Last news in Fakti

14 Юли, 2018 19:28 2 249 19

БСП: Лъжат, че ще компенсират животновъдите!

  • животновъди-
  • шарково-
  • евтаназия-
  • румен порожанов

Левицата иска разследване и отговори от земеделския министър

БСП: Лъжат, че ще компенсират животновъдите! - 1
Снимка: БТА

БСП излезе с остра позиция спрямо евтаназирането на животни в Странджанско. Социалистите смятат действията на земеделския министър закъснели. Те обвиниха правителството в лъжа, че животновъдците ще бъдат изцяло компенсирани. Не на последно място от левицата призоваха за пълно разследване на източника на заразата и ясно поемане на отговорността за допускането на заразени животни на българска територия.

Ето и цялото изявление на БСП, споделено от пресцентъра на партията:

Посещението на министър Порожанов е закъсняло. Още преди седмици народни представители от БСП за България предупредиха за случващото се. Животните вече са избити, поминъкът на хората е отнет. Даваме си сметка, че когато тръгне опасна зараза, мерки трябва да се вземат. Но въпросите днес са повече от отговорите и ние ще настояваме г-н Порожанов да даде отговори пред Народното събрание.

1. Пропорционални ли са предприетите мерки или отново става въпрос за ненужно престараване? Защо не се поставят под карантина засегнатите стада, докато се вземат нови проби? Безспорно ли е, че наистина става дума за чума? Защо при високата смъртност от болестта, умрели животни няма, нито пък, по свидетелства от района, болните животни са развили характерните симптоми?

2. Лъжа е, че хората ще бъдат компенсирани изцяло. Компенсациите за убитите животни не са по пазарни цени, което прави невъзможно бързото възстановяване на стадата. Не са предвидени компенсации за пропуснатите ползи. Не се говори за това, че липсата на животни води до други загуби - договорите за ползване на пасища, например, няма как да бъдат продължени, а с това хората губят и правото да получават европейски средства по тази линия. Как ще си плащат кредитите, с които са изграждали своите стопанства и стада - държавата не планира подкрепа за това. Ние настояваме за бърза и пълна компенсация, вкл. за пропуснатите ползи и искаме правителството да предложи бързи законови промени, ако такива се налагат.

3. Настояваме за пълно разследване на източника на заразата и ясно поемане на отговорността за допускането на заразени животни на българска територия - функционира ли оградата на границата с Турция, как заразени животни са проникнали в България, осъществяван ли е необходимият ветеринарен контрол върху новопридобити животни?

4. Крайно време е правителството и управляващото мнозинство да си отворят очите за проблемите на малките погранични общини. Обезлюдяването е проблем не само на общините и на населените места, а проблем на националната сигурност. Ето защо настояваме да бъде приета и реализирана програмата Странджа-Сакар, разработена съвместно от общините Тополовград, Елхово, Болярово, Средец и Малко Търново. Предизборно всички партии изразиха подкрепа за тази програма, но след изборите ГЕРБ и Обединените патриоти забравиха за нея. Ние обаче не забравяме!

Ще се срещнем със засегнатите стопани, с кметове, с европейските експерти, които пристигат в България, за да установим истината, да помогнем на хората от региона и да се потърси отговорност на виновните лица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 икем

    12 0 Отговор
    Тая мадама от снимката има по-голяма ръка от моята, а си тренирам!

    Коментиран от #3

  • 2 СссереМ

    15 22 Отговор
    Крадеца вика-дръжте кладеца.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 демагози

    22 16 Отговор
    БСП лъжат най-много и най-вече преди избори.

    Коментиран от #16

  • 5 JPower

    23 4 Отговор
    Аве, шумкари, стига сте баламосвали народа. Наслушахме се на лъжи...ако ще правите нещо,ПРАВЕТ!!! СТАВА ВЪПРОС ЗА ЕДНИ 2000 ЖИВОТНИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНДЖА. това са 2000х300 лв. Да дадете са едни 600 хил.лева. На ЦИГАНИНите давате над 4 милиарда на година. За да крадат същите хора!!!
  • 6 Filo

    13 13 Отговор
    По-нагло същество от тая няма на света.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ефтини сензации

    15 14 Отговор
    Биесипето си прави поредната PR акция на гърба на хората, насаждайки лъжи и измами.
    Нормално за комунистическото простолюдие...

    Коментиран от #18

  • 9 stupid dog

    15 5 Отговор
    И да ги компенсират,ще бъде,колкото ,мижи да те лъжа!
  • 10 Кольо

    18 13 Отговор
    БСП прекаляват с просташките си лъжи , винаги са компенсирани хората при подобни проблеми ! Всички правителства са го правели , а ПРОСТАШКОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ПРЕДАТЕЛСКАТА ПАРТИЯ БСП ИМ ПОДХОЖДА НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА !!!

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО

    10 2 Отговор
    Време е за война срещу 240 свине !!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 чобан калитко

    7 2 Отговор
    По-извратени от комунягите няма! Но прочетете пак написаното! Поставете се на мястото на тези хора.Имали са някакъв бизнес и само за час вече го няма!Кой ако не опозицията па макар и омерзени и отвратени точно от нея ще постави въпроси ли? Всички останали са в стойка "Г" включително "патриотете"...Сега с обезщетението в ръка и към Пловдив-там има бизнес, а тези хорица имат пари за някой наем за квартира...Ей, да не се окаже, че се подготвя буферна зона за изхвърляни бежанци от ЕС - ето така се обезлюдяват райони-с отровна инжекция...

    Коментиран от #17

  • 15 ванката

    6 1 Отговор
    А има ли нещо за което не лъжат ???
  • 16 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "демагози":

    Избори ли ще има Ванка!!! От къде знаеш ..будала си ей!
  • 17 1111

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "чобан калитко":

    Не пишете глупости! Поводът не е да плюете по комунистите, а човешки съдби..! Вижте първо какви са управляващите те не са ли с комунистическо потекло.
  • 18 1111

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ефтини сензации":

    А вие от коя партия сте!!! Това са нормални въпроси. защото преди да правят драстични мерки и да избиват животните властите трябва да представят документи на стопаните. че това е единствения начин да се спре заразата и как ще бъдат обезщетени.ТАКИВА НЯМА. ВСЕ ОЩЕ..Всичко в България е сбъркано от 1989г.насам.Без значение кой е на власт.Хората предпочитат да са измекяри на запад вместо тук да живеят в тази несигурност.Жалко!
  • 19 арджентата

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Кольо":

    КАКВА КОМПЕНСАЦИЯ ЩЕ ДАДЕШ НА САМОТНА ЖЕНИЦА, ПРИВЪРЗАНА КЪМ СВОЕТО АГЪНЦЕ ИЛИ КОЗИЧКА . При самотните и възрастни хора връзката е емоционална - животните не са просто поминък, а живо същество което, да погалиш, целунеш, да поговориш !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове