Last news in Fakti

17 Февруари, 2012 11:08 537 1

Ратифицирахме договора за членство на Хърватия в ЕС

  • хърватия-
  • членство-
  • ес-
  • ратификация
Ратифицирахме договора за членство на Хърватия в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

С пълно единодушие на двете четения в Народното събрание България ратифицира Договора за присъединяване на Хърватия към ЕС. По покана на председателя на парламента Цецка Цачева на посещение у нас е председателят на хърватския парламент Борис Шпрем, който присъства на заседанието.

Цачева официално посрещна хърватските гости на парадния вход на парламента, а Борис Шпрем и делегатите влязоха сред шпалир от гвардейци. В делегацията на парламента на Хърватия са и председателят на Комисията по външна политика Милорад Пуповац, председателят на Комисията по европейска интеграция Даниел Мондекар и нейния заместник-председател Гордан Яндрокович.

„Успехите на приятелска Хърватия по пътя към европейското семейство трябва да бъдат стимул и вдъхновение за други страни от региона, устремени към своето европейско бъдеще“, заяви Цачева. "По този начин страната ни за пореден път отправя посланието, че подкрепя европейската перспектива на Балканите", допълни тя.

"Сигурен съм, че България и Хърватия две страни, които знаят цената на свободата, на суверенитета, каза той. От изключително значение за всички нас е да застанем изправени и горди и да се противопоставим на всеки опит ценностите на Европа да бъдат разрушени, посочи той. Нашето естествено културно и историческо място е именно в Европа, тя действа като силен магнит на всички страни", заяви в приветствието си външният министър Николай Младенов.

Председателят на ПГ на КБ и председател на ПЕС Сергей Станишев изрази категоричната подкрепа на депутатите от КБ за присъединяването на Република Хърватия към ЕС. "Извървяният път показва политическата воля и желание на хърватския народ да върви заедно с останалите народи от ЕС към едно по-добро демократично, социално, икономически проспериращо бъдеще", подчерта той.

Членството в ЕС предлага на страните от Югоизточна Европа най-доброто бъдеще на народите от нашия регион – мир, добросъседство, регионално сътрудничество и общ модел на икономическо сътрудничество и контакти между гражданите, посочи червеният лидер. Само след година и няколко месеца убеден съм, че Хърватия ще бъде пълноправен член на ЕС, каза той. След нея тази перспектива имат и други страни от Западните Балкани – Черна гора, Македония, Република Сърбия, изрази надежда той. И добави: ПЕС и БСП няма да се успокоим, докато всички страни от Западните Балкани не станат пълноправни членове на ЕС.

За нас, народните представители от ДПС днешният акт е от изключително значение не само за Хърватия, не само за страните от Западните Балкани, но и за цяла Европа, започна словото си зам.-председателят на НС Юнал Лютфи. Хърватия от обявяването на своята независимост до сега винаги са имали за свой приоритет присъединяването към ЕС и от средата на следващата година тя ще бъде 28-та страна-членка, посочи той.

Хърватското общество успя да се пребори с редица проблеми, стандартът на живот в тази страна е близък до този на държавите в Западна Европа, призна напредъка й народният представител от ДПС. Тя може да бъде сочена за пример като толерантна държава по отношение на своите малцинства, въпреки трудните проблеми от миналото, отбеляза Лютфи. Европа още веднъж показва, че Балканският полуостров е част от континента, а ДПС приветства приемането на Хърватия в ЕС, каза Лютфи като прикани колегите си единодушно да подкрепят ратификацията.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пловдив

    0 0 Отговор
    Смешно е,че точно ние сме тръгнали да ратифицираме договора на държава,която е с милион пъти по-европейски манталитет от нас...