Last news in Fakti

8 Февруари, 2012 14:31 965 1

Ковачева обеща бърза реакция на доклада

  • диана ковачева-
  • мвр-
  • правосъдие-
  • ек-
  • доклад

МВР пък разширява броя на дознателите и обяснява на Брюксел за даренията

Ковачева обеща бърза реакция на доклада - 1
Снимка: БГНЕС

Няма място за паника. С тези думи правосъдният министър Диана Ковачева обобщи днешния технически доклад на ЕК, който оцени напредъка на реформите в областите „правосъдие“ и „вътрешен ред“.

Накратко, в документа са критикувани назначенията във ВСС и липсата на осъдителни присъди за организирана престъпности и корупция по високите етажи на властта. Спомената е и нуждата от основно реформиране на съдебната система.

„Картината не е розова. Но нека отдадем дължимото на това, което сме свършили, защото в последните шест месеца са положени сериозни усилия“, призова министърът и обеща още по-трескава работа за важния юлски доклад, който ще оцени развитието ни в рамката на 5-годишното ни членство.

Ще има предложения в Закона за съдебната власт, които да изтеглят процедурите по попълване на състава на ВСС, за да има обществена дискусия и да се запознае ЕК с промените до лятото.

Като плюсове Брюксел отчете създаването на спецсъда, който пое тежките дела за организираната престъпност и корупцията, както и закона на отнемане на престъпно имущество, който бе ревизиран из основи и в момента минава през парламента.

Очакванията на Ковачева са законът да бъде приет преди Великденската ваканция на депутатите. „Смятаме, че този закон е балансиран. Той ще лови големите риби. Той е насочен срещу организираната престъпност, а не срещу обикновените хора“, закани се Ковачева.

Междинният доклад показва как върви изпълнението на препоръките от годишния летен доклад за напредъка на страната ни в областите „правосъдие“ и „вътрешен ред“.

„Днешният технически доклад на ЕК е балансиран. За мен е много важно да кажем какво се случва по отрицателните точки. Трябва да се предприемат спешни мерки“, заяви тя.

Веселин Вучков, заместник-министър на вътрешните работи, коментира за доклада, че съдържа преди всичко фактология, тъй като е технически, но позволява на управляващите „да си сверят часовника“.

„Важно е да обучим повече полицаи по-качествено да извършват разследвания по Наказателно-процесуалния кодекс“, заяви Вучков. Целта е още 5000 полицаи да могат да извършват разследвания и следствени действия, с което общата им бройка в МВР да нарасне до 9000 дознатели.

Вучков заяви, че ЕК ще бъде уведомена за изключенията при практиката да се правят дарения на МВР, за да бъде затворена темата преди юлския доклад. Брюксел живо се интересува от правенето на дарения на полицията, дори и под формата на техника, отопление и гориво, тъй като се пораждат съмнения за заобикаляне на закона.

Направило му впечатление, че висока оценка получава новият ръководен екип на правосъдното министерство, след като Маргарита Попова стана вицепрезидент, а нейното място зае Диана Ковачева.

МВР публикува списък в интернет с добродетелните фирми и забрани всякакви дарения от юридически или физически лица.

Диана Ковачева не е чула коментарът на премиера Бойко Борисов, който обвини предишните управляващи за негативния доклад. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъпото диди

    0 0 Отговор
    Диана Ковачева.Като плюсове Брюксел отчете създаването на спецсъда.Няма резултати от работата му, Тъпо диди.Хората искат работа,не лъжи,като в прозрачност без граници.