Last news in Fakti

13 Февруари, 2012 13:39 952 0

ВМРО с кампания за обжалване на новите цени на водата в различни градове

  • софия-
  • кампания-
  • обжалване-
  • цени-
  • водата

ВМРО – Българско национално движение подаде жалба заради повишената цена на водата в Хасково. Това е част от поредицата обжалвания пред Върховния административен съд (ВАС) на решенията за ДКЕВР за увеличаване на цената на водата за потребители, съобщиха от ВМРО.
Кампанията с името „Водоснабдяването - в обществени ръце” започна от София и Варна и ще продължи в още градове.
След поредното увеличение цената на водата в Хасково става 2,90 лв. за куб. метър вода. Председателката на ВМРО в града Недялка Иванова и нейният заместник Красимир Мирчев обявиха, че канят всички заинтересувани потребители да се присъединят като жалбоподатели. 
Според партията ВиК дружеството не е спазило заложените норми за загуба на вода, а и си е позволило промяна на бизнесплана си „в движение”, което е недопустимо и незаконосъобразно.
От ВМРО подозират дружеството, че с по-високата цена за потребители просто се опитва да компенсира резултатите от текущата си дейност, които се оказват по-лоши от заложените и очакваните. Одобрението от страна на ДКЕВР за по-високата цена е в разрез със самите изисквания на регулатора.  
Кампанията срещу новите цени на водата започна в София, където заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки поиска разваляне на концесията на „Софийска вода”. ВМРО обжалва повишението на цената пред ВАС и подготвя местен референдум през март за връщане на водата на София на публично управление.
Преди две седмици подобни действия започна във Варна другият зам.-председател на ВМРО Костадин Костадинов.
Анализът на експертите на ВМРО показва, че сериозни нарушения в работата на ВиК операторите има също в Пловдив и в Бургас. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обаче продължава да одобрява искания от дружества за увеличение на потребителските цени.
Скандалното е, че при почти всички оператори ДКЕВР работи с еднакъв маниер – допуска увеличение на цените, без да са изпълнени основни заложени и изискуеми показатели в работата на дружествата.
Получава се парадокс, в който ВиК дружествата не спазват заложените параметри, но на практика са поощрявани от страна на ДКЕВР, която допуска нови повишавания на потребителските цени.
Вместо наказания и глоби, ВиК операторите получават нови насърчения да нарушават закона.
ВМРО е в готовност да организира протести срещу беззаконията на ДКЕВР и ВиК дружествата в цялата страна. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е категоричен, че монополите продължават да действат с еднаква наглост и безпардонност към потребителите.
Преди година в София протест на ВМРО-БНД срещу правителственото покровителство върху монополите събра 3 хиляди души пред Министерския съвет. В следващите месеци пък в основни градове на страната имаше протести срещу електроразпределителните дружества и другите монополи.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА