Новини

Норвежка избяга в България, за да спаси децата си

Публикувана: 7 Юни, 2018 11:22
34 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 26095
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Норвежка многодетна майка е решила да дойде да живее в България, след като отнемат 6-те ѝ деца в Норвегия от службата за закрила на детето там, но тя успява да си ги върне. Семейството живее разделено три месеца и половина. Моника Петров идва у нас, след като се омъжва за българин. В България ражда и седмото си дете, съобщава bTV.

Петте дъщери и двамата синове на Моника винаги са живели само с майка си. И норвежката служба за закрила на децата винаги е присъствала в живота им.

„Всичко започна, когато бащата на най-големите ми деца се ожени за втори път и срещу него повдигнаха обвинение за малтретиране и семейно насилие. И така 14-15 години „Закрила на детето” следяха и нашето семейство, но никога така и не намериха никакви причини да се намесят”, разказа пред bTV Моника Петров.

Така е до 2015 г., когато социалните констатират, че Моника не може да се грижи за себе си и ѝ отнемат децата. „Три от децата ми бяха тогава на училище, а останалите бяхме вкъщи. Разбрах, че социалните идват, защото кучето, което иначе е добро, страшно много се озлоби и започна да лае. Тогава видях, че цялата къща е обградена от полиция. Когато влязоха в дома ми, разделиха децата в различни стаи. Всички деца започнаха да плачат. Същевременно полицаи отиват и в училището, където са останалите ми деца и ги взимат от там”, допълни майката.

„Вкъщи децата бяха шокирани, но аз вътрешно си казах, че трябва да запазя спокойствие, за да не ги травматизирам допълнително от това, че и аз изпадам в истерия. Но казах на социалните, че няма да изведа децата навън и да ги настаня в колата и няма и да ги облека. Така че бяха взети дори без обувки, откарани по този насилствен начин от дома ни и настанени в различни приемни семейства”, каза Моника.

„Аз страшно се радвам, че в този момент живеех при майка си и баща си. И когато влизах в празните стаи и виждах празните легла, сърцето ми щеше да се пръсне. Играчките без деца, без детски гласове, човек започва да плаче по-късно. В началото е важно да си силен и да задържиш цялата си енергия, за да си върнеш децата. Има много родители, които не успяват да се справят, защото ситуацията ги пречупва и цялата им енергия отива в страданието, което изпитват. Аз обаче затворих дълбоко в себе си всички чувства, защото реших да се боря”, подчерта майката.

Минават две седмици, преди да позволят на Моника да види децата си. „Нямах никаква възможност да обясня на децата какво се случва, но по-големият проблем е, че след като ги отнемат от мен, също никой не им обяснява нищо. И дори една от дъщерите ми ме попита: „Мамо, защо си ни продала?” Защото когато такова нещо се случва с децата – потвърди го и психологът след това, у детето започва да работи чувство за вина и детето не мисли дали майката и бащата са направили нещо грешно, а мисли, че самото дете е виновно и то е причината това да се случва”, посочи Моника.

Децата са разделени в 3 приемни семейства. Моника ги вижда по график. Видеозапис документира едно от посещенията ѝ при двете най-малки сестри.

„Ние знаехме, че на долния етаж чакат полицаи, които да отведат детето, когато изтече времето ни. Преди срещата да приключи, получаваме официално съобщение и дъщеря ми знае, че след това ще остане сама. И винаги изпадаше в шок и в истерия и започваше да плаче. Обикновено когато децата са настанени в чужди домове, в рамките на месец постепенно се успокояват, защото новите хора, които ги заобикалят, всъщност са единствените, с които могат да контактуват. При Амира обаче не стана така. И се оказа, че ситуацията в приемното семейство въобще не е нормална и родителите са двама души, които посред нощ се събличат чисто голи и танцуват, пият и така нататък. Имало е кръв по матраците. Изобщо, една ужасна ситуация”, твърди майката.

„Много от децата, когато ги питаш, се страхуват да си кажат. Но Амира, когато се виждахме, тя ми слагаше ръката на сърцето си и ми казваше: Мамо, чуй как ми бие сърцето от ужас. Тя не се страхуваше да разказва там, където е. А след като се върна вкъщи, всяка вечер, когато отивах да кажа „Лека нощ”, тя слагаше ръката ми на сърцето си и казваше: „Мамо, виж колко е щастливо сърцето ми от това, че съм се върнала у дома”, допълни тя.

Децата и досега не могат да преодолеят преживяното, разказва Моника. Тя завежда дело срещу норвежката служба за закрила на детето и доказва пред съда, че е в състояние да се грижи за децата си. И всички се връщат у дома. „Когато социалните ми отнеха 5-те деца, те изведоха от вкъщи 5 щастливи и здрави деца, а ми върнаха 5 разбити деца с разрушена психика. Това е преживяване, което ще си спомнят цял живот. Най-добрата новiна, която съм чувала в живота си, беше, когато ми се обади адвокатът и каза, че сме спечелили делото. Първото нещо, което направихме, когато те се прибраха вкъщи, беше да легнем на земята, да допрем главите си една до друга и да си направим снимка заедно”, отбеляза майката.

Според нея проблемът е, че в Норвегия не получаваш никаква помощ след това. „Когато има родители, на които децата им са били отнети за няколко години и върнати обратно, тогава просто ти казват: „Децата са си вече при теб, оправяйте се”, заяви Моника. Идва следващ завой в живота на цялото семейство. Моника среща българина Ангел. Жени се за него и забременява за седми път. Всички идват да живеят в търговищкото село Антоново.

„Когато се запознах със сегашния ми съпруг, който е българин, той работеше в ресторант в Норвегия и ми се стори, че е един изключително добър и симпатичен човек. Най-важното за мен беше, че се отнасяше страхотно към децата и те се привързаха към него”, каза Моника.

Следват обаче серия от събирания и раздели между българина и норвежката му съпруга, а семейните скандали са част от ежедневието на децата.

„Дори се стигна до там, че имаше домашно насилие. Той ме удря няколко пъти. И аз изпитвах ужас, защото можеше да пострада бебето, което носех. И така Красимир се роди през декември, преждевременно в седмия месец. Аз реших да прекратя тази история, защото Ангел продължи да се държи много лошо с нас. Отново посягаше да ме удря, да не говоря, че посягаше и на голямата ми дъщеря. Опитваше се да я души. И ето ти парадокс. Ако това се беше случило в Норвегия, веднага щяха да дойдат, да го арестуват и да го изведат от дома. Когато се намесиха всъщност българските социални власти, най-странното беше, че идват и казват: „Да, жилището е много добро, има достатъчно стаи, има ток, добре обзаведено. Няма никакъв проблем. Децата имат добри условия за живот”, посочи Моника.

Тя твърди, че не само е разказала на социалните за насилието, но е имала и снимки, които документират последствията от боя. „И тогава социалните казаха: Имате 3 дни да напуснете България. Вие и вашите деца не сте регистрирани тук. Аз отказах, защото Красимир се роди с порок на сърцето. Казах, че не мога да замина с толкова малко дете, което има здравословен проблем. И вместо да ми дават ултиматум да напусна страната заради неуредения статут на децата, мисля, че беше тяхна задача да ми помогнат децата да тръгнат на училище и да се адаптират в социалната среда в България”, отбеляза майката.

„Започнах да се питам дали всичко не се урежда с връзки тук. Защото само аз и децата, въпреки че документирах, че има семейно насилие, бяхме викани в службата за закрила на детето. Но те нито веднъж не извикаха него”, заяви тя.

Приятелка на Моника ѝ помага да намери апартамент в София. Така с новородения Красимир, нелегално пребиваващите ѝ деца и самата тя без адресна регистрация семейството на Моника отваря нова страница в живота си на адрес в столичния квартал „Овча купел”.

Според майката в Норвегия има много случаи, в които се отнемат неправомерно деца от родителите и това е свързано с едно престараване по отношение на грижите за децата. „В България пък опитът ми е, че властите не правят достатъчно за защита на децата. Така че, ако можеха двете системи да почерпят опит една от друга, може би ще се получи една съвършена система за защита правата на децата. Основната разлика е, че когато дойдоха българските социални те погледнаха и казаха: „Тук има много добри материални условия, има баня, има абсолютно всички условия за отглеждане на деца”, но те не се интересуват от взаимоотношенията вътре в семейството. Докато в Норвегия е точно обратното – там спекулират с тези взаимоотношения”, обясни Моника.

„Мисля, че в периода, в който мъжът ми участваше в нашия живот, нещата определено не бяха добри. Но в момента, в който останахме само ние и ще бъдем само ние, мисля, че нещата ще се върнат в нормалния си ритъм и всичко ще бъде наред”, категорична е тя.

Независимо че са тук извън закона, Моника и децата ѝ виждат живота си в България. Майката не работи и изцяло се издържа с парите, които ѝ изпращат родителите ѝ.

Съпругът на норвежката – Ангел Петров, казва, че животът му с Моника в България е бил истински ад. Младият мъж категорично отхвърля всички обвинения, че е удрял децата ѝ, но признава, че е посягал на Моника.

Ангел живее в антоновското село Семерци вече месец без жена си Моника, която си тръгва след поредния семеен скандал. „Тук започнаха проблемите заради децата, постоянно се караме, те правят пакости, много караници, пиене постоянно, музики и така. Тя е добър родител, но не може да се грижи за 7 деца, иначе е добър родител, опитва се, но не може, просто много са отпуснати децата, няма никакъв контрол”, каза Ангел.

Той отхвърля всички обвинения, че е упражнявал насилие над някое от децата на Моника, но признава, че е посягал на жена си – в момент на афект.

„Вярно е, аз ѝ посегнах един път, може и два пъти, защото и тя ми посяга, тя скача на бой, защото при тях е друго, при нас е друго. Просто първия път, когато я ударих, понеже се караме и казах да излязат децата навън. Тя влиза в някакви филми, някаква фантастика си прави, постоянно ме обвинява в изневери и такива неща. Не е хубаво децата да чуват нашите караници и кавги”, заяви Ангел.

Той не вижда изход от създалата се ситуация, категоричен е, че с Моника не могат да живеят заедно. Младият мъж казва обаче, че желае синът им да остане при него и той ще полага нужните грижи за детето.

В отдел „Закрила на детето” не е постъпвал сигнал на насилие от страна на Моника Петров, каза пред bTV Даниела Братованова от дирекция „Социално подпомагане” – Омуртаг . По думите ѝ в отдела не е постъпвала и информация дори от полицията за упражнявано насилие по отношение на жената.

„Не знаехме за нейното съжителство с въпросния господин. При посещение по други случаи в Семерци кметът ни информира, че в селото се отглеждат деца чужди граждани, които не посещават учебно заведение. При посещение на адреса беше констатирано, че децата се отглеждат при добри жилищно-битови условия, но действително не посещават училище, тъй като не са налице необходимите документи за записването им в учебно заведение”, поясни Братованова.

„Когато ние разбрахме, че децата не посещават училище, информирахме майката за правата и задълженията ѝ по отношение на тези деца”, каза още тя.

Майката трябва да направи стъпки да се свърже с норвежкото посолство в Румъния или да се завърне в собствената си страна, за да оправи статута на децата, каза Милена Дянкова от Държавната агенция за закрила на детето. Тя също подчерта, че до този момент в агенцията не е постъпвал никакъв сигнал по този конкретен казус. „И норвежката, и българската система предприемат мерки тогава, когато има някаква информация за това, че дете е в риск”, отбеляза тя.

„Ще се свържем с дирекция „Миграция” и ще видим какви са данните при тях по отношение на тези деца – какви паспорти имат, дали са изтекли, и какво е необходимо, за да уредят статута на майката, която желае да остане в България“, увери Дянкова.

По думите ѝ Моника може да остане у нас, стига да представи необходимите документи и децата да бъдат записани на училище.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
onq s konq
1 Отговор
Да е жива и здрава и да роди още 6 в България

Коментиран от #3, #24


Оценка:
-8 +75

Townboy
2 Отговор
ЕС все повече заприличва на Сталиновия СССР. Тук още сме остров, но докога ли?

Оценка:
-28 +47

goni
3 Отговор

До коментар #1 от "onq s konq":


Смяташ ли чe всичко написано е вярно?!:) Ако, мислиш че е вярно, не ми казвай че си българин и никога не си имал контакт с българка!

Оценка:
-27 +11

до Townboy
4 Отговор
какъв ЕС те гони бе гений ? ако беше завършил начално училище щеше да знаеш че Норвегия не е член на ЕС . така че опорката ти удря греда тука... трябва да има някакъв елементарен хигиенен минимум дори като ви избират за тролове че нивото ви е трагедия и само ви се смеят малко по-грамотните хора ...

Оценка:
-10 +58

Ром
5 Отговор
Някой видя ли "българина " , за когото се е оженила тази алкохоличка ?

Коментиран от #19, #21


Оценка:
-7 +49

Един ....
6 Отговор
На тази сърбелана , раждането на деца е станало професия . Дежавю !

Оценка:
-7 +38

БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР
7 Отговор
Да ама истината е такава- в Норвегия всеки месец отнемат деца на по 1-2 рускини и дори част от тях се самоубиват и джуджето Путин със неговата мощна и огромна Русия не може да се справи с малка норвегия с големината на Ленинград. Путин не го бръснат в Норвегия и той нищо не може да им каже, дори копче

Коментиран от #8, #11, #28


Оценка:
-49 +19

Доктор Кондьо
8 Отговор

До коментар #7 от "БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР":


Боли ме шнура за Норвегия.Подарявам им всичките норвежчета тука от маалата.Мани го ти Путин а седи гледай нашите черни норвежци тука какви ги вършат и колко по-интеесен ще става живота с тях съвсем скоро.

Оценка:
-6 +49

9
Този коментар е премахнат от модератор
10
Този коментар е премахнат от модератор
Ох,мъка
11 Отговор

До коментар #7 от "БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР":


Ти да не си дете на такава "рускиня"?

Оценка:
-3 +18

12
Този коментар е премахнат от модератор
гост
13 Отговор
Ако е пиела, скачала на бой и се е размотавала в Норвегия с тези 6 деца, да, явно са имали основание да й ги отнемат. Не се казва по каква причина властите там са преценили, че тя не е в състояние да ги гледа. Какъв е бил поводът и сигналът срещу нея. Може и от нейните родители да е бил, не се знае.
Тук е ясно. Имахме една хазяйка, оказа се че си връзва детето с верига в една от стаите, че беше буйно, беше наистина това момче, но представете си я тази картинка. След като научихме казахме, че веднага се изнасяме и сигнализирахме социална служителка, съседка в блока. А тя е отишла, разговаряла с детето и го е набила, самата тя го казва. Е какво отношение да има насилник, който трябва да те закриля от насилници?

Оценка:
-5 +23

14
Този коментар е премахнат от модератор
15
Този коментар е премахнат от модератор
ТОЧКАТА
16 Отговор
Публикувано във факти.бг:

Вярно е, аз ѝ посегнах един път, може и два пъти, защото и тя ми посяга, тя скача на бой, защото при тях е друго, при нас е друго. Просто първия път, когато я ударих, понеже се караме и казах да излязат децата навън. Тя влиза в НЯКАКВИ ФИЛМИ, някакви филми, някаква ФАНТАСТИКА!!!!фантастика си прави, постоянно ме обвинява в изневери и такива неща. Не е хубаво децата да чуват нашите караници и кавги”, заяви Ангел.

Той не вижда изход от създалата се ситуация!!!!!!!!!Новите технологии могат да извратят всичко ,особено ако са поставени на ПАЗАРНА ОСНОВА....Както и ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА...

Оценка:
-3 +8

норвежец НЕ СЪМ
17 Отговор
Моля някой да зашие шун...а на тая да спре да ги ражда !!!

Оценка:
-5 +18

Йордан
18 Отговор
Като гледам колко татуировки има започвам да вярвам на норвежките социални служби.

Оценка:
-4 +24

Дългият
19 Отговор

До коментар #5 от "Ром":


Видях го...то черен та чак ..син...тя си е мислила че се е омъжила за инженер,пекал се много на плажа...Нашият е ясен но и на нея не и е много яиста работата....

Оценка:
-2 +24

Суйо
20 Отговор
Горките деца, паднали са се на майка с шизофрения в погледа, която ги доведе в България за добро. Ще бъдат атракцион в софийските клубове след 7-8 години

Оценка:
-4 +13

21
Този коментар е премахнат от модератор
Кико
22 Отговор
Тези гнусни джендъри мъчещи се да прекарат Истанбулската конвенция и България. В Норвегия е пълен цирк и както и в други държави приели Истанбулската ЛЪЖА. Спокойно им казвам на поддръжниците на ИК, че ще горят в ада. Събота 9.06.18год. има национален протест против гнусните педали и законите им. Всеки може да си намери инфо за неговия град и да излезем да ги смажем долните хомота. Докато е рано да потулим това в зародиш да не заприличаме на Норвегия и другите "Модерни страни от Европа" и да гледаме как ни взимат децата и да сме безсилни.

Оценка:
-3 +25

vasik atanasova
23 Отговор
марти големи романи ве брат
иначе по темата тази не е добре
като циганите

Оценка:
-2 +7

vasik atanasova
24 Отговор

До коментар #1 от "onq s konq":


като циганите
и ние ще им плащаме детските
с нашите данъци

Оценка:
-2 +12

гост
25 Отговор
На никого не знаете живота, така ,че каквото и да кажете по тази тема, ще сгрешите!

Оценка:
-3 +9

Превърнахме се
26 Отговор
Абе България се превръна в концлагер сега норвешки хора ли ще храним. Ние достатъчно тъпчем бежанци , терористи , престъпници, затворници , мутри , политици кои още ъъъъъъммммм циг.ета , ро.и . Коооо е тва уееее!! Вие сте луди бе!!! За българите не остана нищо!!! Вън от държавата ми !!!! Вие сте извънземни норвеги и там квито се наричате. Оправете си системата ко сте дошли тук да ни пречите.

Оценка:
-6 +8

Гост
27 Отговор
Той отрича всичко и малко не отрича, за да е по-достоверен. Типично поведение за насилник с български манталитет, който смята че всичко му е позволено. И аз да съм, и аз ще му скоча ако ми посяга или ми говори ехидно и нагло, а аз се мъча сама бе неговата помощ. Селянин. Булгаристан. А това че някой има татуировка нищо не значи. И какво общо имат тук джендърите?

Оценка:
-7 +10

28
Този коментар е премахнат от модератор
Обекривна
29 Отговор
Гост,коригирам те, не бг,а цигански манталитет.Норвежката има красиви деца,със сигурност циганина ще ги пласира за проститутки.Майката е търсила изход,но е трябвало да проучи що е то циганско същество.Ако е алкохоличка,не може да бъде пълноценен родител.

Оценка:
-1 +9

Кольо Македонеца
30 Отговор
Да е жива и здрава жената още толкова деца да роди и да са и живи и здрави, да им се радва. Това е жена, хем полага големи грижи за децата, хем държи на пърцане и е отговорна, а не като нашите тука дри.ли, да не искат и по едно да имат, защото имало много ангажименти и им било по-лесно да обикалят баровете и да се дрогират.

Коментиран от #34


Оценка:
-5 +5

Галка
31 Отговор
Тези ги знае много добре ,целото Семерци,и двамата лъжат и Ангел и Моника,а,защо некажат за мизерията в ,която живеят,защо не кажат за циганските сбирки от сутрин до вечер,естествено ,че в Норвегия ще и отнемат децата,на алкохолици и наркомани,кой дава деца,а за Търговище област всичко е пълна скръб,нема управа,нема полиция,нема социални служби,цигания до шия,а Ангел си е чист циганин!

Оценка:
-2 +12

Спасов
32 Отговор
Тази Моника е пълна идиотка .
Как няма да реагират адекватно норвежките социални служби ?
Това родител ли е ?!! Защо ги ражда изобщо !!! Жалко за децата с такъв "родител "...

Оценка:
-1 +6

Владо
33 Отговор
Циганс.ка работа!

Оценка:
-0 +2

До Кольо Македонеца
34 Отговор

До коментар #30 от "Кольо Македонеца":


Ами, вземи си я за жена, де.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.