Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 13:05 1 120 0

Холандският премиер обяснява в ЕП за скандалния сайт

  • холандия-
  • партията на свободата-
  • сайт-
  • еп

Европейският парламент реши да покани холандския премиер Марк Рюте да обясни позицията си за сайта на крайната десница, който призовава гражданите да съобщават за „вредите“, причинявани от граждани на Централна и Източна Европа в Холандия.

Евродепутатите решиха да обсъдят на 13 март, по време на следващата си сесия в Страсбург, сайта, създаден от Партията на свободата на Герт Вилдерс, която подкрепя в парламента коалиционното правителство на Рюте.

В тази връзка „призоваваме холандския премиер Марк Рюте да представи позицията на правителството и да обясни пред Европейския парламент оглушителното си мълчание по този въпрос“, заяви председателят на Групата на Европейската народна партия Джоузеф Дол, който стои в основата на инициативата.

„Окуражаването на омразата и дискриминацията“ и „критикуването на определена група хора по този начин противоречи на всички европейски и човешки ценности“, посочва Джоузеф Дол в комюнике.

Българските евродепутати излязоха с обща позицията по темата. Те заявиха, че се противопоставят на всеки опит за насаждане на ксенофобия и липса на толерантност в рамките на Европейския съюз.
 
В тази връзка изразяваме своето възмущение по повод последните опити на холандската Партия на свободата за дискриминиране на европейски граждани и за противопоставяне между тях, чрез поддържаната от нея интернет страница.
 
Ние не приемаме налагането на двойни стандарти и дискриминирането на български граждани и ще направим всичко, което е във възможностите ни на депутати в Европейския парламент, за да бъдат спазвани основните принципи и ценности на Европейския съюз.
 
Холандската федерация на агенциите за борба с дискриминациите съобщи вчера, че е получила близо 3000 жалби срещу сайта. Премиерът Марк Рюте запази мълчание относно призивите на посланиците на държави от Централна и Източна Европа в Холандия и на много холандски политически партии, които поискаха от него да осъди инициативата на Партията на свободата.

Във вторник той заяви, че правителството няма да заеме позиция по въпроса, като изтъкна, че интернет сайтът е на Партията на свободата, а не на правителството.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА