Last news in Fakti

27 Юли, 2018 13:32 2 814 33

Истанбулската конвенция е противоконституционна

  • истанбулска конвенция-
  • съд

С 8:4 гласа Конституционният съд взе решение по въпроса с Истанбулската конвенция - документът противоречи на българската конституция.

Решението е очаквано, след като информация за него се появи още късно снощи, но сега е официално. Точно както писа в. "Сега", четирима от общо дванадесет съдии са били против конвенцията да бъде обявена за несъвместима с конституцията. Надделяло е обаче мнението, че документът е с неясен език, понятията не са добре обяснени, а при евентуалната ѝ ратификация те биха надделели над тези в българското законодателство. Това обаче означава нарушение на принципа на правовата държава.

При обсъждането на делото, по което докладчик е някогашният депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов, са се изказали единствено съдиите, които подкрепят ратификацията на конвенцията, твърди още "Сега". Заседанието е продължило едва един час.

Международният договор, приет в Истанбул на 11 май 2011 година, е подписан от страната ни през април 2016 година. В сила е дори в консервативни страни като Турция, Полша и Албания. Не са я ратифицирали все още Армения, Чехия, Унгария, Ирландия, Литва, Латвия, Лихтенщайн, Люксембург, Молдова, Словакия, Украйна и Великобритания. Русия и Азербайджан изобщо не са подписали конвенцията.

Истанбулската конвенция създава цялостна правна рамка за защита на жените, момичетата и децата от всички форми на насилие, като дава и насоки проблематиката на половото равенство да се изучава в училище. В България обаче се появи силно обществено мнение против заради термина "джендър", който беше преведен като социален пол. Мнозина разбраха това като опит от ранна детска възраст децата да си избират пол, макар че обяснението на термина е друго - той отразява социалните роли на мъжете и жените в обществото, а смисълът е да паднат бариерите пред това какво могат да правят жените и мъжете и какво не е възприето да правят, само защото биологичният им пол е обвързан с предразсъдъци - например, че жена не може или е по-трудно да стане пилот, а мъж - медицинска сестра.

Една от най-сериозно дискутираните теми в социалните мрежи беше и ролята на GREVIO - мониторинговата комисия, която се създава съгласно конвенцията и оценява прилагането на принципите ѝ. Основният аргумент е, че тази комисия ще следи за налагането на "идеологията" на "трансджендър организациите". Съгласно член 68, точка 10 от Истанбулската конвенция: "GREVIO изготвя проектодоклад, съдържащ нейните анализи във връзка с изпълнението на разпоредбите, на които е основано оценяването, както и препоръки и предложения (бел. ред. - т.е. незадължителни за изпълнение) във връзка с начина, по който съответната страна би могла да третира откритите проблеми".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Random

    65 2 Отговор
    Една добра новина!

    Коментиран от #2

  • 2 НАТО ВЕЦ

    59 2 Отговор

    До коментар #1 от "Random":

    И покрай добрата новина, нов опит да ни "обяснят" колко сме прости, че не искаме да приемем този пасквил.
  • 3 ал джеро

    5 49 Отговор
    Щом нещо европейско е неконституционно заначи конституцията е азиатскосъветска.

    Коментиран от #5, #6, #19

  • 4 ленчето с кремчето в ръце

    1 10 Отговор
    А СТРАШИЛКА И СМЕЯЛКА ДРУГО РЕДЯХА БА.... ЧИ ТО УБАВО И УМНО .... ПЪК СЯ НА.....
  • 5 НАТО ВЕЦ

    39 5 Отговор

    До коментар #3 от "ал джеро":

    По-добре "див азиатец", отколкото еврогеец
  • 6 среднощен

    37 2 Отговор

    До коментар #3 от "ал джеро":

    " Хуманно и Европейско" не винаги означава МОРАЛНО И ПРАВИЛНО!!!
  • 7 Работа и далавера

    29 1 Отговор
    На ,,различните" съдии може да им се провери ,,материално-паричният статус"...Може да има изненади....
  • 8 123

    4 35 Отговор
    Има някаква дезинформация около тази конвенция. Дори хора на високи държавни позиции са се поддали на внушения. А някои може и нарочно да ни внушава такива неща.
    За никакви гейове и трети полове не става дума в конвенцията, нито се намеква за такива. Става дума единствено за борба с насилието.

    Коментиран от #13, #14, #16, #20

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Най после

    27 2 Отговор
    Нещо положително най-накрая... Не е съвсем успокоително обаче, тъй като се знае че освен в чисто икономически апект изоставаме спрямо Европата и спрямо деградацията на ценностите, така че трябва да останем нащрек. Не се знае още колко и какви вълни ще се опитат да ни залеят.
  • 11 Ади ба

    13 3 Отговор
    Ма туй признаването и да си част от третия пол нали беше много модерно.Пак ли ще гоним запада с третия пол(каквото и да значи).Пак останахме назад в еволюцията на човека хората имат апарати да излетят в космоса,самолети вече 6 поколение,супер компютри и трети пол.Бре маааму стара а при нас още се раждат или мъжко или женско,няма родено с ..... трети пол.Много искам да науча с какво е родено това бебе за да го определим за 3 пол.
  • 12 мдаа

    22 4 Отговор
    Четиримата съдии, които са се въздържали са видни гербери джендъри.
  • 13 5ко

    26 3 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Не ни натрапвай фалшиви ценности. И сегашната ни конституция защитава от всякакво насилие, само нрябва да се спазват законите.Като се опитваш да манипулираш, тук нема да ти се получи.

    Коментиран от #24

  • 14 куку руку ку

    20 1 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Става дума, става. Става дума още и за един свръхдържавен орган (GREVIO), пред който норвежките социални служби-Барневерн ще ти се сторят само като мърморещи лелки. Няколко са свръхдържавните институции (разбирай, че не подлежат на контрол от страна на държавата), за които съм чувал: ГРЕВИО; Барневерн и Гестапо. Макар че последните дни "изпълзя" още една такава- нашата БАБХ.

    Коментиран от #23

  • 15 барбалан

    24 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Международният договор, приет в Истанбул на 11 май 2011 година, е подписан от страната ни през април 2016 година....

    Алоооо.... Не се ослушвайте - джендъра дето си е сложил подписа без да пита - веднага да се извини и да се омита с незабавна оставка! Аман от еврогейски подлоги...
  • 16 САП

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Против съм насилито над жени и деца, но тази конвенция не се занимава с това.
    За съжаление идеята на конвенцията е опорочена. Освен проблема със джендър идеологията прокарвана в нея, има и неусетно прокарване на някой феминистките идеологии, че мъжете са насилници. Идеи за свръх овластяване на жените(и без това в България законовата рамка вече е отместена в тази посока). А и щом един правен документ допуска явни неясноти и необходимост от тълкуване преди приемането му. То задължително в практиката адвокатите ще го изкривят, както им е угодно.
  • 17 НАРОДЕН

    5 1 Отговор
    ??? ДО КОГА ЩЕ НИ ЗАНИМАВАТЕ СНЕДОМИСЛИЦИ ???
  • 18 НАРОДЕН

    4 1 Отговор
    ??? ДО КОГА ЩЕ НИ ЗАНИМАВАТЕ С НЕДОМИСЛИЦИ ???
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 антиджендар

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Да бе ! За това джендарите ръководители на прайда упрекваха пизицията на БСП срещу джендар - конвенцията.

    Коментиран от #25

  • 21 Антисоросоид

    6 0 Отговор
    Браво. Трийте колкото можете но оставяте антибългарските киментари писани от со ро сои дни джендари
  • 22 Распутин

    6 0 Отговор
    Разгеле!
  • 23 goni

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "куку руку ку":

    За Гестапо не си прав! Били са под контрол! Но е имало една друга служба! Няма да и напиша името! Само едно! Шеф-Мартин Борман! От тоя и Хитлер го е било страх!:)
  • 24 123

    1 13 Отговор

    До коментар #13 от "5ко":

    Кои по-точно са фалшивите ценности, които натрапвам? А сегашната конституция е едно на ръка, но е необходимо и на международно ниво да се излезе с позиция за срещу насилието.

    Коментиран от #26, #28

  • 25 123

    1 11 Отговор

    До коментар #20 от "антиджендар":

    А ти знаеш ли какво е джендър и в какъв контекст се употребява в конвенцията? Става дума за насилие основано на "пола". Конвенцията засяга този вид насилие, а има и други видове насилие- основано на религия, раса, нация, политическа принадлежност и т.н.

    Коментиран от #27

  • 26 ТАС

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "123":

    Вземи седни я прочети конвенцията внимателно не отгоре от горе, и ще осъзнаеш, колко скрити значения има в текстовете. Отделно внушенията, които налага.
  • 27 САП

    10 1 Отговор

    До коментар #25 от "123":

    Сами я ти въпрос показва, колко калпав документ е конвенцията.
    Щом на юридически документ трябва предварително да му обясняваш контекста, за нищо не става.
    В нея има текст, които неусетно вменява виновност на даден пол и изрично желание за овластяване на даден пол(на къде още, при положение, че в България половете са с равни права по конституция, отиваме към отнемане на права на другия пол). За мен в този си вид тази конвенция е мокра феминистка мечта.
  • 28 ОлигУфрен

    14 1 Отговор

    До коментар #24 от "123":

    На теб кой ти пречи да спазваш ИК? Разлепи си я в къщи, организирай изпити на семейството, определи кой ще бъде джендър от 12 тип и кой от 36, и те така, спазвай си я?
  • 29 Вили

    0 8 Отговор
    Какво ще стане ако само нашите популисти не подпишат конвенцията. А това, че конституционният съд е независим е за наивните.
  • 30 Кълвач

    5 0 Отговор
    От цялата работа излиза, че хетеросексуалните в Конституционния съд са два пъти повече от гейовете!!!
    Къде дремеш Бай Сорос и за какво си хвърляш парите?!?! Ха, ха , ха!
  • 31 Помнещ

    5 0 Отговор
    Фил ипчо дИМитров бил с ,, обособено мнение,, - та тоя изедник е за съд !,а не да дава мнения !!!
  • 32 Чинга чук

    7 0 Отговор
    Щом Албания иТурция са я подписали ,а Унгария , Великобритания ,Ирландия и т. Н . значи всичко е О.К
  • 33 Bulba

    7 0 Отговор
    А от както я приеха в Турция няма бита нито една жена
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове