Last news in Fakti

15 Юни, 2018 18:10 2 853 20

Дончев: Изгубихме 1 млрд. заради обжалвания за тол-системата

  • томислав дончев-
  • тол-система

Приоритетът за кабинета е в рамките на една година да тръгнат електронните обществени поръчки. Стане ли това ще се решат много от проблемите, които имаме. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция с участието на еврокомисаря по вътрешен пазар Елжбета Биенковска.

"Друг важен въпрос, който стои на дневен ред е как да се прецизират конкурсните процедури и да се намали масовото обжалване на обществени поръчки”, каза Дончев.

Като пример той посочи, че изграждането на тол-системата се бави в някои участъци заради, например, обжалване от страна на търговец за зеленчуци и малка фирма за производство на чорапи.

"Над един милиард лева са нереализираните печалби заради обжалването на процедурата за тол-системата в България. много често заради съдебни искове, чиято цел е единствено да възпрепятстват проектите, се губят изключително големи суми”, обяви вицепремиерът.

Сред целите на кабинета е да се подобри Системата за обществени поръчки, така че да се толерират кандидатите с иновативни идеи, независимо че в конкурсните условия не са заложени конкретни параметри.

"Трябва да си признаем, че понякога финансираме далеч по-лоши проекти пред други, само защото нещо, конкретно не е заложено в конкурсните условия. В тази насока трябва да се работи и системата трябва да се подобри", отбеляза Дончев.

"Обществените поръчки са мощен инструмент, от който зависи бизнеса на много хора. Много от възложителите, не само в България, а и в ЕС, залагат приоритетно на кандидатите, предложили най-ниска цена. Нека да е ясно, че правилата на общността не задължават никого, че трябва да избере цената пред качеството", отбеляза еврокомисар Биенковска пред участниците в конференцията.

В тази връзка тя заяви, че се предвижда широка разяснителна кампания по отношение на обществените поръчки. Разработва се и онлайн платформа за обмен на най-добри практики в ЕС. Ще се залага занапред повече и на иновациите. Очаква се до края на годината да стартира в Брюксел и специализиран Център за насърчаване на иновативни обществени поръчки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Болшевик

    25 6 Отговор
    А от Южен Поток колко изгубихме? А от непкатени данъците от гербераски фирми колко изгубихме?
  • 2 Темиме дарий

    26 5 Отговор
    Какво означава изгубихме? 1 млрд лв има повече в хората които пътуват .....тва си е чист рекет как може да кажеш че си изгубил пари от народа си като не си му ги откраднал?

    Коментиран от #8, #17

  • 3 Темиме дарий

    17 3 Отговор
    Малко са ви кражбите сега искате още милиарди...а сочехте живков че имал мержан и вила хахахахах
  • 4 ае4тффф5

    28 3 Отговор
    набори 1970-1990 загубихме 1 трилион заради държава наречена България
    кой ще плати неплатените ни осигуровки по време на мутренските години,стреса,безработицата,липсата на переспектива,

    Коментиран от #5, #14

  • 5 Темиме дарий

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "ае4тффф5":

    Никои нема ни ги плати на таз планета важи правилото всички се трепат за един да живее фараонски и тва е
  • 6 Болшевик

    12 4 Отговор
    ДО 4-5 какви осигуровки? герберастите и тях ги източиха обаче ще се разбере по-късно.
  • 7 Знаещ

    5 19 Отговор
    Руското мекере Радев беше, който направи така, че тол системата да не работи. Още един милиард на антибългарската сметка на русофилите.
  • 8 мого съм

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Темиме дарий":

    разтревожен дали ще останат повече пари в джобовете на турските превозвачи или на родните такива !! та значи връткат си те с тировете а бюджета т.е обикновенните хора им поддържат пътищата !!

    Коментиран от #10

  • 9 SAAB

    6 3 Отговор
    Вярно ги загубихте......ние спечелихме малко време ! :)
    Щото от тоя 1 милиард дупките по пътищата нямаше да се ремонтират .......
  • 10 Темиме дарий

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "мого съм":

    Хаха ама то и ти ше плащаш бре като караш не е само тира...а като вземеш от някои едни пари тои автоматично се чуди от кои друг да ги вземе и възстанови разходите...
  • 11 Темиме дарий

    6 2 Отговор
    После да не се чудите що стоките у магазина скочили а? Е тва ше е дна от причините и ше има маслото да е 10 пари вече месото 20 поне сирене и кашкавал ше ядете само с палмово масло и правено на поточна линия
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пенсионера

    8 2 Отговор
    Хайдеееееее локумииии , много приказки на пазара. Или вършите работа или си отивайте мързеливци усвоители. Дотегнахте на хората с мизерни заплати и пенсии които не стигат за ,10 дена . Аре къшшшшш
  • 14 ДДД

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ае4тффф5":

    ограденото място
    наречено.....
  • 15 Язе

    5 2 Отговор
    Тоя как го изчисли,че страната е загубила 1 млрд?Системата струвала 150млн но държавата ги нямала и щяло да се финансира частно.Коя фирма на ГЕРБ ще финансира проекта и колко години след това ще си"връща"разходите?Не виждам нищо кой знае какво да е направено в тази държава за народа.
  • 16 док

    6 2 Отговор
    Румънците затова са по-добре от нас,че тяхната секуритате не позволи на мутри и цигански барони да съсипят държавата им, ние все си живуркаме с партийните далавери и скапани пътища
  • 17 селянин

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Темиме дарий":

    Как ли? Хей, това е велик ГЕРБер и те дружно градят България, каквото и да е това, кпето градят, едно е сигурно, че се разминава с България така срещуположно, както крадец на череши тича... Към бренекето с английска сол на пазача. Всъщност Дончев е от малкото политици, заедно с Джамбазки, Ташева и др,., които са за уважение. В случая с ТОЛ таксите е прав, защото навред ги има за товарните, а само ние нямаме, а загубите са от нереализирани приходи. А това са доста приходи. Друг е въпроса, че великия гуру Боце пак ще ги хвърли в пътните фирми дето един свестен пътен участък не искат да направят, но това е втора тема. Аз не бох дал повече поръчка на фирма, която веднъж е строила некачественно, но обръчите тук са все на бивши и настоящи връзкари и те си поставят хора като Боце на постовете, за да им служат.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Светльо Чернев

    0 0 Отговор
    Защо не премахнете обществените поръчки. И без това крайният победител е ясен предварително.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове