6 Април, 2018 14:26 1 604 13

Юлия Кръстева: Досието ми е изфабрикувано

  • юлия кръстева-
  • агент-
  • дс

Експертите действително смятат, че досието на Юлия Кръстева е автентично, но не и особено обременяващо

Юлия Кръстева вече отрече информацията, че е сътрудничила на тайните служби в комунистическа България. В отговор Комисията по досиетата публикува документите за нея, а сега известната в света българка за първи път ги коментира.

Под заглавие "Истината на досиетата" седмичникът "Ди Цайт" помества обширна статия по случая Юлия Кръстева. Най-интересното в нея е телефонното интервю, което тя е дала на вестника и което е интегрирано в статията, пише Deutsche Welle.

Експертите действително смятат, че досието на Юлия Кръстева е автентично, но не и особено обременяващо. То не съдържа, според тях, недвусмислени доказателства за доброволна агентурна дейност на известната интелектуалка. Въпреки това досието е важен документ за "лудницата на 20 век", пише "Ди Цайт".

За пръв път през живота си Кръстева се вижда представена в лоша светлина. Кой се интересува от нейните многобройни награди и почести, когато става дума за шпионаж? Историята е твърде понятна и се разпространява със светкавична бързина. И тази история е следната: една млада, красива и бедна българка пристига през 1965 г. в Париж. И скоро левият интелектуален елит на френската столица е в нозете ѝ. По-късно тя въодушевява и либерален Ню Йорк.

А в действителност същата тази бляскава интелектуалка е била само дребна шпионка от България?!

В телефонен разговор Кръстева твърди нещо съвсем различно от онова, което казва "Сабина“ според досието: "Никой не ме е разпитвал преди заминаването ми за Франция. Вероятно някой от апарата се е застъпил за мен. Никога не съм се опитвала да разбера точно".

"Лицето в това досие не прилича на мен. То не ме докосва и все пак ме скандализира", казва Кръстева в телефонното интервю за "Ди Цайт". Същевременно тя съзнава, че тоталното отричане не помага. Досието изглежда "автентично“ и в нейните очи, но тя категорично се съмнява в истинността на съдържанието му.

"Аз имам един голям въпрос към Комисията: проверили ли са те дали тъй наречените факти, за които става дума тук, не са били манипулирани от авторите?".

Кръстева не е сигурна дали ще може да продължи необезпокоявано досегашното си ежедневие и работа или ще трябва да се заеме сериозно с отправените ѝ обвинения.

Едно не може да приеме: "Дали са ми номер! Все едно, че като на затворник са ми татуирали някакъв номер на ръката", възмущава се тя.

Кръстева не е съгласна с оневиняващата я позиция, че през 70-те, както преди това и в София, тя действително е разговаряла с българските другари, но без да подозира, че тези разговори ще прераснат в досие от тайните служби. Тя продължава да държи на собствената си версия, посочва "Ди Цайт".

Кръстева не може да си обясни наличието на своето досие по друг начин, освен като изфабрикувано от неговите автори.

Още в края на 60-те тя била вече известна фигура в Париж. Всички я познавали. Поддържала тесни връзки с иконите на френския структурализъм, с Дерида и Фуко. Още през 1970 Ролан Барт публично хвалел теорията ѝ за интертекстуалността.

Нямало нищо вярно в твърденията за срещи в някакво си "скривалище“ или в кафене "Клозери дьо Лила". Тя твърди, че не познава агента Лука Драганов, до когото е изпратила картичка от Брюксел: "Не познавам този човек, името му не ми говори нищо".

Още една измислица: в досието пише, че по време на Пражката пролет тя заела страната на БКП.

"Глупости", заявява Кръстева.

Навремето заемала позицията на ревизионист, не била срещу Пражката пролет, а срещу линията на Съветския съюз, посочва Кръстева в интервюто за "Ди Цайт".

"Те правят от мен човек, какъвто аз не съм", протестира авторката на легендарната книга "Чужденци на самите себе си".

"Пълно с грешки!", възмущава се Кръстева, но особено се ядосва, че тъкмо "Ню Йорк Таймс" в статията си по случая се въздържа от всякаква оценка за истинността на обвиненията.

"Това досие е идеална илюстрация на полицейските методи в служба на един тоталитарен режим", пише тя в своята интернет страница.

Юлия Кръстева преминава в контранастъпление, заключават авторите на публикацията в "Ди Цайт".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НИМА СЪДИИТЕ НЕ СА БИВШИ?

    9 1 Отговор
    ДО КОГА ЩЕ Е ТАЗИ ИГРА КОГАТО ВСИЧКИ СА БИВШИ?
  • 2 ДС КГБ

    14 2 Отговор
    Всички /без изключения/,интелектуалци,спортисти,артисти,и др.които по някакъв начин пътуваха в чужбина преди 1989г.-бяха сътрудници на българските/руски/служби за шпионаж и донесения!
  • 3 Снайпериста

    3 0 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 4 Тракторист

    10 3 Отговор
    Как пък един от тези гнусни доносници не си призна!

    Коментиран от #11

  • 5 Георг Георгиев

    5 11 Отговор
    Възмутително прости хора у нас само могат от патологична завист да хвърлят обвинения срещу тази уважавана и наложила се по света българска интелектуалка професор Юлия Кръстева.Отново срам за България и манипулативната класа от лъжливи изфабрикувани интелектуалци сътрудничещи и криещи се зад тайните служ.
  • 6 Георг Георгиев

    2 10 Отговор
    Възмутително прости хора у нас само могат от патологична завист да хвърлят обвинения срещу тази уважавана и наложила се по света българска интелектуалка професор Юлия Кръстева.Отново срам за България и манипулативната класа от лъжливи изфабрикувани интелектуалци сътрудничещи и криещи се зад тайните служ.
  • 7 Поаро Фуко

    9 2 Отговор
    "Никой не ме е разпитвал преди заминаването ми за Париж.Вероятно някой от Апарата се е застъпил за мен?"
    Не се съмняваме,че някой Член на Апарата е решил да Ви прати в Париж,но кой точно???:):):)
    Най-вероятно самия Тодор Живков е бил очарован от вас,иначе няма как да стане!:) Браво,Мадам!Добре сте си омесили баницата,но никога не е късно Истината да премаже Лъжите натрупани през годините!!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГОСТ

    5 0 Отговор
    От собствено наблюдение от 90год. видях че стари партийци си хвърлиха първи партийните книжки и станаха анти комунисти а това са чисти интерезчии и нагаждачи и за това няма нормална опозиция . До като тука действа принципа интереса клати феса ще е това положение.
  • 10 Антикомунист

    3 0 Отговор
    По ония времена не можеш да вадиш паспорт за никаде, повтарям не можеш да си вадиш паспорт за чужбина без разрешение на ДС . Всичките бяхме затворници в родината си , както е в сев.Корея сега .
    За обикновения човечец само работа и лозунги, за чужбина си имаха партийни величия и слуги. Бяха задоволени почти с всичко, апартаменти ,коли , вили а бе привилегий от всякъде , и без труд и усилие. Само трябваше дълъг език и големи уши , партията добре се грижеше за подмазвачите си. България е построена от безпартийни хора като турци , помаци цигани копаеха канали строяха блокове работеха за мижави пари. Партиеца си беше чантаджия, писарушка или някакъв конфуктор в държавната мелачка. Непокорните и умните в белене на прасетата .
  • 11 ОДИ ДА ПОДГРЕЕШ МАСЛОТО НА ТРАКТОРА

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тракторист":

    ДЪРЖАДНАТА СИСТЕМА БЕ ТАКАВА И ВСИЧКИ БЯХА ЧАСТ ОТ НЕЯ. ВСЕ ЕДНО ДА ТЕ ПРИЗНАЯТ ТЕБ ЗА ПРЕСТЪПНИК ЗАЩОТО ЗАМЪРСЯВАШ ВЪЗДУХА С ТВОЯ ТРАКТОР. ВРЕМЕНАТА СЕ МЕНЯТ. ДНЕС ТИ ОБВИНЯВАШ, УТРЕ ТЕБ. КУЧЕ ВЛАЧИ КАМИОН. ЗАЩО Е ВСИЧКО ТОВА? ИГРИ НА ВЪЛЦИТЕ ПО МЕЖДУ ИМ И ОТВЛИЧАНЕ ВНИМАНИЕТО ОТ ГЛАВНОТО - КОРАБА ПОТЪВА.
  • 12 Радост вкъщи

    2 0 Отговор
    Бабо Юлке, никой, който е живял в родната действителност по онова време не ти вЕрва. Че си заминала за Франция просто защото си бедна, умна и красива?! Айде нема нужда! Затова скрий се при постмодернизма си или както там му викате и се снишавай да те отмине бурята И да знаеш, че на този свят нищо скрито не остава скрито!
  • 13 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Когато трябваше като специалист по нещо, да замине човек в социалистическата чужбина, дори и в такъв случай "човекът от ДС" в предприятието инструктираше най-внимателно и щателно другарите .
    За пътуване в капиталистическата чужбина всеки мераклия преминаваше през"иглени уши"! То анкети, то беседи, то гаранти, че ще се върнеш, декларации, че няма да плюеш социалистическата Родина и т.н, и т.н....... За пребиваване в капиталистическия рай се искаше много по-вече.Най-лесно бе в 80-те години на чедата на служители от Сигурността и на хората от партийния елит.
    Но като знам, какви бяха"номерата на слугите на народа" допущам, тая женица /лоялна тогава към соц.власт/ да е минала "между капките", ако естествено преди това е преминала "между чаршафите"
    Човеци сме и нищо човешко не ни е чуждо !!
    Прекрасно знам и как се фабрикуваха фалшиви досиета !!
    За една държавица / и нейното природонаселение,/преминала за 140 години през всякакви катаклизми и нямаща нищо трайно и здраво вкоренено в нейното битие , като чест, съвест, морал, достойнство.......мисля,че е нещо нормално.
    Кой и как от политическата ни класа да е чистоплътен ? И когато главата е вмирисана ..... какво да очаквам ????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове