3 Юли, 2018 12:47 33 890 44

Вижте на кои коли само ще слагат нови номера

  • номера-
  • регистрационни табели

Колите вече няма да показват от кой град е човек, защото ще отпаднат буквите в регистрационните номера на автомобилите.

От кога тази промяна ще влезе в сила коментира заместник-министърът на транспорта Ангел Попов в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

„Валидните номера няма да бъдат подменяни. Ще бъдат подменяни само номерата на автомобилите първа регистрация и при съответна промяна - продажба или друго обстоятелство“, обясни Ангел Попов.

По думите му, има и други страни, които са се отказали от този регионален принцип на номерата.

„В Европа регистрацията на един автомобил е изключително елементарна и проста операция. За разлика от България. Средно на ден само в София се регистрират между 800 и 900 автомобила на ден - това е изключително тежка процедура, която нарушава определени правила. Всеки автомобил, който влезе в България за първа регистрация, той трябва да премине на технически преглед, тоест да се установи неговата годност - техническа и екологична. Това в момента не се правеше и от там излезе идеята това да бъде разпределено в определени пунктове за технически прегледи, върху които да бъде сложена изключително тежка регулация с тежки критерии по отношение на тяхната обезпеченост, на средствата, с които се извършва тази проверка. Агенция "Автомобилна администрация" има система за контрол на техническите пунктове, ние сме я надградили и сме създали една система, която автоматично да контролираме всички показатели на уредите, които са вътре в тези технически пунктове“, заяви Попов.

Така тези пунктове освен първоначалния преглед, ще издават и номерата, поясни той и допълни, че идеята е дългите опашки да изчезнат и да бъде по-лесно за хората.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 xaxa

    83 6 Отговор
    Това стана ясно вече! Кво праим с данъците?

    Коментиран от #15, #29

  • 2 Peppi

    94 5 Отговор
    Бяха ви необходими години да го измислите!!!
  • 3 Гост

    84 4 Отговор
    Като идея - добре, но предвид опита ни с реализациите на добрите идеи, много, ама много съм песимистично настроен. Дано ме опровергаете!
  • 4 номерът е личен

    108 3 Отговор
    а най лесно е като при гърчетата !
    номерът е личен - на човек - купува си нова кола - слага си неговият си номер !

    Коментиран от #19

  • 5 Гошо

    111 44 Отговор
    Лошо, така няма да мога да различавам селяните с номера започващи с "С", "СА" , "СВ" това са най-опасните джигити.

    Коментиран от #8, #28, #36

  • 6 656

    65 0 Отговор
    Е няма да има майтапи като например номер ОВ4444АР

    Коментиран от #22

  • 7 ббб

    57 14 Отговор
    НАЙ НЕКАДЪРНИТЕ ШОФЬОРИ В РБЪЛГАРИЯ СА С РЕГИСТРАЦИЯ- Е-БЛАГОЕВГРАДСКА-ЩОМ ВИДИШ ТАКЪВ НОМЕР БЯГАЙ ИЛИ СПИРАЙ

    Коментиран от #25, #32

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Никъде

    61 4 Отговор
    в Европа не съм виждал номера само с цифри, поне една буква има. Не е задължително да показва от кой град си. Поредната глупост.

    Коментиран от #13

  • 10 Стефан

    56 2 Отговор
    Тъпанари!
    Я въведете като в Австрия и плащането на данък само върху регистрационни табели. Стига сте крали пари и после да усвоявате.
  • 11 ТОА

    54 21 Отговор
    EEEEE сега регистрациите като Х; СН; няма да предупреждават за наличието на малоумник зад волана
  • 12 поредното малоумие

    33 11 Отговор
    Ся едва ли има някой, който да не смята, че най-големи идиоти са майна драйвърите РВ след това, ако искате слагайте "еленчетата" Е и пр. малоумници по пътищата ! И да как сега, ще се пазим от тях??? Според мен този зскон е лобистки и в полза на селяндурите комплексари, като карат в Софето да не ги освиркват !
    Подкрепям мнение #4, че номера трябва да е личен, а не да се пълни гушата на всякакви частници, които искат да печатат и раздават номера !
    Истинският проблем е че свършват комбинациите за софийски регистраци и няма подходяща нова буквена комбинация!!! Ако номерата бяха лични с право на продсжба, прехвърляне, наследяване и т.н. нямаше да е така !!!

    Коментиран от #30

  • 13 Гост

    8 10 Отговор

    До коментар #9 от "Никъде":

    С изказването си показваш, че имаш проблем с прочитането и асимилирането на информацията, която ти се предоставя! Къде прочете, че регистрационните табели ще са съставени САМО от цифри?!! Чел - недочел, разбрал - недоразбрал! Аман от умствени капацитети! Иначе - да, най-добре е регистрационната табела да не е във функция от местоживеенето на собственика и да е персонална. Ще отпаднат адски много проблеми.

    Коментиран от #18, #20

  • 14 Крокодил

    23 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: и от там излезе идеята това да бъде разпределено в определени пунктове за технически прегледи, върху които да бъде сложена изключително тежка регулация с тежки критерии.....
    Думите които правят впечатление са " в определени пунктове за технически прегледи"- разбирай на наши хора, а тези "тежки" критерии и в момента се покриват от болшинството пунктове!!!
    А имайки предвид че ще са на наши хора, пунктовете ще се проверяват само формално!?
    Не съм песимист, но обикновено така става по тези географски ширини.
  • 15 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "xaxa":

    Вдигаме ги.
  • 16 Гост

    29 9 Отговор
    Абсолютна тъпотия и безмислица. Ще видите,дано не съм прав,ще ни принудят всички да си сменим номерата за да напълним пак на някой наш човек джоба. Нищо в България не се прави току така. Всичко се прави заради някой

    Коментиран от #26

  • 17 Я па тоя се изказа

    5 2 Отговор
    Колите вече няма да показват от кой град е човек, защото ще отпаднат буквите в регистрационните номера на автомобилите.
  • 18 Май

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    ти имаш проблем!
  • 19 питанка

    6 9 Отговор

    До коментар #4 от "номерът е личен":

    Ми ако сте двама - трима собственици, както е при наследството или вече имаш кола, а искаш втора, тогава какъв № слагаш?

    Коментиран от #37

  • 20 тука пише така

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Публикувано във факти.бг: ... защото ще отпаднат буквите в регистрационните номера на автомобилите.
  • 21 Гост

    22 0 Отговор
    Да, бе, да! Голям преглед се прави при нов внос кола, няма що! Даже на майтап съм ги питал на канала, кога успяха да проверят всички точки от чек листа и започват да ме гледат лошо.
    На хартия всичко е променено, реално сами един спирачки гледат. Ако това е предостатъчно една кола да е напълно изправна както технически, така и екологично, то нямам думи.
    На запад човек като си купи нова кола, може да използва номерата от предишната си кола за нейната регистрация! Хем не плаща допълнително за нови номера, хем е по-лесно за всички. Но БГ някой малоумник е измислил, че рег. номер трябва да е единен и не може да се ползва на друга кола, дори и предната да е бракувана преди 10-15 години. То затова С, СА, СВ и не стигат номерата.

    Проблемът не е в 800-900 коли, които се регистрират дневно в София. В по-малките градове за значително по-малко колите и отнема поне същото и ако не даже повече време. Проблемът е в системата, че за всички роднини трябва да бъдат намерени работни места. Минаваш няколко гишета, 5 човека вършат работа, която примерно в Германия се върши от един човек и минаваш само на едно гише! Допълнително так има номерца за чакащите, няма такива да минават някакви вътрешни хора връзкари с по 10-20 коли за оправяне...
  • 22 Гост

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "656":

    или К 0003 АР
  • 23 vasik atanasova

    17 3 Отговор
    нови простотиии
    писна ми вече
  • 24 Госта

    34 5 Отговор
    На мен идеята не ми харесва. За мен е много лесно да се ориентирам когато видя кола с регистрация от друг град да съм една идея по внимателен защото съгласете се често се случва тези хора да не са съвсем наясно по коя улица трябва да завият, бавят се оглеждат се налага се да правят по резки маневри, а така аз си ги знам спазвам си дистанция съм една идея по спокоен че няма да участвам в някое ПТП.
  • 25 sls

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "ббб":

    Заралии не им отстъпват.
    Знаят да шофират само направо.
  • 26 Димов

    29 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Сега ще се вземат едни пари за да махнат буквите от номерата.
    После ще решат, че не е било добра идея, и ще вземат още пари, че да ги върнат, както са били.
  • 27 Манго

    7 2 Отговор
    Няма да отпаднат всички букви, а само тези, които показват "окръзите". Ако ги заменят по турския образец с двуцифрен номер, постоянен за отделните области/окръзи/градове бързо ще научим как да разпознаваме кой откъде е. Въпросът е да разрешат регистрацията в повече пунктове, за да няма опашки, както и различни по брой комбинации от букви и цифри в останалата част от номера, за да не "свършват" бързо сериите. Що се отнася до плащането на данъците, проблем няма. След регистрацията, където и да е тя пунктът ще изпраща необходимата информация до общината, където е постоянния адрес на собственика на автомобила.
  • 28 Гошко Прасето

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    Гошо, Гошоооо, доста си прост моето моме!
  • 29 бачо

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "xaxa":

    Данъците са ясни колега 102 к.с.-140лв.,Толкова платих миналата година ...да са живи и здрави.
    Тази година съм с колело ,ако не ме глобят за каска и жилетка.
    Догодина с 200 и пеш.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ганчо зубидренката

    10 1 Отговор
    Сменях талоните на форда през 2009 г,че счупи двигател,а скоро щях да го продавам.
    Минаха ме на канала за спирачки и свериха номерата на рама и "новия"двигател.
    Скоро след това купих друга кола.
    Не замериха нито спирачки,нито се наведоха да погледнат номера на двигателя.
    Приеха на честна дума италианските документи.
    Преди 2 години взех една трошка за градско каране.
    Смениха номерата и талоните за 20 минути.
    Трудно стигнах до канала.
    Веднъж минаха 50 собственика,след това раздадоха още веднъж номерцата.
    Уредих се с номер 44.
    Сутринта бях пред КАТ в 7 и 30
    Влязох за документи в 12 без 5

    Шок и ужас.Един ден загуба за 2 ламаринки и 2 ламинирани листа.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бай Тошо

    5 2 Отговор
    Поредната шитня. Какво лошо има да срещнеш свой земляк по пътищата , на кому е нужно това криене
  • 34 Наблюдател

    8 0 Отговор
    Как имат средства за тежък контрол над частни пунктве, а нямат средства за контрол над КАТ - за да вървят там нещата нормално ?!
  • 35 Селяни управляват кочината

    6 1 Отговор
    ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА !!!!!!!!!!МАХАМ СЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бачо Киро

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "питанка":

    Не го слушай Бастуня, нищо не разбира. Номерата в Гърция не са лични, чул нещо някъде и дрънка...
    Номерата в Гърция на една кола просто са постоянни, демек регистрираш за първи път да речем в Пловдив, слагаш пловдивски табели. И 10 пъти да смени собственика, номерата си остават, без значение в кой град са новите собственици.
    Сменят се само ако върнеш номерата и я спреш от движение, а по-късно я пуснеш наново, но това принципно се прави от хора които не ползват дадена кола, за да не плащат таксите, които вървят автоматично, дори застраховка вече ако нямаш ти идва "честитка" с автоматична застраховка с глоба... Имаш ли номера си длъжен да имаш платени такси и застраховка, само ако върнеш номерата не плащаш.
  • 38 Фея

    7 0 Отговор
    Не се сърдете драги съграждани.На този фон от разбити пътища,лошо здравеопазване ,лошо образование ,ниски заплати и пенсии,безработица,високи цени в магазините високи данъци и какво ли още не.Сега пак са на линия номерата на колите.Докога ще търпим тези издевателства върху нас?
  • 39 45TRP;

    5 1 Отговор
    РЕГИСТРАЦИЯТА НА КОЛА СЕГА И БЕЗУМНО ОРГАНИЗИРАНА ПО-СКОРО ДЕЗОРГАНИЗИРАНА И ПРИМИТИВНА ДЕЙНОСТ.
    ОСНОВНО СЕ ИЗВЪРШВА ОТ БАБКИ В ПРЕПЕНСИОНА ВЪЗРАСТ И САМО НА ЕДНА ТОЧКА ОТ УНИФОРМЕН СЛУЖИТЕЛ.
    РАБОТИ СЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МУДНО,ПРИМИТИВНО,АРХАИЧНО.
    ПАЕЖИНИ И ВИСЯЩИ МАЗИЛКИ СА В ХАЛЕТАТА И КОРИДОРИТЕ.
    НЯМА ДОСТАТЪЧНО МЕСТА ЗА СЯДАНЕ,ТОАЛЕТНИ А ДВОРОВЕТЕ НА КАТ СА ОБРАСЛИ В БУРЕНИ,ИЗХВЪРЛЕНИ ПЛАСМАСИ В ДРАКАЛАЦИТЕ ПЪК СА ИМПРОВИЗИРАНИТЕ ТОАЛЕТНИ.
    Е КАКВО ДА Е ДОВЕРИЕТО И РЕСПЕКТА КЪМ ИНСТИТУЦИЯТА.
  • 40 2018

    2 0 Отговор
    Това е проект за 3000г споко
  • 41 Джигити

    1 1 Отговор
    Ами сега как ще ги различаваме ОВ, ВР, СН, РК
  • 42 загрижен

    1 1 Отговор
    Пропусна : H, M, другите си карат нормално
  • 43 Близнак

    0 0 Отговор
    За Русе Р и за Силистра СС бе толкова красиво и изчистено. До сега знаехме, че като е от друг град, като направи грешка( за престой на кръстовище примерно), и му отстъпвахме път да мине, а сега ще бъде още по-голяма селяния.
  • 44 Близнак

    0 0 Отговор
    А и сигурно, като са само цифри, ще са повече от 4. Т.е. при ПТП може директно да избяга, ще е по трудно да се запомнят повече числа. Иначе това за пунктовете не е лоша идеа. Но да махнат буквата на града, пълен хаос. Не се вслушват в народа...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове