22 Юни, 2018 11:01 1 859 9

Отказаха ел. количка на диабетик с байпас и без крак

  • диабетик-
  • байпас-
  • ампутиран крак

От ТЕЛК решили, че има достатъчно здрави ръце

Плевенчанин с ампутиран крак, който страда от диабет и е с байпас на сърцето, получи отказ от ТЕЛК за електрическа инвалидна количка, тъй като имал здрави ръце. За решението на комисията разказа дъщерята на потърпевшия Валентина Димитрова във фейсбук.

По думите ѝ, баща ѝ е с ампутиран крак от 17 години, а кардиолозите препоръчали да не се натоварва.

"Беше му отказана електрическа количка, тъй като имал две здрави ръце, с които можел да бута обикновената. На въпроса ми как ще са случи това, след като той има байпас и не трябва да са натоварва, служителката ми отговори, че това е наша грижа и трябва да си го гледаме. Къса ми се сърцето, като гледам как отнемат последния шанс на баща ми да бъде поне малко пълноценен човек, как го обричат да бъде напълно зависим и болен! Затова питам- Докога ще се отпускат помощи и колички избирателно и не толкова-срещу пари? А на тези от нас крайно нуждаещите се, ще се отказват, та да са чувстваме все по болни и безполезни от всякога? ДОКОГА??? Моля за съвет, ако някой има подобен случай!", призова плевенчанката.

Тя и баща ѝ са обжалвали решението, но отново били изпратени в ТЕЛК-Плевен, откъдето получили втори отказ.

"Директно ни казаха че колкото и да обжалваме и да се явяваме, резултатът ще е един и същ, няма пареза на ръце - няма количка. Че той, ако е с пареза на ръцете, тогава за какво му е такава, да не ми е изпила чавка ума че да го пусна навън в случая", пише още Димитрова, която допълва, че семейството не разполага със средства, за да закупи само необходимата количка.

Постът й е споделен от десетки потребители в социалната мрежа, които се възмущават от решението на експертите и съветват жената да се обърне към Министерството на здравеопазването.

Проверка на Дир.бг показа, че цените на новите електрически инвалидни колички започват от 3000 лева и стигат до 10 000 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12 без 5

    12 1 Отговор
    ПЛАНОВОТО ЕКС-ТЕРМИНИРАНЕ НА АНТИ-ДЪРЖАВАТА Е В РАЗГАРА СИ,налага се задължителна евакуация иначе сме пътници
  • 2 Боко телк-а

    22 0 Отговор
    Важното е че депутататите се возят в нови скъпи и прескъпи лимузини !
  • 3 Бай

    14 0 Отговор
    Жал ми е за инвалидите още повече като чета подобни неща .Нека тази държава да се грижи за тях това са хора с неравностойно положение и на всеки един от нас може да се случи.Мъчно ми е ,,
  • 4 гост

    16 0 Отговор
    Тези нещастни хора може по корем да се влачат докато се дават пари за всевъзмижни луксозни подробности покрай 240те хрантутници. Убихте държавата.
  • 5 Спиридон Долидзе

    14 0 Отговор
    Вместо да си купуват самолетни билети и да си возят дебелите напарфюмирани задници по света да купят това което е нужно за хората в неравностойно положение.
  • 6 гост

    6 2 Отговор
    Баба ми беше инвалид, имаше почти нова обикновенна количка, която след нейната смърт исках да върна на социланите, за да я дадат по предназначение. Една такава струва към 300-400лв нова. Ето какво ми каза социалният работник: ние имаме цяла стая с почти нови колички, които никой не иска да приеме. Всички на които им се полагат колички от социалните идват с бележка и настояват за чисто нова, това, че може да се спестят тези пари и да вземат втора ръка без следи от употреба е недопустимо, а социалните не могат да им откажат и нямат законово основание да го направят. Така хиляди левове биват изгорени без каквато и да е полза или смисъл, или да кажем няколко електрически колички се прахосват заради безумие и "права". После половината цигани са с ТЕЛК и на тях им го дават, циганките висят по банкоматите и получават стотици левове, а на работещите българи нищо, та дори както се вижда при крайна нужда пак не получават задължителната социална помощ. За какво ми взимат на мен пари като не дават на този човек шанс да бъде самостоятелен?
  • 7 Stefko 88

    6 0 Отговор
    Щом можеш да отидеш на лекар значи ще можеш да отидеш и на работа.

    Риалити в България....

    Аз не мисля да доживявам до пенсия. Ония ден като пътувах към морето минах по моста преди прохода Витиня и викам на мойте... Тука са ми пенсионните планове ама те май не ме разбраха. И по-добре. Аз няма да живея в унижение. А на всички политици и комунисти им пожелавам след тежки болести рак да не им подмине децата , а на тях дълъг живот , че да гледат болни.
  • 8 НАТО ВЕЦ

    0 5 Отговор
    А хрумна ли му на някой, че този човек може да е и със силно увредено зрение и това да е мотива за отказ. Диабетът уврежда всички съдове и не прощава и на очите. Всички безусловно вярват на дъщерята, а на си и помислят, че може да заблуждава. Имам познат в ТЕЛК и ако чуете даже малка част от това, което се случва ежедневно, друга песен ще запеете. Сигурно никой от вас не е виждал такава количка, шматкаща се на слалом между автомобилите? Разказвали са ми за случай, когато настигат нощем по шосето дядка с такава количка, возещ в скута си внучето. Ами ако ви изкочи на вас някой такъв и го прегазите?!...Нещата не винаги са такива, каквито някой ви ги поднася.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове