Last news in Fakti

9 Май, 2018 09:37 13 296 21

Сваленият край с. Марица самолет – най-вероятно „Месершмит”, пилотиран от Иван Бонев

  • месершмит-
  • самолет

Тази хипотеза изложи в ефира на предаването „Тази сутрин” полковник проф. Димитър Недялков

Сваленият през Втората световна война български самолет, който беше намерен край самоковското село Марица, недалеч от курорта Боровец, най-вероятно е модел „Месершмит 109, модификация Г6”. Има данни, че в този район е паднала машината на подпоручик Иван Бонев, който е бил убит от американските изтребители.

Тази хипотеза изложи в ефира на предаването „Тази сутрин” полковник проф. Димитър Недялков. По думите му с тези изтребители са били въоръжени нашите пилоти от Трети и шести изтребителен орляк.

„На 11 юни 1944 г. е бил въздушният бой. Самолетът може би е бил пилотиран от подпоручик Иван Бонев. По това време нашите изтребители водят бой с американските изтребители „Мустанг”. Поради изчерпване на боеприпасите и горивото, изтребителите се изтеглят към Божурище. Американците отцепили машината на Бонев и по данни най-вероятно е свален в този район”, казва Недялков.

Данни сочат, че Бонев е успял да катапултира, но след като отваря парашута си е прострелян от американските изтребители.

Недялков е категоричен, че откритият самолет е уникална находка.

„Единственият български „Месершмит” се намира в белградския авиационен самолет. Ние нямаме такъв самолет в такъв обем. Нямаме такова нещо като експонат”, казва Недялков.

Изваждането на самолета от тресавището най-вероятно ще започне още днес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свръхаз

    20 3 Отговор
    Ей го ве...к'ви са тези Грипени, Еф-ове....?
    Започна въоръжаването, както каза гусин Кара ка чан - ов
  • 2 Stoich

    128 7 Отговор
    През ВСВ да стрелят по спасилият се с парашут пилот е било практика само на терористите американци и англичани. А продажните ни политици им вдигнаха паметник на боклуците в Южния Парк. Срамота!
  • 3 Да уж

    8 35 Отговор
    Тази тема в контекста на 9 май ли е?
    И е? Свален и какво?
  • 4 я пак

    48 2 Отговор
    Единственият български „Месершмит” се намира в белградския авиационен самолет.
  • 5 Да уж

    15 0 Отговор
    Малко история не се ли знае за пилота?
  • 6 Телевизора на Елвис

    14 10 Отговор
    Е та като го изровят от блатото и какво?
    Ще го възстановят ли?
    Не мисла. По скоро както е потрошен ще го изсипят у НВИМ да си догние там, за да го изметат след 20-на години с лопатата на боклука.
    Ние не ги можем тия работи с възстановяването на такъв род паметници. Не ни се дават пари, искаме с пръдка бояджилък да направиме, а то не става.
  • 7 баш майстора

    12 5 Отговор
    да се ремонтира и да го даваме на летците нали нямали самолети
  • 8 Темиме дарий

    43 2 Отговор
    Данни сочат, че Бонев е успял да катапултира, но след като отваря парашута си е прострелян от американските изтребители.

    Са на тея поробители и паметник им дигнахте.....
  • 9 Stoich

    8 2 Отговор
    Към автора на статията. По-правилно е да се напише, че е напуснал самолета, а не катапултирал. По онова време само някои от реактивните самолети на Райха са били оборудвани с катапултни седалки на сгъстен въздух.
  • 10 ссср

    41 14 Отговор
    Правилно ли прочетох - СВАЛЕН ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ КРАВАРА , не знам в нашата историята руснаците да са ни нападали някога. Но знам ,че са ни освободили и са дали живота си за българските боклуци и предатели. Но виж любимите кравари на нашите предатели са ни избивали. СМЪРТ и за всички български предатели подкрепящи ФАЩ.

    Коментиран от #14, #16, #17

  • 11 ссср

    19 11 Отговор
    Правилно ли прочетох - СВАЛЕН ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ КРАВАРА , не знам в нашата историята руснаците да са ни нападали някога. Но знам ,че са ни освободили и са дали живота си за българските боклуци и предатели. Но виж любимите кравари на нашите предатели са ни избивали. СМЪРТ и за всички български предатели подкрепящи ФАЩ.
  • 12 SAAB

    6 2 Отговор
    100 % съм убеден ,че ще съсипят находката при опита да я извадят !
    Ще се усвоят едни пари само......
    В тубата има много материал и фирми , които професионално свършват работата !
  • 13 Иванчо

    18 12 Отговор
    До СССР: Правилно, не знаеш руснаците да са ни нападали не защото не са а защото са ти промили мозъчето. Първата световна воюваме с руснаци румънци за да запазим добруджа и това защото милите ни братушки ни нападат, но са гризнали дръвцето.
  • 14 Debil

    12 12 Отговор

    До коментар #10 от "ссср":

    Не е лошо да почетеш малко история. Не само са ни нападали, но са ни обявявали и война....
  • 15 Тодор

    28 3 Отговор
    Ближете им задниците на англичаните!Те винаги са били най-големите душмани на българския народ!
  • 16 Тодор

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "ссср":

    Хич не са ни нападали, само през първата и втората световна война. А това за освобождението е доста спорен мит.
  • 17 Спиро

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "ссср":

    Това че ТИ не знаеш си е само твой проблем. При липса на знания би трябвало да прочетеш, да се информираш, да научиш.... а не да размахваш плакат над главата си "Аз съм тъп и не знам нищо за историята на България"
    Случвало се е след Освобождението и преди ВСВ.
    Толкова ти стига.
    Сигурен съм, че ще ти е интересно стига да можеш да четеш.
  • 18 до СССР

    3 2 Отговор
    Руснаците са ни нападали и окупирали,бе невеж.Генерал Колев ги е срам край Добрич,за което Вазов пише поема...Но,заради тъпа и като тебе,не се е изучавала...

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Малък Брат

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "до СССР":

    Та те, руснаците, 50 години ни се люляха на гърба ни.... а ние мазохисти.
  • 20 Спиро

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "до СССР":

    А и след края на ВСВ на практика ние сме окупирана държава. В ролята на съюзник на Германия ние сме от страната на загубилите и сме третирани като такива. Няма Освобождение и т.н.
    Това е версията за онези, които нямат глава на раменете си.
  • 21 Вики

    1 0 Отговор
    Има и един още по рядък(единствен),в музея на летището в Пловдив
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове