9 Юли, 2018 22:30 3 547 7

Красивата природа в Антоновско привлича вече и чужденци

  • антоново-
  • чужденци-
  • природа

Красивата природа в Антоновско привлича вече и чужденци. Предимствата на региона - близостта с Предбалкана, чистият въздух и девствените кътчета, вече са забелязани и от чужденци, разказа за БТА кметският наместник на Стеврек и Чеканци Ружди Хабилов.

В общинската управа има информация, че германец с български корени изкупува къщи в село Чеканци, с намерението да инвестира в селски и в културен туризъм. Новият жител на Чеканци - Ернст Трифон Юде, е пенсиониран зъболекар и любител художник. Изкушен от природата, идеята му е да организира пленери за германски художници или ценители на изобразителното изкуство, каза Хабилов. По думите му по време на пребиваването си в селото чужденецът споделил, че е впечатлен от архитектурата на старинните къщи с основи от зидан камък и дървен втори етаж.

Макар и вече рушащи се, къщите тук се продават от 5 000 лева до 15 000 лева, в зависимост от състоянието им. Докато в Стеврек имотите започват от 10 000 лева, допълни кметският наместник. По думите му вече има няколко къщи, закупени от жители на Балчик и Варна, които заменят шума на морето с тишината на Балкана и ромола на стеврешката река.

"И ако жителите на Чеканци днес са не повече от 30, то тези на Стеврек са близо 400. В селото има детска градина и училище - което значи, че има живот. Местните хора макар и да работят в чужбина, инвестират в бащините си имоти, с идеята да се върнат и останат тук до старини - сред зеленината на стеврешкия Балкан и потопени в историята на края си. Защото Стеврек, освен с красива природа - вирчета на Стара речка за любителите на риболова; бързеи за рафтинг и кътчета за усамотения с барбекю и беседки, посреща и с забележителности: като стария Римски мост, датиран от Х век, изградената еко-пътека "Стара река", която води към старината. Разположена между селата Стеврек и Богомолско, екопътеката е колкото закътана в прохладните гори и планински извивки, толкова и достъпна от близките автомобилни пътища", разказа Хабилов.

В обхвата на община Антоново влизат общо 62 населени места. Така тя се нарежда сред тези с най-много села, най-разпръснати из територията й и отдалечени от общинския център. В 15-тина от тях обезлюдяването е трайна тенденция и днес тук са останали да живеят по двама-трима души. Всичко това ги прави трудни за "обгрижване", но се справяме и зиме, и лете, каза за БТА кметът на Антоново Хайредин Мехмедов. Той допълни, че въпреки красивата природа на региона села в Антоновско обезлюдяват. Основната причина за напускането на родните места е липсата на препитание и преселването на хората към по-големите градове или извън страната, отбеляза Мехмедов.

Пример за безлюдно село е Долна Златица, обитавано от четирима души в напреднала възраст, които са и трудноподвижни, разказва кметският наместник Бинна Адем, отговаряща за три населени места с население 26 души - Долна и Горна Златица и Пиринец. "Преди години тукашните хора се занимавали с животновъдство, днес малцината останали гледат по някоя кокошка в двора си или овца. В градините си сеят зеленчуци, които да ползват в ежедневието си, защото в селото няма магазин", обясни Адем.

Кметът на Антоново Хайредин Мехмедов допълни, че кметските наместници са всичко за хората в обезлюдените места: и доставчици на стоки от първа необходимост, и аптекари, и душеприказчици. Всеки понеделник те им закупуват продукти от Антоново, за да изкарат седмицата. Останали са тук, защото милеят за родния дом, не го напускат, въпреки трудностите и рушащите се къщи, посочи кметът Мехмедов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 asd

    5 1 Отговор
    Пълни глупости в статията... Чеканци и Стеврек са на края на общината на поне половин час път от Антоново или главния път София-Варна и са в началото на балкана. Чеканци от едно време си е повече като махала и няма как да има повече хора, просто няма къщи. Стеврек си е село и страда от стандартния синдром с преобладаващо население от етноса. Така е в почти всички села от региона и тук таме има някой и друг излъгал се да си купи имот там. Преди повече от 20 години беше доста по-различно, населението в селата беше основно българи като имаше тук таме роми основно да водят домашния добитък. Нещата се промениха... В момента преобладаващо население в голяма част на района е ромското.

    Коментиран от #5, #7

  • 3 4321

    1 2 Отговор
    Така ще е кмете докато се назначават само роднини без образование в община полиция и други служби така ще е.Избягахме и няма да се върнем никога.
  • 4 пълни глубости

    1 1 Отговор
    Простотиите на общината нямат граница!тук умишлено се обезлюдява района за да може да се краде.а тук много се краде.кмет няма той е в голяма зависимост от депутати и областния координатор.това което се пише за Чеканци е поредната бомба за да може и там да се откраднат парите за път!
  • 5 Асд

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "asd":

    Няма да е лошо, когато някой се изказва, да бъдат изложени поне малко факти и доказателства. В Стеврек и района никога не е имало роми. От много време насам (най-малко 50 години)населението е смесено - християни и мюсюлмани (българи и турци), но не и роми. Да не заблуждаваме хората с празни приказки на хора, които са встрани от района и живота на жителите
  • 6 Природа

    3 1 Отговор
    Всеки може да си пише каквото пожелае. Особено интересни тези, които предават негативни послания. Но и всеки може сам да си направи изводите, какво е положението. Скоро бях по Стеврек и Чеканци, и мога да кажа, че такава природа и такива добросърдечни хора няма никъде. Улиците са чисти и асфалтирани. Вярно, че проблемът с безработицата и обезлюдяването дърпа селата назад, но не е ли така в цялата ни мила родина. Така че нека бъдем малко по-позитивни, защото с това мислене едва ли ще бъдем много полезни за обществото ни.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове