Last news in Fakti

12 Май, 2018 07:31 8 225 20

12 май 1876 г. Убит е Георги Бенковски

  • априлско въстание-
  • георги бенковски-
  • убийство-
  • засада

Днес, драги ми читателю на Факти.бг, ще те върнем към кървавото потушаване на Априлското въстание. Геройство и предателство бележат тази велика епопея. На 12 май 1876 г. при засада в Тетевенския Балкан е убит Георги Бенковски. Поне така го е запомнила историята, описана в „Записките по българските въстания” на Захари Стоянов. Ако се разровим в аналите на историята, ще видим, че той е живял както в Истанбул, сърцето на империята, така и в нейните основни търговски центрове. Георги Бенковски е говорел свободно седем езика.

Георги Бенковски е роден в Копривщица на 21 септември 1843 г. В църковния регистър е записан като Гаврил Груев Хлътев. Има две сестри – Куна и Василя. Има тежко детство, баща му Грую Хлътев, дребен и почтен търговец, умира през 1848 и това принуждава Гаврил да учи само до 3-ти клас в Основното Копривщенско училище, а след това майка му го дава да учи занаят – терзийство. По-късно, неудовлетворен от тази перспектива, става абаджийски чирак, после се отделя от майстора си и сам се залавя с търговия.

Обикаля големите пазари в Цариград и на юг из Анадола. Има голям успех, печели и харчи много, но преживява внезапни обрати. Според неговите собствени думи пред Захарий Стоянов човек трябва да умее да лъже, за да бъде успешен търговец. В продължение на десет години живее на различни места в Ориента – Смирна, Цариград, Анадола, Александрия, работейки всевъзможни неща. Една година е бил гавазин на персийския консул и носел такава хубава униформа, че хората го взимали за самия консул. Говорел седем езика – български, турски, гръцки, италиански, полски, румънски и персийски. Приемайки името Георги Бенковски, той активно се включва в предприетите от българската революционна емиграция действия по организирането на неуспялото Старозагорско въстание (1875 г.) с подпалване на Цариград и саможертвеното Априлско въстание, което единствено в ръководения от него IV революционен окръг избухва истински, а жестокото му потушаване довежда до обявяване на Руско-турската освободителна война.

По време на обявяването на Априлското въстание, на 20 април 1876 г. в Копривщица, Бенковски е в Панагюрище заедно с повечето други апостоли. Когато разбира, че в Копривщица вече се бият, той обявява въстанието и в Панагюрище, след което бързо сформира чета и тръгва да вдига и околните села. Хвърковатата чета, с която неуморно обикаля целия регион и успява да мобилизира и мотивира много въстаници, играе централна роля във военните действия на въстанието. Към четата се включват даже шестима хървати от Далмация и един немец, които работят на жп станцията в Белово. Единият от тях, Стефан-Далматинеца, е последният им байрактар.

След жестокото потушаване на бунта в Панагюрския регион, Бенковски и четата се отправят към Тетевенския балкан, където на 12 май след предателство от страна на дядо Въльо пада в река Костина, пронизан от куршума на баш-потеряджията Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Главата му е пратена в Ботевград, а след това в София. Тези събития са документирани от Захари Стоянов в „Записки по българските въстания“. Самият автор преживява по чудо организираната им засада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    32 0 Отговор
    Поклон пред този герой! Добре, че е имало такива българи.
  • 2 Реално

    18 5 Отговор
    За това че Захари Стоянов се спасява от засадата има доста версии и някои от тях са шокиращи. Една от тях е, че самият З.Стоянов е вкарал в засадата Бенковски заради златото на на четата и обещаното му помилване от Ахмед ага...Затова се говори и за загадъчната смърт на З.Стоянов като отмъщение за това предателство. Факт е, че след тази случка З.Стоянов свободно е обикалял земите на Османската Империя и е бил доста обезпечен. З.Стоянов е доста противоречива личност в историята ни-но нека го споменаваме с добро...

    Коментиран от #3, #7, #15

  • 3 дада

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Реално":

    Така е, доста пъти странно му се разминава на Джендо... Може да се окаже поредна скрита лимонка в БГ историята, но никой вече е би нищил дали е така. После потулва всичко с историите си, но всичко се връща
  • 4 НКВД

    13 8 Отговор
    Захари Стоянов масона купения който по късно типично русофобски извърта събитията. Юдата-З.Стоянов
  • 5 Българин

    13 12 Отговор
    Българофобите русофили не пропускат сгоден случай да оплюят Захари Стоянов, който е известен с патриотизма си негативното си отношение към руските имперски домогвания към България. Но те и затова са русофили, за да бранят руските интереси и да мразят България и българите.

    Коментиран от #6, #10, #16

  • 6 а стига бе

    8 7 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Рано си оплел жиците..

    Коментиран от #8

  • 7 Русофилски лъжи

    10 10 Отговор

    До коментар #2 от "Реално":

    Защо лъжеш по-нагло и от руснак и изопачаваш историята? Къде и кога е обикалял Османската империя? Прочети "Записките", за да разбереш. Но вие руските еничари предпочитате да фалшифицирате българската история, а не да я четете.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 РЕАЛНО

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Русофилски лъжи":

    Отговори ми-къде и как умира З.Стоянов? И отговора на въпроса ти сам ще излезе? Още повече казвам че това са версии-Айде малко по-сериозно на такива теми.Не бъди толкова първичен...
  • 10 НКВД

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Има архиви от турците обаче умишлено се крие истината за З.Стоянов че мн.ни станаха предателите и от чиста срама се потулват нещата!

    Коментиран от #11

  • 11 Българин

    11 6 Отговор

    До коментар #10 от "НКВД":

    Стига с лъжите руска подлого. И господарите ви и вие, фалшифицирате българската история и очерняте българите, които са се противопоставяли на Русия. Генерал Паренсов най-нагло лъже в спомените си, че Стамболов е турчин и майка му е туркиня, няма ли да напишеш и тази лъжа?

    Коментиран от #13, #20

  • 12 Коментар

    12 0 Отговор
    ЕДНО ВРЕМЕ Е ИМАЛО МЪЖЕ С ТОПКИ.
    СЕГА ИМАМЕ ПАТРИОТИ
  • 13 Кърлеж

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Соросоиден и лъжлив

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гоуст

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Реално":

    То има и много теории, които звучат логични, за априлското въстание и руската намеса. Жалко, че такива велики хори са били пионки-изкупителни жертви в политическите игри на някои хора
  • 16 гуньо простия

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Доказателствата с/у З. Стоянов, че е доносник и предател са много! Но ние сме си такъв народ- от мижитурки, доносници и предатели, за това и на банкнотата от 5000лв. го сложихме преди години. Записките са прах в очите на хората. Точно Бенковски е предаден от Джендо и заплаща доверието в него с живота си.

    Коментиран от #17, #19

  • 17 Българин

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "гуньо простия":

    Няма никакви подобни доказателства руски робе! И вие българите не сме мижитурки, доносници и предатели. Такива сте единствено русофилите, но вие не сте българи, по собствено желание.
  • 18 vasik atanasova

    1 2 Отговор
    ПРЕДАТЕЛСКИ НАРОД СМЕ
    В ГЕНИТЕ НИ Е
  • 19 Вал

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "гуньо простия":

    То по същата логика Стамболов винаги отсъства когато става напечено. Накрая се възползва. На майката на Левски новата власт отказва пенсия защото синът и бил бунтовник.
  • 20 Цар Освободител

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Стамбулов Е турчин и до смъртта си работи ЗА Турция много успешно. Фактът че когато героите като Бенковски умират за свободата, а Стамбулов се крие под фустата на сръбкинята Гранда Мола е достатъчно красноречив. Героите умряха за да живеем ние, турските подлоги оживяха и си оправиха живота за наша сметка. Гледам Стамбулов и виждам Пеевски. Боклук до боклука, свиня до свиня.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове