Last news in Fakti

30 Април, 2018 16:50 1 565 14

90% от "Столипиново" без здравни осигуровки

  • столипиново-
  • здравни осигуровки

Изграждат здравен център по българо-швейцарска програма

90% от жителите на квартал "Столипиново" не са здравно осигурени. Това сочат данните на медиаторите от проекта „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ и Община Пловдив. Всички са от ромски произход и не се подлагат на профилактични прегледи.

В момента са назначени медицински работници в ДКЦ „Изгрев”, които извършват прегледи именно на тези хора, съобщи "Трафикнюз". До края на месец май се очаква да приключи изграждането на здравен център в двора на поликлиниката. Всичките 5 кабинета ще бъдат оборудвани с техника. В него ще работят педиатър, общопрактикуващ лекар и акушер-гинеколог. Строежът е на финалната права, като за изграждането на центъра са вложени 430 хиляди лева. Финансирането е от проекта, който е на обща стойност 1 077 495 лева.

Освен здравните кабинети, в ромския квартал ще се изградят две детски площадки в детска градина „Лилия”, както и образователен център в двете училища „Найден Геров” и „Кирил Нектариев”.

Проектът е по „Програма за насърчаване на социалното включване на ромите и другите уязвими групи” на Българо-швейцарска програма за сътрудничество и има за цел образователната и здравна интеграция на ромите и други уязвими групи, живеещи на територията на Столипиново, както и в град Куклен.

„Идеята е да се стимулират да ходят на профилактични прегледи. Да имат лични лекари, да водят децата си. Ежемесечно извършваме информационни кампании и с всяка следваща се наблюдава положителна тенденция. Жени, които не са посещавали гинеколог, направиха прегледи. На една, от които бе открито онкологично заболяване”, разказа ръководител на проекта Севджан Моллабекир.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    42 1 Отговор
    По важното е какъв процент ползват здравни услуги и защо аз трябва да ги плащам????? А другия важен процент е, колко нямат криминално досие? 90 процента имат като почнем от 10 годишните. Нямаш осигуровки не можеш да гласуваш. 10 г нямаш и данъци платени, губиш гражданство

    Коментиран от #4

  • 2 Хасан от СТОЛЮПИНОВО

    2 6 Отговор
    Ми ко да праиш
  • 3 стоян

    27 2 Отговор
    В окръжна болница Пловдив 50 процента от пациентите са от столипиново ,какво като не са осигурени -ние работещите плащаме и с тая социална политика винаги ще плащаме
  • 4 Гост

    28 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    Така е, но сме под еврогейско робство. За тях циганите, негрите и мюсюлманите са по-важни от източно европейците!
  • 5 Рубладжийче

    1 6 Отговор
    Значи затова нямам здравни от района е тря да се преместим
  • 6 Бачо Киро

    13 1 Отговор
    А защо ще натрапвате здравеопазването на главите им? Те не щат бе! Ако искаха, щяха да плащат осигуровки, явно са против! Що бе им зачитате битовите навици, расисти такива, ми насила ще ги лекувате за наша сметка! Направо им нарушавате правата!
  • 7 666

    17 1 Отговор
    Чувствам се ощетен и унизен от тази новина. За мен това е чиста расова дискриминация. Много ще се замисля дали да платя данъците си тази година. По-добре да използвам парите за юридически услуги, да потърся обезщетение от нещото наречено "държава" за двойния стандарт в здравеопазването ( и не само ), отколкото да пълня частната хазна на управляващите.

    Коментиран от #14

  • 8 Ром от Столипиново

    6 0 Отговор
    Като се разболея , чакам да свърши работния ден и тичам в Спешна помощ .
  • 9 пацо гацо

    4 1 Отговор
    Герб да плаща здравните осигуровки на избирателите си, ни мое само с кибапче и бира.
  • 10 Гого

    4 1 Отговор
    AAAAAAAaaaa добър ден по вероятно процента да е 99 ама нали са от електората на Герб и никой не ги закача. Ако хванат някой Българин на момента и кръвчицата ще му източат.
  • 11 1234

    3 0 Отговор
    Защо продължавате да ни занимавате с тия цигани.Не видяхте ли ,че по тоя начин те никога няма да се ПРИСПОСОБЯТ,,е българската дума"Когато ги ударите със:задължителното знаене писмено и говоримо на българския език,посещение и знания,а не ресурсно обучение и преминаване в по горен клас без нищо да е научил . Каквито права и ЗАДЪЛЖЕНИЯ има българина ,такива да имат и ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ КОИТО ЖИВЕЯТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Никой не трябва да живее на гърба на другия!Като не искат да учат,няма да се ползват с блага от държавата.Като не работят също.Като крадат в затвора,и като изработят това което са откраднали и възстановят щетите които са направили излизат.Никой на никого не е длъжен да плаща разходите.Ако е инвалид тогава държавата ще му поема разходите,но да ми се правят на такива ....в затвора и бачкане докато му дойде акъла.Омръзна ми все тия лентяи да хрантутим и все те били онеправдани.Как има от тях работят заедно с нас,а болшинството само клинчат.Как като отидат в Германия спазват законите,а като се върнат не спазват нашите закони.ЗАЩО ГИ ТОЛЕРИРАТЕ,господа управляващи????
  • 12 Гого

    1 0 Отговор
    АААА не говорете лошо за електората на Герб.
  • 13 нап

    0 0 Отговор
    Толкова процента са и безработни но не ходят гладни
  • 14 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "666":

    Че аз от 8 години съм спрял и не плащам нищо. Не плащам здравни нито пенсионни . Фирмата я закрих 2010г и сега работи ама нелегално. Колите са ми без прехвърляне , следователно и за тях не плащам данъци. Време е и вие да погледнете , че на тая държава не трябва никакви пари да се дават. Аз цигани няма да храня ,вие ако искате ги хранете.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове