11 Май, 2018 22:01 8 273 12

Пепелянка изпълзя в мазе, ухапа жена

  • пепелянка

Змия изпълзя в къща и ухапа по ръката стопанката, нелепият инцидент станал миналата вечер в землището на благоевградското село Дъбрава, в местността Ръжениците. 70-годишната жена е приета в реанимация на благоевградската болница.

Жената отишла до мазето да вземе продукти, опасното влечуго изпълзяло и я клъвнaло по предмишницата на дясната ръка, докато взимала картофи. Незабавно на помощ й се притекъл съпругът й, който запазил самообладание и успял да убие змията, пише struma.bg.

„Състоянието на ухапаната жена е стабилизирано, поставен е противозмийски серум и се провежда интензивно лечение за овладавяне на интоксикацията”, каза началникът на реанимация д-р Любомир Димитров. Той уточни, че това е първият случай на пострадал от влечуго за сезона.

И 16-годишно момиче от Благоевград е прието през нощта с проява на свръхчувствителност, а причинителят на острата алергична реакция не е известен.

Д-р Любомир Димитров поясни: „Само ухапването от пепелянка и усойница може да бъде заплаха за живота на човек от близо 20 вида змии, които се срещат в нашата страна. Засегнатото място трябва да се обездвижи, най-добре е пострадалият да заеме полулегнала позиция, за да избегне по-бързото разпространение на отровата в кръвта. Оплакванията за всички пострадали са силни болки, подуване на тъканите, дехидратация, дезориентация, объркване, повръщане, диария, главоболие, ускорен сърдечен ритъм и други. Ако ухапаният е сам, не се съветва да остане на място, а по-добре бавно да се придвижва за помощ.

Напълно се забранява приемът на аспирин или обезболяващи лекарства. Не се прилагат и студени компреси – в началото могат да облекчат възпалението, но след 1-3 мин. започват да го усилват. Не бива да се дава храна и вода на пострадалите, само в крайни случаи по половин-една глътка вода на 30-60 минути е позволено, но всичко повече от това води до ускоряване на метаболизма и усилване на ефекта от натравянето. Върху мястото на ухапване се поставя чиста превръзка, покриваща не твърде плътно и двете входни рани, но самата рана не бива да се мие. Ако ухапването е върху или около дланта, както е в конкретния случай, трябва да се свалят всички бижута и украшения – пръстени, часовници, верижки, гривни. Силно вероятно е да настъпи възпаление и подуване на тъканите, което ще направи свалянето на изброените предмети трудно и болезнено, а ако се оставят, се рискува спиране на кръвообращението. Оказването на първа помощ е животорешаващо”, обясни детайлно д-р Л. Димитров.

Припомняме, че преди седмица благоевградчанин сигнализира, че е видял пепелянка в центъра на Благоевград, до моста за пешеходци над река Бистрица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостенин

    40 1 Отговор
    За да няма влечуги и опасни насекоми в населените места и около тях е хубаво да се почисти,окоси,трябва да се напръскат площите със съответните препарати.А по горските площи и ливадите трябва да пасат стада,за да се облагородява,а не да подивяват с всякакви паразитни растения.
  • 2 Stefko88

    22 5 Отговор
    Аз от началото на пролетта съм убил две пеоелянки на пътеката в балкана. Пазете се сега са най опасни и отровата им е най силна.

    Коментиран от #9

  • 3 ДДД

    18 6 Отговор
    не се хвърляите на змиите с пяна на уста
    от змия смъртен случаи в българия няма
    кучета са убили много повече хора
    и пчели

    Коментиран от #4, #12

  • 4 Любознателен

    23 2 Отговор

    До коментар #3 от "ДДД":

    Колко пчели може да убие едно куче ?
  • 5 Човек

    24 1 Отговор
    Какво да правя с моята пепелянка ?

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Цеко сифоня

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "Човек":

    Дръж се, брат, спасение нема!
  • 7 Вуте

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Човек":

    Извади и отровния зъб!После само ще съска-ама нема страшно!
  • 8 The TRAPPER

    6 0 Отговор
    Сигурно е умряла - пепелянката.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Stefko88

    5 1 Отговор
    На вилата имам змия слепок е . Много е красива. Живее под къщата. Аз внимавам да не му навредя , защото той е свикнал с присъствието ми и дори не се опитва да се крие. Пазя го защото това е полезна змия. Не убивайте смоковете и слепоците , защото ще се довлече пепелянка. Убих миналата година дълга и дебела пепелянка на 5метра от входната врата. Имам две деца , жена и куче. Трепя отровите за да не пострада някой . Но слепока ми е като домашен любимец , казват че под всяка селска къща има змия. Преди да кося проверявам дали се е прибрал , има си място където може да се види как се изтяга на слънце , чак след това кося тревата.Това е змията "домашарка" има хора , които сипват мляко на смока домашар под къщата. Това е от фолклора , но и по балкана го има. Обаче отровните в нашия район са толкова много, че просто няма друг начин , има ги по пътя покрай къщите из гората... Аз не го правя за удоволствие а за близките си хора.
  • 11 Stefko88

    2 3 Отговор
    Да добавя
    Миналата седмица докато бяхме на "експедиция" ,в едно гьолче пълно с попови лъжички с децата видяхме водна змия. Наблюдавахме плуването й под водата без да я безпокоим поне двадесет минути и разговаряхме за това. Наистина беше омагьосващо грациозна и красива. Децата много я харесаха. Аз не ги уча да убиват змии или , че всички змии са лоши. Уча ги да общуват с природата и да правят разлика кой е опасен и кой не. Пак казвам от отровните се пати и са в изобилие при нас. Това сяра...репликанти...пепел...не помага даже и оная пищяща соларна гъба дето забих в двора, мислих да завъдя котки , че те ги гонят , ама кучето ще ги изгони и таралежи да събера край пътя ще избягат , просто няма какво да се направи.
  • 12 Патриот

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДДД":

    А за политици да не пишем -25% от народа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове