Last news in Fakti

21 Февруари, 2012 17:31 977 1

Константинов предлага одит на всички лекарства

  • стефан константинов-
  • гергана павлова-
  • софарма-
  • одит

Европейската комисия е отправила въпроси за държавна помощ към „Софарма”

Константинов предлага одит на всички лекарства - 1
Снимка: БГНЕС

Оттук нататък най-доброто, което може да се направи е сериозен одит на всички лекарства и цените им. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стефан Константинов във връзка с оставката на зам.-министър Гергана Павлова.

Нека този одит да не е от хора, които са директно в министерството, за да няма никакви съмнения, посочи министърът. Утре Константинов ще каже за одита на колегите си в Министерски съвет. Нека да дойдат експерти от Министерството на финансите, ако искат и представители на неправителствени организации. Отворени сме, нека истината излезе наяве, каза той.

Това е решение на премиера. В последните дни се говори за цените на лекарствата в България и вероятно решението е продиктувано от желанието да има максимална прозрачност и да няма никакви съмнения. Споделям, че министерството трябва да е безукорно, каза още Константинов по повод отстраняването от длъжност на Павлова.

На въпрос дали става дума за създаване на монополно положение на фармацевтична компания, той посочи, че след като има някакви съмнения, в най-добрия случай – отстранен е зам.-министър.

По повод обвиненията, че е прикривал сигнали срещу „Софарма”, Константинов каза, че е получил писмо от Министерството на финансите по темата, че Европейската комисия е отправила въпроси за държавна помощ към „Софарма” и „Софарма Трейдинг”. Писмото е изпратено вчера от Министерството на финансите, входящият номер в Министерството на здравеопазването е от днес.

„Ясно е, че няма как да отговоря и да кажа нещо, след като го получавам преди тяхното искане“, посочи Константинов. „Има парламентарно питане от Синята коалиция и ДСБ за това кой какъв пазарен дял има и днес също съм го подписал и съм дал. Трябва да прочетат това, което им се отговаря, а не да се опитват покрай сухото да запалят и мокрото“, каза още здравният министър.

По повод това, че СДС му искат оставката, здравният министър посочи: „СДС ми искат оставката, но оставка се иска ако човек лъже. Те казват, че аз съм излъгал и съм прикрил нещо. Изобщо не съм излъгал, защото много ясно казах, че 90 % от парите не са дадени за администрация на Министерството на здравеопазването и това е абсолютно така”.

Мога да кажа колко са за спешните центрове, колко са за центровете по трансфузионна хематология, за националните центрове, за РЗИ-ата, за домовете за медико-социални грижи, те да ми гледат изказванията и най-добре след това да дойдат да ми се извинят”, посочи Константинов.

Много хора се занимават с лекарствената политика и в случая не може един човек да я определя или да я насочва, заяви премиерът Бойко Борисов по повод уволнението на Гергана Павлова. Въпросът е - защо не са направили така, че да не възникне сега такъв проблем. Защо всичко това, което касае лекарствата, цените, ценообразуването, не е в интернет, не е прозрачно и не е ясно? Тя, а не аз трябва да отговаря за това. Виждам, че има проблем. Хората се тревожат, дават примери и никой не ги опровергава, каза премиерът.

„Ясно и точно съм се разпоредил, когато министър или заместник-министър има даден ресор, след като има обществено питане, проблем, дискусия, излизаш и обясняваш това, което те питат. За всички е ясно, че един човек не определя цената на лекарствата, нито управлява Здравната каса. Като има проблем, излизаш и казваш – ето по този начин аз ще го направя – публично, прозрачно, и ще ви докажа, че това е така или не е така. Три дни дочувам, че обществото пита – защо едни лекарства са по-евтини в Сърбия, а в България - не са. Кой да го обясни – аз ли да го обясня”, каза Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Да докторе,одит е неохдим много спешно.И най простия човек в
    България разбра,че лекарствата са скъпи според икономическите
    му възможности!!Пример:минимална заплата 130 евро,а най евтиния
    антибиотик.....а!!Хайде поне нещо откраднете от хуманната политика на комунистите към народа.НАЛИ НИЕ НАРОДА изкарваме парите!