4 Юли, 2018 23:30 1 831 5

АБВ: Пропуснахме Дунавската стратегия

  • абв-
  • председателство-
  • дунавска стратегия

АБВ настоява за оставката на постоянния представител на България в ЕС – Димитър Цанчев, заради провала на кандидатурата на Ивайло Калфин за шеф на ОЛАФ

АБВ: Пропуснахме Дунавската стратегия - 1

Председателството ни нямаше някакви гафове, но въпросът е какво постигнахме. Приоритет беше Западните Балкани и тяхната евроинтеграция. От гледна точка на интересите на България интеграцията на Западните Балкани бе много важна и много добро постижение. За страната ни обаче имаше още един субприоритет – въпросът за Черноморското сътрудничество.

Очевидно, че при сегашната геополитическа обстановка някакъв сериозен напредък надали можеше да се очаква, но ние можеше все пак да повдигнем този жизненоважен не само за нас въпрос, а за редица страни в региона, както и за ЕС. Това заяви по време на пресконференция членът на ИБ на АБВ доц. Георги Кючуков.

По думите му, въпреки ясно заявения от България приоритет, страните от Западните Балкани не получиха това, което очакваха. „Може би в настоящата геостратегическа обстановка това можеше само да се постигне. Те обаче дори не фигурират в Декларацията от София, дори не са наричани страни от Западните Балкани, а само партньори“, посочи той.

„В тази връзка твърдя, че освен точно определения приоритет, нашето председателство допусна и една тактическа грешка. Нямаше нужда наши представители да обикалят столиците на Западните Балкани и да ги убеждават колко полезно би било да са членки на ЕС и НАТО, в което те са убедени. Лобирането трябваше да стане в столиците на Западна, което щеше да има по голям ефект. Все пак смятам, че самото повдигане на въпроса за Западните Балкани един успех за нашата страна“, посочи още доц. Кючуков.

„ЕК и Съвета на ЕС системно избягват стартирането на дискусията за бъдещето на Европа от гледна точка на Брекзит и натрупването във времето на проблеми. Например проблемът, свързан с миграционната политика или по-точно липсата на миграционна политика и напрежението, което това предизвиква в европейските държави. Също така засягането на темата с Дунавската стратегия е голям пропуск.

Защото България, Австрия, Румъния са три дунавски държави. Дунавската стратегия можеше да придобие реална плът. Т.е. това са два пропуска, които са в резултат на липсата на политика от страна на европейските институции, свързани с Черноморския и Дунавския регион“, посочи от своя страна председателят на АБВ Румен Петков. Той постави и специален акцент върху разделението, което политиката по мигрантските въпроси поражда на Стария континент. „Безпокои ни факта, че по миграцията се търсят решения, които са извънобщностни.

Германия обявява, че ще търси двустранни споразумения, което означава загърбване на общностния дух. То е демонстрация на неспособността да се формира обща политика. Европа продължава да бяга от големия въпрос за отговорността за тази миграционна война, в която се намираме. САЩ и НАТО много бурно подкрепиха Арабската пролет. Днес обаче ние сме домакините на гостите от тази Арабска пролет. Въпросът за отговорността на това решение не се поставя. Ако ние не продължаваме да търсим отговорност от тези, които ни докараха 10 млн. мигранти, включително и персонална, значи Европа е в много лошо положение“, категоричен бе той.

Петков коментира иронично и поведението на Цветан Цветанов, който определи като основна опасност за България държави като Русия и Китай. “Ако някой от журналистите види Цветанов, нека да му каже, че Хо Ши Мин не е китаец. Той е управлявал Виетнам преди много години. Защото според мен Цветанов бърка днешен Китай с Виетнам, в годините на управление на Хо Ши Мин. Не може да се изправяме срещу Китай, който е инвеститор, едва ли не номер едно в съседните нам държави и после да питаме защо китайците ги няма тук у нас. Е как да ги има като имаме такива нелепи образувания в парламента си“.

В заключение председателят на АБВ настоя за оставката на постоянния представител на България в ЕС - Димитър Цанчев, който по думите му е направил всичко възможно, за да провали кандидатурата на Ивайло Калфин за ръководител на ОЛАФ. „Този негодник вместо да подкрепи кандидатурата на Ивайло Калфин, който имаше сериозни шансове за ОЛАФ, включително се постара и да не председателства Съвета, когато се обсъждаше този въпрос. Ако за външния министър, министър-председателя и президента на републиката ни това е приемливо, по-добре да закрием представителството си в Брюксел. Да не се бориш за собствения си кандидат е национално предателство. Това е недопустимо. Хора с такъв тип нихилистично отношение трябва да получават заслуженото веднага“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кълвач

    3 0 Отговор
    Ха, ха! Запалката си е помислил, че Тиквата ще остави Калфин да стане шеф на ОЛАФ!! Голям смях!!! И да му търси гепени кинти! Запалка, съвсем изпростя!!
  • 2 Жжжж

    2 0 Отговор
    Пияници!
  • 3 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    Това европредседателство на България колко време продължи - два часа, две седмици или два месеца ?
    Къде бяха тези "батковци" през това време ?
    Работата свършена - сега и търсят недостатъци.....
    Имах колега, който мъдро казваше : " На готовата работа, и най-големия простак може да намери кусур ! "
    Ще излезе прав ........
  • 4 Пешо

    1 0 Отговор
    Те щото тея убавци по-добре щяха да свършат работата.
  • 5 дери

    1 0 Отговор
    СМЕШНИЦИ АБВ КОЙ ВИ ПОЗНАВАШЕ ДРУГАЯРЮ ПЕТКОВ,
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове