 9 Кат

    23 46 Отговор
    Да затварят, и без това в малките бензиностанции се продава шербет вместо гориво,смесван по тъмни доби от незнайно какво. Ревизоро е абсолютно прав.
  • 10 5ко

    55 5 Отговор

    До коментар #7 от "Ай сектир":

    Всичко това го иска синедриона, окопал се в краваристан. В момента удрят усилено малки и средни фирми. Ще останат само големите на така наречените "управляващи". В угода на новия господар "наще управленци", потомци на управляващите преди 1990г. комуняги се престарават да изпълнят заповедите, обзети от алчност. Вече не се и прикриват. Рано или късно ще плащат с лихвите за греховете си.
  • 11 Zoro

    12 40 Отговор
    Във всички малки градове и села се кара масово без преглед и застраховка!!!

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Гост

    42 12 Отговор
    Няма бензиностанция, която да работи на загуба! Т.е., досега години наред са на печалба. И изведнъж, след като искат да депозират определена сума като гарант, ги нямат тия пари. Имат ги, ама са нелегални и затова мрънкат. В крайна сметка това си е техен проблем. Не виждам защо заради това трябва да вдигат цената за крайния потребител. Да изтеглят кредит, който да погасят след 1-2 месеца и готово.
  • 13 Анонимен

    15 9 Отговор

    До коментар #11 от "Zoro":

    Ти откъде знаеш да не си от нарушителите.
  • 14 вижся

    2 16 Отговор
    Тука ще поскъпне от 2.40 на 2.41 хаххахахах
  • 15 ИЛА БЕ В С. БЪДЕЩЕ СТАРАЗАГОРСКО

    29 9 Отговор

    До коментар #11 от "Zoro":

    ША ТА ПУСНА САМО ВЕДНЪЖ В УЛИЦА ПЕРФЕКТНО НАПРАВЕНА В 1970 И НЕ БУТНАТА ОТ ТОГАВА И ША РАЗБИРЕШ КЪК СА ХОДИ НА ПРЕГЛЕД С ПОСТОЯННО ТРОШАЩА СЕ КОЛА.ГРАЖДАНСКА НЕ НИ ТРЯО НИЙ ПИЯНИ СМЕ ПО ТРЕЗВИ ОТ ВАС НАДРУСАНИ И СМЕТКИТЕ СА НА МЪЖКА ДУМА КУЯТО СА СПАЗВА
  • 16 Мааавидеаа

    38 2 Отговор
    Златев ти го позлати тоя бензин бе.
  • 17 Mpowered

    29 1 Отговор
    Напече ги малко слънцето и почнаха с щуротиите.
  • 18 Мааавидеаа

    12 1 Отговор
    Ааааааааааа са фъргам маторо и турам трифазнио ток. И без тва с таргата хода само на работа.
  • 19 помните ли

    22 2 Отговор
    АЛО ВАНЬО. АЛО ТАНОВ
  • 20 волен сидеров

    21 5 Отговор
    а така
    тока не можа този път да свали правителството
    сега с горивата ще се опитат да изгонят бат Бойко
    ей голяма работа сме -аман от тая държава -да идва Путин или тръмпчо да на превзема и квото стане вече
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гост

    35 2 Отговор
    Тия как я смятат тая,да задържаш депозит за глоба при ЕВЕНТУАЛНО БЪДЕЩО НАРУШЕНИЕ.......... демек, глобяваме те предварително. Трябва да си уникално тъп за да измислиш такова нещо и още толкова тъп, за да мислиш че това е ,,законно,,
  • 23 Zoro

    4 16 Отговор
    Във всички малки градове и села се кара масово без преглед и застраховка!!!
  • 24 Plovdiv

    20 1 Отговор
    2010 г. имаше масови протести, блокиране на бензиностанции и кръстовища в цяла България... Да го имат предвид...
  • 25 stk

    8 1 Отговор
    Ей, писна ми от тъпанари,а бе не се научиха,че така не става,а земите да започнете да проверявате редовно ,ама мързела е голяма работа.И преди да поскъпне ПАК а да го направим по качествено
  • 26 mek'f

    21 2 Отговор
    Не може ли всеки притежател на една бензиностанция да ипотекира всички свои имоти да закара децата и жена си в прокуратурата и тогава да може да си отвори бензиностанция аааа?????Вие нормални ли сте -ама май ние сме ненормални че ви търпим!!!!!!!!
  • 27 Бай село

    8 3 Отговор
    Само така бой е.ан бой е.ан на простия български народ зажалили сме ги а не се чудим че ще ни го набият с големи цени..ех как само намериха оправдание за увеличенията..а цените на всички стоки майко мила о народе български..е.ати еврогейските приятелски отношения как тихомълком ни унищожава европа,ха да ни е честито новите цени на бензина и дизела..
  • 28 Гостът

    24 2 Отговор
    Демократично ще смачкат малките бензиностанциики.Със закон,така както ще затворят и малките авто сервизи и много други дребни бизнесчета.Така работи бате Бойко.Налага демокрация.

    Коментиран от #29

  • 29 Тъп пожарникар

    20 2 Отговор

    До коментар #28 от "Гостът":

    А кой идиот го избира бая ти боко тиквоча нЕколко пъти?
    Ще умрете в собствените си изпражнения, българи малоумни!
  • 30 2leva

    11 0 Отговор
    Това само в българия може да стане пълен цирк
  • 31 СМЕШНИКА

    6 0 Отговор
    Еми да поскъпват! Ще ходим до Румъния!!!
  • 32 EMIL YORGOW

    13 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Само добри новини за българския народ! Поскъпване на всичко и вдигане на глобите и данъците.Дигнахте заплатите и пенсийте с 5 лева Браво на управлението на ГЕРБ
  • 33 Маистора

    11 0 Отговор
    Докато не скочат всички на бунт няма да се оправи тази държава Крадат си големците гольо ла лапа гол

    Коментиран от #46

  • 34 Gggggg

    7 0 Отговор
    Прост народ Слаба държава
  • 35 Тиквоукротител

    16 0 Отговор
    Всяка година България губи милиарди от укриване на данъци от Лукойл!!!!!
    Но затова си имаме Тиква премиер за да се прави на глух и сляп.
  • 36 Пастира

    8 0 Отговор
    А така четете , коментирайте и си стойте в кошарите.. ще се оправим ""скоро"".
  • 37 batcuk

    7 0 Отговор
    Това е игра на Златев-иска да накара Марешки да вдигне цените.
  • 38 Приятел

    7 0 Отговор
    Пак нещо не излизат сметките и народа да плаща.Идва лято,да им одерем кожите
  • 39 Бензинаджия

    10 1 Отговор
    Искам да помоля най-учтиво управляващите-РАЗСТРЕЛЯЙТЕ НИ ВСИЧКИ БЕНЗИНАДЖИЙ ,ФИРМАДЖИЙ, БОГАТАШИ И БЕДНЯЦИ. Така и така ще се мре-какво значение има днес или утре. Изгонете туристите закривайте фирмите и няма никой да краде. БЛАГОДАРИМ ВИ- ДА ЗНАЙТЕ МОЛИМ СЕ ЗА ВАС ВСЕКИ ДЕН- ДА ВИ ВЪРВИ ВСЕ ТАКА ПО МЕД И МАСЛО. ОБИЧАМЕ ВИ- ЕНИЧАРИ
  • 40 МЯУУУ

    4 1 Отговор
    КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД КАК НИ ТАРАШАТ НАС БЕДНИТЕ И ОБИКНОВЕНИТЕ ПО ГРАНИЦИТЕ И КАК ГНУСНО НИ ОПИПВАТ ПО ЛЕТИЩАТА И ТЪРСЯТ КАКВО ДА НИ ПРЕВАТИЗИРАТ ПО ДЕВЕТОСЕПТЕМВРИЙСКИ КАЗВАМ ЧЕ С НОВИТЕ КАТАДЖИЙСКИ ГЛОБИ И НОВИТЕ КАМЕРИ ЧАШАТА ВЕЧЕ ПРЕЛЯ.
    ДА МИ СЛАГАТ ТЕ ТАБЕЛИТЕ ЗА НАСЕЛЕНО МЯСТО 2-3 КМ ПРЕДИ МИЗЕРНИТЕ КОЛИБКИ НАРЕЧЕНИ СЕЛО Е МАРОДЕРСТВО.
  • 41 Гост!!!

    5 0 Отговор
    С много малки формичка стана така,първо пуснаха големите хипермаркети.Борсите/ малките обекти на едро и дребно/ в градовете буквално затвориха,останаха тук-там.А когато работеха имаха по най- малко по двама трима работника и то с доста добри заплати. А в хипермаркетите колко е персонала-много по- малко и на минимална заплата.Много по- вече хора без работа.Санирането- същото няколко фирми санират.Малките фирми за дограма с по няколко човека работници фалираха.Земеделците- стотици хиляди декари и няколко работника,дето не могат да си кажат името от умора денонощно по нивите им с тракторите,а шефовете по чужбина на почивки.Нещата се правят,за да няма дребен бизнес.Няма да се учудя ако и на дребните земеделци им намерят цаката да фалират и да се принудят да си продадат нивите на "едрите".Дано не стигнат и до там-СРАМОТА.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 гггггг

    2 0 Отговор
    То в малките градове и сега е скъпо горивото благодарение на "благодетелите" бензин,дизел 2.15лв ,а газ 1.11лв става дума за Ловеч
  • 44 gnida

    3 0 Отговор
    Защо това правителство не си тръгне ударно ?
  • 45 Ключ

    2 0 Отговор
    То и да се самозапали бедняка, няма да му стигнат стотинките! Сигурно е превантивна мярка...
  • 46 Косьо

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Маистора":

    Много си прав докато боко-тъпото е жив няма оправия от как свят светува няма революция без кръв,ама тук в България едва ли за съжаление
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове