Last news in Fakti

14 Май, 2018 15:58 2 464 7

Как ще оценяват психологическата годност на шофьорите

  • психологическа годност-
  • шофьори

Екип учени от института работи по Трети етап

Как ще оценяват психологическата годност на шофьорите - 1

Институтът за изследване на населението и човека към Българска академия на науките (ИИНЧ-БАН) работи по дългосрочен проект за изработване на методики за оценка на психологическата годност на водачите на моторни превозни средства.

Като резултат от работата в последната година са изведени характеристиките на рисковите водачи, подбрани са методиките, по които да се оценяват и в момента работим по адаптирането и валидизирането им.

Екип учени от института работи по Трети етап - „Провеждане на научно изследване, валидизация и стандартизация на селектираните методики за изследване на психологическата годност на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачите на МПС и на лицата, временно лишени от правото да управляват МПС или загубили придобитата правоспособност“ от работата на ИИНЧ-БАН по Договор за обществена поръчка с предмет:

„Повишаване нивото на пътната безопасност чрез разработване на нови методики за изследване на психологическа годност на водачи на моторни превозни средства /МПС/“, сключен между Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/ и ИИНЧ на 26 юни 2017 г.

Договорът е финансиран по проект от Приоритетна ос 5 - „Техническа помощ“ на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. с бенефициент МТИТС.

Целта на проекта е да се осъвременят използваните в момента психологически методики за оценка на психологическата годност на водачи, извършващи обществен превоз на пътници и товари и водачите, временно лишени или загубили правоспособност за управление на МПС.

В резултат от работата ни по този проект, разработваме профил на рисковия водач и определяме какви характеристики – когнитивни, социални и личностни - имат влияние върху поведението му на пътя.
Перспективата на проекта е да подготви програми за превенция на водачи, за които е установен рисков профил.

Срокът за изпълнение на поръчката е 18 месеца, считано от 26.06.2017 г.

Научният състав, който работи по Договора, включва проф. д-р Антоанета Русинова-Христова – ръководител, гл.ас. д-р Зорница Тоткова, гл. ас. д-р Росица Рачева и докторант Калина Крумова.

Екипът на проекта е готов да отговори на всички въпроси, свързани с агресията по пътищата и поведението на водачите, при всеки възникнал проблем, както и да се включи във всяка дискусия по темата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    5 5 Отговор
    Най-лесния метод е да ги питате дали са русофили... Ако отговорът е да => психически негоден!
  • 2 малкото пони

    9 0 Отговор
    поредните пари, дошли отнякъде и потънали в черната дупка наречена БГ
  • 3 Румян Тачев .

    10 2 Отговор
    Защо само професионалните шофьори са шофьори са длъжни цял живот да ходят на психоизпит , а за останалите с кат.А ,В ,М това да не важи ! Нали на пътя всички със свидетелство за управление на МПС сме участници в движението! Това е все едно да пуснем лудите от лудницата и да се чудим защо не ни е комфортно помежду ни!?

    Коментиран от #4

  • 4 Анонимен

    2 8 Отговор

    До коментар #3 от "Румян Тачев .":

    Защото повече от половината шофьори на камиони са гамени и си мислят че са сами на пътя докато се влачат с колони от автомобили след тях.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Валя

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Само за тая ти простотия трябва да ти сцепят книжката,като се мислиш за рали има си писти там оди се надбягвай колкото искаш
  • 6 Бг ТIR

    8 1 Отговор
    В Европа психо НЯМА!!!! В БГ да. Това се прави само за пари които отиват в държавата и биват КРАДЕНИ. Защо няма психо за политици, доктори ,учители и т.н. а а а а?
  • 7 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Когато изкараш нужната категория и се качиш на 10-20-30 тонен камион ще разбереш защо се влачат в момента обяснение та е излишно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове