"Кухи" фирми блокираха поръчки за 200 млн. лева

С 2 лева капитал стопираш 60 млн. лева

Публикувана: 23 Април, 2018 09:32
6 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2372
"Кухи" фирми блокираха поръчки за 200 млн. лева
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ

Четири "кухи" фирми с имена на управители без лица и биография, без пари, работници и машини блокираха само в рамките на последните 4 месеца строителни поръчки на обща стойност 200 милиона лева без ДДС.

Сред най-активните е "Зара брокер" ЕООД – Стара Загора. Със своите 2 лева капитал и 7 жалби тя е стопирала поръчки за над 60 млн. лева.

Тя се прояви за първи път през февруари месец, когато спря обекти на Агенция „Пътна инфраструктура“ в три области – Смолян, Кърджали и Благоевград, за 44 млн. лева. След това притихна за известно време, но отново блесна на 20 април. Само за един ден – петък, с жалби пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) тя е стопирала други шест процедури за над 16 милиона лева, този път на общини.

Заради жалбите в Твърдица ще почакат с рехабилитацията и реконструкцията на улици за 1,6 млн. лева. В Черноочене с жалба са "маркирани" общински пътища за над 3,3 млн. лева. Във Велинград е пострадала пътната поръчка за 2,6 млн. лева. В Симеоновград – реконструкцията на ВиК-мрежи за 500 000 лева. Във Вършец е спряна реконструкцията на пътища за 3,3 млн. лева. Потърпевша в Пловдив е рехабилитацията на бул. "Кукленско шосе" от ул. "Даме Груев" до общинската граница за почти 5 млн. лев.

Както Actualno.com вече писа, друга фирма с 2 лева капитал - "Пътна маркировка" ЕООД от Стара Загора, блокира поръчки на обща стойност над 80 млн. лева. Нейният управител Живко Жеков се оказа с вписан актуален телефон в Търговския регистър. Другите са неоткриваеми. А той обясни, че е упълномощил строителния предприемач Сашо Желязков да действа от негово име. Жеков даже не знаеше, че фирмата му е действала във вреда на държавата и общините Пловдив, Чирпан, Сливен, Гълъбово, Хисаря, Смолян, Мадан.

Преди няколко дни с нас се свърза адвокатът му и заяви, че с подпис на управителя са оттеглени всички жалби, подадени пред КЗК. По поръчките има отказ от образуване на производство. Спрените поръчки обаче още не са рестартирани.

Actualno.com разполага с фотокопие на жалба, от която е видно, че човекът, комуто Жеков е дал пълномощно да го представлява, пише жалбите до КЗК от името на действителния собственик и управител (тоест Жеков), а слага свой подпис под документите.

Actualno.com

Actualno.com

"Аероспециал 91" ЕООД на 57-годишния софиянец Христо Василев Георгиев също се активира в спирането на строителни поръчки от началото на тази година. До днес нейно дело е блокажът на 11 обекта за близо 42 млн. лева. Последно прът в колелото е сложен на Община Свищов за саниране на 17 жилища по Оперативна програма "Региони в растеж" на стойност 2,2 млн. лева. Проследяването на собственика на тази фирма води до зала "Универсиада" в София, чийто контрол медийни публикации свързват с Делян Пеевски.

Фактът, че фирмата е регистрирана основно с търговска дейност, че няма регистрация в Камарата на строителите и не е сложила камък върху камък, не е пречка за управителя ѝ да попречи на другите да строят. Като в Златарица например - да рехабилитират улици за над 1,7 млн. лева, в Троян да направят сепарираща и компостираща инсталация за 4,3 млн. лева, в Лом да обновят градски пространства и училища за 8,8 млн. лева, във Велико Търново да модернизират училища и детски градини за 5,8 млн. лева, в Гоце Делчев да обновят училища и детски градини за 4,6 млн. лева, в Плевен да санират четири блока за 4 млн. лева, в Стражица да рекултивират депо за отпадъци с 1,1 млн. лева, на ПУДООС да изградят модели за временно съхранение на опасни битови отпадъци в Разград, Левски и Созопол за 1,9 млн. лева, на ГД "ПБЗН" да модернизират центрове за реакция при наводнения за 6,3 млн. лева.

От КЗК са написали 30 писма на фирма "Аероспециал 91", които не са отишли до управителя, защото на адреса, вписан официално за офис, такава фирма не е намерена.

Особено мистериозна е появата на фирма "ДХП Инженеринг" ЕООД. Тя като че ли замества "Пътна маркировка". Факт е, че след реакцията на нейния действителен собственик Жеков да оттегли жалбите, подадени от неговия упълномощен представител, няма нови спрени от нея обекти.

За сметка на това от 30 март до петък – 20 април, изникнаха общо 9 жалби на "ДХП Инженеринг", с които са спрени обекти за 12,3 млн. лева. Потърпевши са строителни поръчки на общините Кричим, Костенец, Червен бряг, Разлог, Брегово, Разград (с две поръчки), Велики Преслав и Министерството на образованието и науката.

Едноличен собственик на дружеството е неизвестната 46-годишна софиянка Румяна Василева Иванова. Обвито в мистерия лице. Тя е придобила фирмата през 2016 година от Драгомир Падарев, който е търгувал с Русия преди години. През същата година ѝ е прехвърлена и друга фирма - "Стойчев Къмпани Груп" ЕООД от перничанина Стефан Стойчев. Търговският регистър свързва името на Стойчев с управлението на "Мултифарма" ООД, в която са били съдружници с покойния подземен бос Иво Карамански и Марин Попов.

Actualno.com

В сметката до 200 милиона не влизат блокираните от ромската овчарка Анка от Антоново (Търговищко) четири поръчки на обща стойност 35,6 млн. лева, три от които на Община Пловдив и една на Сливен. Жалбите за тях от фирмата ѝ "Ремс Строй" ЕООД в КЗК постъпиха в края на миналата и началото на тази година и са вече рестартирани. Писмата от антимонополната комисия не могли да стигнат до адресата, защото жалбоподателката не е намерена там.

Според запознати по няколко основни причини в България се спират големи поръчки от малки фирми. По политическа линия - за да навредят на дадения възложител да си постигне целите или за да рекетират възложителя, респективно изпълнителите срещу определена сума пари да "пуснат" поръчката.

В описаните случаи е трудно да се предположи политическа причина, защото се провокират различни по политическа принадлежност кметове. Естествено най-много са от ГЕРБ, но те са и пропорционално спрямо останалите градоначалници в България най-голям брой. Подозрителна остава другата опция. За рекет обаче не говорят публично нито длъжностните лица (възложители), нито изпълнителите - защото публичното говорене за рекет има съдебни последствия. По-лесен вариант вероятно е да бъде платено, да бъде изчакано да се разблокира поръчката и да се продължи напред.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери