7 Юни, 2018 14:49 3 450 43

БХК призова Томислав Дончев да се разграничи от съпругата си или да подаде оставка

  • светлана дончева-
  • роми-
  • равноправие

От кабинета на вицепремиера не са коментирали писмото

Да се разграничи от изказванията на съпругата си публично или да подаде оставка. Това поискаха три организации от вицепремиера Томислав Дончев.
Българският хелзинкски комитет и сдруженията "ДРОМ" - Видин и "Ларго" - Кюстендил днес му изпратиха отворено писмо с копие до медиите, възмутени от антиромските изявления на Светлана Дончева.

Те цитират с възмущение нейната забележка във Фейсбук от 5 юни, според която "морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!“. Публикацията беше докладвана и изтрита, но последваха още две.
„Да блокирате публикацията ми бе лесен ход, действие на слаби и страхливи хора - пише Дончева в първата. - Не ме е страх от вас. Няма да ме накарате да мисля различно, да се изразявам свободно и да споделям, това, което мисля. Нахъсвайте се помежду си колкото искате. Изпращайте ми анонимните си гнусни извратени пожелания.

Не ме трогвате. Само ме карате да си мисля, че вярата в интеграцията е илюзия, с която съм живяла дълги години“.
Втората гласи:

„Морковът и тоягата“ е метафора, която се използва в политиката, икономиката и бизнеса и изразява процес на стимулиране и наказание в зависимост дали спазваш дадени правила или не. Не съм забелязала някоя държава, служител или предприятие да са се засегнали от подобно сравнение. Къде видяхте омраза, расизъм и ксенофобия не знам. Да, вярно е, че публикацията ми засяга определена етническа група, за което се извинявам. Грешка беше, че ви сложих под общ знаменател. Не всички цигани са престъпници, както и не всички българи са честни и почтени граждани.

"Тоягата", за която толкова много се вълнувате в моята публикация е израз на моето дълбоко убеждение, че към ромската общност трябва да се прилагат не само стимули, но и наказания, така както същото се прилага и за българите, когато нарушават правилата. Къде видяхте расизъм в изказаното мое мнение?

Напротив! Аз искам равноправие, но не само в правата, но и в задълженията. Вие, ромите, сте тези, които държите да се отличавате и към вас да се отнасяме специално, внимателно и деликатно. Ако считате, че сте равни, а аз вярвам, че сте такива, защо за вас има специални програми за интеграция?

Ако всичко с вас е ОК, защо държавата, ЕС и много американски фондации наливат милиони долари и евро, за да се интегрирате и вие все не сте интегрирани или поне много малка част от вас? Защо няма такива програми за евреи, арменци или руснаци? Този диалог може да продължи безкрайно, но аз не желая да го водя, защото очевидно няма смисъл. Има смисъл в спазването на законите и на обществените правила. А тези, които са се почувствали засегнати, моля за извинение! И още нещо. Това, че съм обвързана семейно с един от вицепремиерите на България не означава, че трябва да си запуша устата и да нямам право на свободно изразяване на това, което мисля.

Аз съм независима личност и нямам никакво намерение да спазвам някакъв измислен остарял и ненужен етикет“.
Посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски, пишат от трите организации в отвореното си писмо днес и допълват, че "те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда".

Те смятат позицията на съпругата на вицепремиера за "недопустима в една правова и демократична държава, каквато България декларира да бъде. Изявленията ѝ са в разрез с демократичните принципи на равенство и недопускане на дискриминация и са потенциално противоправни".
Пишат още, че думите ѝ подбуждат към омраза към етническото малцинство и проповядват "приемливостта" на подобно насилие.

Обръщат се към Дончев с искане:
"Макар те да не са лично Ваши, считаме, че предвид, че са отправени от Вашата съпруга, Вие, като заместник министър-председател, дължите публично и недвусмислено да ги осъдите и да се разграничите от тях. Толкова повече дължите това, на фона на провала на настоящото правителство да формира успешни и легитимни политики по отношение на засегнатата от тежка бедност част от ромската общност в България; провал, материализиран в назначаването на Валери Симеонов, лидер на партия с подчертано антиромски политики, за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, както и материализиран в бойкота от страна на мнозинството ромски организации на срещата на 29 май 2018 г., посветена на ромското включване, която бе част от програмата от българското европредседателство.
Като се има това предвид, в случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си".
От кабинета на вицепремиера не са коментирали писмото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    115 4 Отговор
    Тия да го ду-ат .Браво на жената.

    Коментиран от #5

  • 2 куку руку ку

    110 2 Отговор
    Щом БХК (бай **йова клика) беснее, значи Дончева е улучила вярната струна.
  • 3 ЪРП

    110 4 Отговор
    ЕДНА ДОСТОЙНА ЖЕНА НА ПОЛИТИК ДА ИМА И АНТИБЪЛГАРСКИТЕ КОПЕЛДАЦИ ОТ БХК ПОЧНАХА ДА Я ТОРМОЗЯТ!!!!!!......
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 goni

    6 70 Отговор

    До коментар #1 от "бббббб":

    По-скоро високо уважаемият съпруг ще го ду...! Е! Жена му има едно предимство!:) Голяма уста!:)

    Коментиран от #41

  • 6 ТОА

    4 83 Отговор
    това показва колко тъпичъка може да е една жена. която не защитава позицията на собствения си мъж, дане говорим за нейната позиция, дане говорим че от там ако изхождаме има конфликт на интереси спрямо постовете на двамата, абе с една дума ГЕРБ

    Коментиран от #40

  • 7 832

    87 2 Отговор
    ей много ги пазят тия цигани
  • 8 Пенчо

    29 1 Отговор
    КЗ(БХК)
  • 9 И8рорккф

    84 3 Отговор
    Абе тия от анти-Българския ХК кога ще ги изритаме от нашата страна най-после???
  • 10 джуревец

    89 2 Отговор
    сиганите са измет!БХК да го духа! Напълно подкрепям Светлана Дончева
  • 11 Цецо

    90 3 Отговор
    Препоръчвам на семейство Дончеви да не обръщат никакво внимание на тези "организации"! Те са създадени само и единствено с цел да се усвоят едни пари, нищо повече!!! Поздравления за публикациите и уважение към гражданската позиция на г-жа Дончева!!!

    Коментиран от #15

  • 12 Мая

    74 2 Отговор
    Казано отлично! Браво на г-жа Дончева!
  • 13 въпрос

    77 1 Отговор
    1. в Хелзинки ( Столица на Финландия ) има ли български комитет ?
    2. кой и как дава право на т.н. БХК да се меси в политиката и вътрешните ни работи ?
  • 14 патриотъ

    65 1 Отговор
    Ооо,те циганите били много чувствителни,бе!Права е госпожата и има право на собствено мнение,щом е пълнолетна и има лична карта!Никъде в законите не пише,че трябва да мисли еднакво със съпруга си!А най-големия маскарлък е в думите,че е недопустимо в една правова и демократична държава да имаш такова мнение!Ами къде тогава видяхте правовата и особено демократична държава?!Господа,приказвайте,но не се оливайте!След като се смятате за правова и демократична държава,значи всеки има право да има мнение и да го изкаже!Или не?
  • 15 на томи тъщата

    26 6 Отговор

    До коментар #11 от "Цецо":

    ахахаха, а избирателите на герп какво ще кажат сега, а??? шефът дали не е дърпал ушите на дончев вече, а???
    а тези, които казват браво на жената, да се попитат жената защо не държи сметка на мъжа си, че държавата не прилага законите спрямо циганите??? или мъжът й не е от властта???
  • 16 АЛО АЛО

    44 1 Отговор
    Тия сдружения са У ЦЕНТАРО НА МАЛАТА !!!! ИНАЧЕ, ЖАЛНА ИМ МАКЯ !!!!!
  • 17 Георги

    51 1 Отговор
    БХК можете с бодра крачка да вървите на майната си.
  • 18 бръммм

    45 2 Отговор
    светлана дончева за премиер 👍👍👍
  • 19 Янков

    53 2 Отговор
    Имам няколко въпроса(или предложения):
    Колко процента от българският народ, представлява БХК?
    Защо нито в един случай, БХК не застава зад българин, без значение кой е виновен?
    Моля БЛИЦ да изнесе данни, за финансирането на БХК!
    Браво на г-жа Дончева, ако се кандидатира за някоя знакова длъжност ,гласувам за нея!!!
  • 20 бай онзи

    43 2 Отговор
    аз ако съм на г-н Дончев така ще ги подкарам процедурно с проверки че свят ще им се извие за наглостта
  • 21 Комунист

    42 2 Отговор
    Евала на хубавицата,освен красива е и умна. Такива са рядкост.
  • 22 Иван

    31 1 Отговор
    Много здраве от Ицето Стоичков на БХК и родата ѝм
    Хайде много здраве
  • 23 Гост

    32 1 Отговор
    Браво на жената, тя трябва да е вицепремиер.
  • 24 дедо иван

    33 2 Отговор
    Антибългарските организации скачат като опарени от истината, която е написала публично Дончева, но това е реалността. Всеки има право на мнение, ако на някой не му харесва си е за негова сметка.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Inspektora

    24 1 Отговор
    БХК да го преименуват на ЦХК
  • 27 браво

    27 2 Отговор
    Права е жената, морковите свършиха , останаха само тоягите..ха ха.
    БХК да го ду..ат.
  • 28 Ескимос

    18 1 Отговор
    Браво .Не е въпрос на етнос, а на общество участваш ли с труд и дали си полезен .Ако не работиш нищо ,а само искаш ти се изключваш от обществото и никой не е длъжен да те храни особено като си здрав.Много точно казано.Дори трябва да правят като Норвегия.Вземат ги и повече не ги виждат защото има опасност за развитието на децата
  • 29 Чудно

    19 1 Отговор
    А пък аз призовавам БХК да си вдигат багажа и да напускат България. Завинаги!
  • 30 Иян

    12 1 Отговор
    Браво Дончева!
  • 31 Ия-Ник

    11 1 Отговор
    Браво,Дончева!
  • 32 Бхк

    16 1 Отговор
    БХК вън от държавата!! Трябва да им бъде забранено публично да изразяват фашистките си ощетяващи българското населене коментари!! Ансолютна забрана за тези родоизменници! ВЪН!!!
  • 33 onq s konq

    1 4 Отговор
    Ако Дончев се разграничи от съпругата си,има ли вероятност тя ДА МУ ЗАТРЪШНЕ ВРАТАТА НА ЛЕГЛОТО или ГАРАНТИРАНО?Ама това БХК не го мислят.

    Коментиран от #34

  • 34 Бенц

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "onq s konq":

    Е ти ще му дадеш твоята под наем...
  • 35 БОКО

    3 1 Отговор
    Г-жа Дончева, ПРЕЗИДЕНТ!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 радев

    1 1 Отговор
    стакава ще на ще стигне далече
  • 39 ура

    1 1 Отговор
    пак ви подведоха пропагандаторите от герб толкова сте прости за това герб до гроб!този томислав е толкова гнусен и нагьл!а гадните пропагандатори ви накараха да го харесвате!какви цигани ,какви 5 лева, каква сьпруга ,тези гадове от герб ще ни довьршат !слепи ли сте !
  • 40 ура

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТОА":

    вси4ко е ясно защо шаиката герб пе4ели!толкова елементарен популизьм и вси4ки викат ура!браво цецо ,гьобелс ряпи да яде!
  • 41 99933

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "goni":

    Не съм чул тъпия хелзински комитет да е казал нещо, когато някой мръсен циганин убие възрастна жена да и вземе петте лева. А колкото до теб или си много тъп или много папкаш от тези джендърски организации.
  • 42 ДО БХК

    1 0 Отговор
    ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА Е ЧАСТ ОТ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО .КОГАТО СИЧКИ ПОЧНАТ ДА МИСЛЯТ И СПОДЕЛЯТ ПО ШАБЛОНА БХК ТОГАВА ТВА ОБЩЕСТВО ЩЕ ПРЕДСТВЛЯВА МАТРИЦА ОТ ПЛАЗМОДИИ....
  • 43 Ела

    0 0 Отговор
    Ако ни забраняват да използваме 'езика на омразата', това не е ли директно нарушаване на нашите човешки права, на правото свободно да изкажеш мнението си? Защо не зареват и за това? И как изобщо е възможно неправителствена организация да си въобразява, че има право да се меси в политиката и управлението на държавата, че и тон да задава? Говеда!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове