Last news in Fakti

2 Февруари, 2012 13:03 2 445 0

Милиони за укрепване на свлачище край Златни пясъци

  • свлачище-
  • варна-
  • златни пясъци
Милиони за укрепване на свлачище край Златни пясъци - 1
Снимки: БГНЕС

13 милиона лева са необходими за укрепването на свлачището в местността "Трифон Зарезан" край Златни пясъци, отчитат експерти от Община Варна, предаде бТВ.

Укреплението трябваше да започне още през 2010 година и да приключи през 2011-а. Липсата на средства обаче спира ремонта.

Заради проливните дъждове има реална опасност свлачището да се активизира. Друг фактор са хората, които продължават да живеят тук през лятото въпреки забраната.

"Спряхме вода, ток, но въпреки всичко има хора, които живеят там. Изобщо не се съобразяват с това. Няма канализация, ползват бани и тоалетни, което е главният фактор, който може да задвижи свлачищните процеси," каза Олег Колев, гл. експерт "Свлачища и укрепване на територии".

Освен забраната за живеене тук не може и да се строи. Екипът на бТВ обаче се е натъкнал на чисто нова постройка с охранителни камери. Стъпалата към имотите са разбити, а изкачването по тях е истинско предизвикателство.

Експертите от общината имат вече идея как трябва да изглежда местността след укрепителните действия.

"Това е една естакада, която ще премести свлачището около 400 метра. Ще има път с две платна с максимална скорост 60 км, с велоалея, с пешеходна алея, с панорамни площадки към морето," обясни Олег Колев.

Необходими са обаче 13 милиона лева, като само изготвянето на проекта и геоложките проучвания ще струват над милион. Пари ще се търсят от европейски проекти и от държавата. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА