Last news in Fakti

7 Април, 2018 22:08 1 870 11

Българите одобряват тол-системата

  • тол-система

61% от българите одобряват въвеждането на тол системата и електронната винетка, 30,9% не могат да преценят, а 8,1% са против.

Това показва Национално представително проучване на общественото мнение за новата система на плащане при преминаване през републиканската пътна мрежа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Според 69,7% от запитаните по-справедливо е тежкотоварните камиони да плащат за изминато разстояние вместо на база време за преминаване, както е в момента. 56,9% от хората смятат, че така пътните инциденти ще намалеят, защото шофьорите на тирове няма да са принудени да бързат. 62,9 % споделят твърдението, че тази система ще повиши приходите и тези пари ще бъдат реинвестирани в пътна инфраструктура и за повишаване на безопасността на движение.

55,8% са убедени, че отчитането на трафика няма да доведе до забавяне, тъй като няма да се поставят бариери по пътищата, а камери ще засичат номерата на автомобилите. Най-голям процент от запитаните – 81,6%, споделят тезата, че превозните средства, които амортизират повече пътната настилка, трябва да плащат по-високи такси.

Сега по данни на Агенция „Пътна инфраструктура“ през 2017 са продадени 7,5 млн. винетни стикери, което е с 736 147 повече от 2016. Реализираните приходи са 352 млн. лв. или с 25 млн. повече от 2016. От тях приходите от продажба на винетки за леки автомобили са близо 249 млн. лв., а 103 млн. лв. са от продажбата на винетки за ТИР.

На въпрос „Одобрявате ли или не въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили извън магистралите“, 53,1% отговарят с „да“, 12,9% - с „не“, а 34% не могат да преценят. Най-голям процент – 28,9 %, считат, че тировете трябва да се движат основно по магистрали и първокласни пътища. 28,1% са на мнение, че трябва да минават основно по магистралите, а 18,3% - по всички пътища от републиканската пътна мрежа.

По отношение размера на таксите най-голям е процентът (47,1) на тези, които казват, че не могат да преценят колко да се плаща за километър от МПС над 3,5 т. 21,3% одобряват такса от 15 ст./км, 18,6% - 20 ст./км, а 13,1% са за цена от 30 ст. на км. Според 39,9% таксите в България трябва да бъдат близки до тези в държави като Гърция, Сърбия и Унгария.

Договорът за въвеждане на тол системата беше подписан от Агенция „Пътна инфраструктура“ с международния консорциум „КАПШ трафик солюшънс“ на 15 януари 2018. Очаква се системата да започне да носи приходи през 2019. По предварителни изчисления те ще бъдат най-малко три пъти по-големи от сегашните и ще са около 1 млрд. лв. годишно. Проучването е било извършено от Exacta Research Group сред 1500 българи в 98 населени места през февруари – март 2018.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    15 0 Отговор
    ко каза ко?
  • 2 no name no face no number

    17 1 Отговор
    рано е за оценки. Как може да оцениш нещо все още не работещо само по слухове!?
  • 3 Цане

    20 0 Отговор
    ХА! Онези дето я одобряват знаят ли какво ще ги сполети като стъпнат на магистрала?! Първо за камионите, после и за всички.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гостенин

    16 2 Отговор
    Лошото е,че във ВСЯКО нещо нашите ръководители в името на лично обогатяване въвеждат уникални практики.НИКЪДЕ по света не се облага с такса движението по ЦЯЛАТА пътна мрежа! А по досегашната информация излиза,че платени ще бъдат освен магистралите,също и първокласните и второкласните пътища,реално всички пътища. А добре би било,както е навсякъде в Европа,тол-системата да покрие САМО МАГИСТРАЛИТЕ ( като те трябва да са дублирани от БЕЗПЛАТНИ национали ) , а за първокласните национали,ако не са безплатни,да може да се пътува с винетки. Според мен най-нормално е при сегашното положение винетките при сегашните цени да са валидни за цялата пътна мрежа,а за магистралите да се заплаща тол-такса(но на нормална и поносима цена). Всичко друго би било издевателство.
  • 6 Куку

    20 0 Отговор
    Не вярвам на изследването - никой не е съгласен да му взимат 3 пъти повече пари. Това е за да се харесат на управляващите крадци
  • 7 Тряс

    12 0 Отговор
    Герберастка математика: щом приходите ще нараснат 3 пъти, редно е и краденето да скочи тройно!
  • 8 некойси

    9 1 Отговор
    Да не би да става въпрос за българите от герП?
    Те слушат вожда и каквото каже той това е.
  • 9 jfoxfk

    5 0 Отговор
    Както е казано "блажени са вероющите". Просто се заблуждават, че където има тол система, пътищата са по хубави. То така казваха и за винеките, пътищата останаха същите. Та аз лично не вярвам че тол системата ще оправи пътищата. Щото нали едни пари пак трябва да отидат за лукс живота на собствениците на тол-а. А да се поддържат пътищата ... ами с останалите 1-2% от събраните пари.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дионтей

    2 0 Отговор
    Това е все едно да отговарят на анкета с кои тип извънземни по-добре ще съжителствате! Никакви параметри не са ясни относно въвеждането на ТОЛ системата. А доколкото се чува от коментари на управляващите, такса ще плащата всички МПС-та и не само на магистрали. Нали чухте, че винетките отпадат, правете си сметката. ”Който най-много пътува, най-много ще плаща” - това го каза голямата жена министър, която се занимава сега с европредседателството.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове