Last news in Fakti

13 Юли, 2018 15:40 1 891 13

"Обединени патриоти" със сигнал до ЮНЕСКО заради джамия

  • вмро-
  • обединени патриоти-
  • джамия-
  • охрид-
  • юнеско

ВМРО с обезпокоителен сигнал от Охрид

"Обединени патриоти" със сигнал до ЮНЕСКО заради джамия - 1

Сигнал до ЮНЕСКО заради издигането на 32-метрова джамия на мястото на християнски храм в Охрид пращат с официално писмо народният представител от ВМРО и заместник-председател на външната комисия Красимир Богданов, неговият колега от коалицията Петър Петров от още няколко депутати от ПГ „Обединени патриоти“. Писмото е адресирано до Изпълнителния директор за Югоизточна Европа на ЮНЕСКО г-жа Одри Азуле, съобщиха от партията.

Писмото цитира факти, подадени от жители на Охрид, при посещение на патриотите в града. Хората са обезпокоени, че в предвидената консервация на джамията „Али Паша“ се допускат сериозни нарушения. Гражданското обединение „СOВЕСТ“ – Охрид, се позовава на доказателства, че процесът на консервация и реставрация значително нарушава разрешените дейности. А именно: използван е екскаватор, който вече е повредил важни археологически пластове, част от бившата църква „Св. Никола“.

"Обединени патриоти" със сигнал до ЮНЕСКО заради джамия

Археологическият обект включва още ранна християнска базилика, римски бани, древен некропол, гробница, богато украсена с мраморни плочи, а също праисторически обект от бронзовата и желязната ера.

Има и нещо още по-обезпокоително. Според сигнала, обявената подготовка за издигането на 32-метрово минаре до джамията „Али паша“. Гражданите смятат, че това ще наруши общия изглед на град Охрид. Според тях, минарето би могло да стане спорен символ на бившето турско управление в региона, което би нарушило религиозния баланс.

Напомняме, че самата джамия – важен паметник на световното културно наследство, е била издигната преди няколкостотин години от Отоманската империя върху основите на разрушения християнски храм „Св. Никола“. Днес сградата на джамията се намира в самото сърце на град Охрид.

Градът и Охридското езеро са едно от 28-те места в света в книгата със световното наследство на ЮНЕСКО, едновременно и в глава „Природа“, и в глава „Култура“.

"Обединени патриоти" със сигнал до ЮНЕСКО заради джамия

Ние, Патриотите от ВМРО, смятаме подобни провокации за недопустими. Последната година беше постигнат така желаният и дългоочакван Договор за добросъседство с Република Македония. По време на Европредседателството на България Европа заговори за Западните Балкани. Напомняме, че благодарение на усилията Патриотите от ВМРО беше признато българското малцинство в Албания. На път сме да бъде признато и в Косово. И всичко това е постигнато с дейната работа именно на патриота Красимир Богданов от ВМРО. На прага сме да постигнем единение на Балканите, ето защо сега е важно да не допускаме излишни провокации в Македония и то на верска основа.

Поради тази причина ние, Патриотите от ВМРО, ще направим нужното строежът на 32-метровото минаре да не бъде реализиран и всички дейности по съсипването на културно-историческото наследство на този комплекс да бъдат преустановени.

Ето и пълният текст на писмото:

ДО

Г-ЖА ОДРИ АЗУЛЕ

ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА ЮНЕСКО

КОПИЕ ДО

Г-ЖА ИРЕНА ТОДОРОВА

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР

ЗА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА

РЕГИОНАЛЕН ЦЕНТЪР - ЮНЕСКО

ОТ: НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА БЪЛГАРИЯ, ПГ „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖА ОДРИ АЗУЛЕ,

При скорошно посещение в град Охрид, Република Македония, на двама членове на парламента от ПГ „Обединени патриоти“, част от управляващото мнозинство в българското Народно събрание, те бяха информирани от представители на гражданско обединение „СOВЕСТ“ – Охрид, относно сериозен проблем, свързан с извършващата се консервация и реставрация на джамията „Али Паша“.

Самата джамия – важен паметник на световното културно наследство е била издигната преди няколкостотин години от Отоманската империя върху основите на разрушения християнски храм „Св. Никола“. Днес сградата на джамията се намира в самото сърце на град Охрид. Градът и Охридското езеро са едно от 28-те места в света в книгата със световното наследство на ЮНЕСКО, едновременно и в глава „Природа“, и в глава „Култура“.

Охридското сдружение „СОВЕСТ“ претендира, че процесът на консервация и реставрация значително нарушава разрешените дейности: използван е бил екскаватор, който вече е повредил важни археологически пластове, част от бившата църква „Св. Никола“. Археологическият обект включва още ранна християнска базилика, римски бани, древен некропол, гробница, богато украсена с мраморни плочи, а също праисторически обект от бронзовата и желязната ера.

Г-жо Азуле, гражданите на Охрид са били изненадани от друго нарушение – обявената подготовка за издигането на 32-метрово минаре до джамията „Али паша“. Гражданите смятат, че идеята ще наруши общия изглед на град Охрид. Моля да имате предвид, че това минаре би могло да стане спорен символ на бившето турско управление в региона, което би навредило на религиозния баланс.

Както вече беше споменато, град Охрид заедно с бреговата линия и Охридското езеро са обявени от ЮНЕСКО за световно и природно наследство. Любезно Ви молим, подкрепяйки отговорността на ЮНЕСКО при опазването на материалното и нематериално културно наследство в света и в частност в Югоизточна Европа, да предприемете проверка и последващи действия с оглед на изнесените нарушения.

Представителите на гражданското сдружение „СОВЕСТ“ предоставиха на българските членове на парламента документи и фотографии, показващи, че извършващите се строителни работи са били в нарушение на одобрението за консервиране, предоставено от правителствените институции.

Приложено ще намерите:

1. Писмо от гражданското сдружение „СОВЕСТ“ – град Охрид;

2. Одобрение за консервационните и реставраторски дейности и реконструкция на джамията „Али паша“ в гр. Охрид, ул. „Климент Охридски“ 66

3. Решение за признаване на останките за важен културен паметник на наследството;

4.Позиция на Института за опазване на паметниците на културата в Националния музей – град Охрид;

5. Фотографии за дейностите на одобрената фирма, изпълняваща проекта;

6. Фотографии (обработени) за изгледа на град Охрид след завършването на работите.

С най-добри пожелания,

Парламент на Република България,

ПГ „Обединени патриоти“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кеворк Яшхуян

    13 5 Отговор
    Според мен трябва да се забрани с декрет от €врогейския съюз строежа на джамии в €вропа. За съжаление западноевропейските лидери безвъзвратно губят чувството за самосъхранение.
  • 3 Пешо

    6 4 Отговор
    И Патриотите идиоти! Тези и те тръгват Балканите да оправят, като Боко. А у нас нито едно предизборно обещание не са изпълнили.
  • 4 ПЕЕВ

    13 9 Отговор
    ДЖАМИИТЕ ВЪН ОТ ЕВРОПА.
  • 5 Валя

    5 9 Отговор
    Да се зарови и бетонира,постепенно трябва човечеството да се съвземе и да изтрие от историята тази срамна глава а именно религията и чак когато се осъзнаем и ликвидираме Бог мир,ред и човечност сами ще си дойдат на мястото

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Валя

    4 10 Отговор
    Бог е безредие и хаос,Бог е въплъщение на страх и омраза,няма нищо по-унизително от това да се прекланяш пред диктатурата на фантастични същества,които стъпкват човешкото достойнство

    Коментиран от #10

  • 7 Руби

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Валя":

    Дано Бог да се смили над теб чедо и да налее разум в главицата ти, та да не погинеш!

    Коментиран от #8

  • 8 касапина

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Руби":

    Джамиите трябва да се ремонтират с гранатомети
  • 9 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Валя":

    Ти си богохулник..ти си антихрист...дано Бог те вразуми
  • 10 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Валя":

    Бог това е създателя ,Бог има стотици лица...Биолозите го наричат еволюция и естествен подбор, математиците го наричат вероятност,физиците го наричат физични закони,химиците го наричат химимен закон...астроло
  • 11 Горката Македония, горката България...

    4 1 Отговор
    Дълбоката цел на ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ "ценности" е много по-зловеща от това с което се сблъскахме до тук, Народе....!!!! :

    Ето какво “осветява” факелът на "свободата" от отвъд Океана...
    Писмо от 1999 г. на президента Бил Клинтън до косовските албанци. :

    “Ние се ръководим от стратегията за окончателно и безвъзвратно премахване на православно-славянската хегемония на Балканите и в Централна Европа. Деструкцията на Сърбия и трайното присъединяване на Албания, Македония и България към МЮСЮЛМАНСКИТЕ ЦЕННОСТИ ще създадат нова обстановка на Балканите и в Европа.
    ЕС и САЩ трябва да унищожат докрай националните икономики на държавите от региона, за да станат те неделима част от НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД в който Православието ще бъде унижено и унищожено.
    Стимулирането на националното развитие, на националната самобитност трябва да отстъпят място на атлантическите критерии и ограничаване на националния суверенитет в бившите социалистически държави. Балканите трябва да станат център на атлантическия ден.
    Югоизточна Европа трябва да влезе в НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД в който няма и не ще има място за православно високомерие и славянско упорство и превъзходство”.

    Това писмо изплува в мрежата през 2009 г.
  • 12 Хасан

    1 4 Отговор
    След като освободихме Балканите от руско робство трябва да освободим и чечееците,кавказците,татарите,узбеките,казаците и др.

    Коментиран от #13

  • 13 Истината боли много

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    И Турция от Ердоганско робство....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове